B'ESTFEST Summer Camp 2013 Muzici printre Nori si Soare

de Ana-Maria Gavrila

B'ESTFEST Summer Camp 2013  Muzici printre Nori si Soare


Editia de anul acesta a B’ESTFEST Summer Camp ne-a intampinat cu aceeasi atmosfera de vacanta si promisiunea a trei zile pline de muzici, distractii si voie buna. Si oricat ne-am fi facut planul dinainte – bazandu-ne pe experienta anilor trecuti – tot au ramas cateva trupe „nebifate” si locuri „necolindate”.

Am reusit in schimb sa vad ceva mai multe trupe romanesti, unele chiar in „premiera” personala, sa reintalnesc oameni pe care m-am obisnuit sa ii vad in primul rand la concerte si festivaluri, sa cunosc altii noi si - de ce nu - sa admir felul cum interactioneaza un public cat se poate de divers, intonand la tot pasul, prin B’ESTFEST Park, refrenul weekend-ului - „Imi pare rau, nu fumez!”

B’ESTFEST Ziua I – Un debut timid Poze Ziua 1 BestFest 2013

Am ajuns destul de devreme, cat sa dau o raita prin B’ESTFEST Park si sa-mi fac in gand o lista cu locurile si lucrurile pe care as vrea sa le revad in decursul celor trei zile. M-am bucurat oarecum ca anul acesta nu a mai existat si o a patra scena catre care sa alerg pentru a (re)vedea trupe Rock/Metal autohtone, insa mare mi-a fost mirarea cand am vazut ca scena Jagermeister era de fapt un „cortulet” destul de neincapator.

Un debut timid in ceea ce priveste publicul, deoarece la CHANGING SKINS ne-am strans o mana de oameni. Nu a contat insa, bucurestenii pareau mai mult decat bucurosi sa deschida festivalul pe scena CocaCola. Am avut parte si de doua piese noi, „All I Need” si „Full of Dirt”, pe ritmul carora Horatiu Ghibu, solistul trupei, ne-a invitat sa sarim.

Poze Poze BestFest 2013 Ziua 1 - Changing Skins

Au urmat pe scena mare MADDOG – nu stiam cine sunt si inca nu sunt lamurita ce anume canta ei de fapt, dar in momentul in care ti se spune „You all know this one…” si pe scena se canta o varianta ingrijoratoare a „I like to move it, move it…”, am disparut.

M-am plimbat in schimb prin zona ARTS & CRAFTS, am vazut expozitia de fotografie si am urmarit o demonstratie de ambrotipie cu cei de la Atelierul Foto Allkimik, pentru ca apoi sa imbrac un kimono facut de un tanar designer roman. Intre timp, auzeam deja slagarele punkish marca NISTE BAIETI.

Din pacate, am facut proasta alegere de a ramane la scena mare pentru concertul VAMA. Nu stiu altii cum sunt, dar eu nu gust pseudo-terapia versurilor lor siropoase despre relatii defectuoase. Ce-i drept, doamne, domnisoare si pustiulici pici cantau cu voie buna „Sa facem seeeeeex”. Plus ca, n-am mai auzit atata „iubire” intr-un spectacol de cand ma stiu. Isi au fanii lor, insa pe mine „Fata in boxeri cu tricou alb” pur si simplu nu ma incanta.
Si pentru ca OCS si 1000 MOODS aveau sa cante cam in acelasi timp, mi-am promis ca o sa merg la urmatorul lor concert prin Bucuresti si m-am indreptat catre scena CocaCola sa-i vad pe greci. Pot spune ca mi-a placut stilul lor, fiind primul concert din zi care mi-a starnit ceva mai mult interesul. „Navy in Alice” si „Road to Burn” le ascult si acum – un amestec de Stoner si Psychedelic Rock care live da foarte bine.

Poze Poze BestFest 2013 Ziua 1 - 1000Moods

Surpriza THE HEAVY

Nu stiam daca o sa fie bine sau nu, insa n-am mai dat fuga la cortul Jagermeister si am ramas la scena mare pentru … THE HEAVY. Nu tocmai Rock, cu atat mai putin Metal, insa au creat acea atmosfera de festival, perfecta pentru o seara de vara. S-a dansat „cu spor” in jurul meu, pana si solistul THE HEAVY ne-a amintit cat de norocosi am fost ca ne-a ocolit ploaia „… but we’ve brought sunshine just in case”.
Printre piesele interpretate s-au numarat „Sixteen”, „Big Bad Wolf”– unde a vrut sa facem cat mai multa „galagie”, si „How You Like Me Now?”. „I love you, Bucharest! I think you sound great!” si - pentru asta - ne-a cerut sa-l acompaniem la o mare parte din piesele cu refrene mai ritmate.Poze Poze BestFest 2013 Ziua 1 - The Heavy
„Fenomental”-ul VITEI DE VIE

VITA DE VIE a pregatit (ca si anul trecut) un spectacol special pentru publicul B’ESTFEST Summer Camp 2013, facand dreptate – in cuvintele lui Adrian Despot – unora dintre piesele albumului „Fenomental”, ce urmau a fi cantate - unele - pentru prima data live.
Am vazut si roadele campaniei lor, VITA DE VIE cantand piesa „Praf de Stele” in compania publicului si a vocilor inregistrate ale celor care l-au sunat pe Despot sa cante impreuna cu el.Poze Poze BestFest 2013 Ziua 1 - Vita de Vie
„Conversatii” cu TEXAS
In luna mai a acestui an TEXAS au lansat un nou album dupa o pauza bunicica, intitulat „The Conversation” de pe care ne-au interpretat cateva piese. Cum era de asteptat, piesele binecunoscute au fost cele care au avut priza la public. „I Don’t Want A Lover”, „Black Eyed Boy”, plus „Detroit City”, „If This Isn''t Real”, in timp ce despre „Dry Your Eyes” am aflat ca ar avea o poveste faina, ce implica muuuult whisky si discutii in miez de noapte.

‎Sharleen Spiteri a fost destul de deschisa, uneori chiar amuzanta („Excuse me, my guitar is f**ked!”), iar „Summer Son” si „Inner Smile” au fost printre motivele bune - as zice eu - de a-i vedea pe TEXAS live pentru prima data la B’ESTFEST.

Poze Poze BestFest 2013 Ziua 1 - Texas

TIAMAT – Final de zi nu foarte memorabil

Incet, incet se strangea lume venita super incantata de la concertul DIAMONDS ARE FOREVER (din pacate, bifata de mine doar la categoria „de-vazut-prin-Bucuresti”) pentru a-i vedea pe TIAMAT, o trupa pe care o ascultam „la greu” prin liceu. Nu mi-i imaginam in cadrul unui festival ca B’ESTFEST, nu neaparat pentru ca nu s-ar potrivi, pentru ca ideea este de a reuni genuri cat mai diferite, ci pentru ca undeva dupa ora unu si jumatate publicul era deja amortit.
Ma asteptam la ceva mai multe piese de pe „The Scarred People”, insa nu pot spune ca imi pare rau ca am ascultat „Cain” sau „Brighter Than The Sun” live. Cand stand pe iarba, cand in picioare, „The Sleeping Beauty” si intreg concertul TIAMAT au trecut ca prin vis si din pacate nu mi s-a parut a fi memorabil.

Poze Poze BestFest 2013 Ziua 1 - Tiamat

Setlist TIAMAT: The Scarred People ; Cain ; Brighter Than The Sun ; Until the Hellhounds Sleep Again ; Whatever That Hurts ; Phantasma De Luxe ; As Long As You Are Mine ; Divided ; Misantropolis ; Keops Pyramid (cover Hoola Bandoola Band); Wings of Heaven ; The Sleeping Beauty ; Gaia.

B’ESTFEST Ziua a II-a – Dupa ploaie, vine… muzica Poze Ziua 2 BestFest 2013

Pentru cei ca mine, ajunsi devreme, ziua a doua a festivalului a inceput cu o ploaie zdravana. Se pare ca vremea nu ne-a mai crutat de data asta, asa ca norii si-au facut de cap cateva minute bune. Si cum era dupa-amiaza, sansele ca soarele sa apara si sa mai „indulceasca” atmosfera erau destul de mici.

Concertele au debutat cu EAST ROOTS, numai buni pentru ca cei adunati in fata scenei sa se dezmorteasca dansand pe ritmuri Reggae/Drum&Bass. WHITE WALLS ne-au incantat ca de obicei interpretand si cateva din piesele ce vor face parte de pe noul album. M-am bucurat ca, de data aceasta, i-am vazut pe una din scenele principale si ca in randul celor veniti sa-i vada s-au numarat si curiosi nu foarte familiari cu muzica lor.

Poze Poze BestFest 2013 Ziua 2 - White Walls

Unul dintre concertele pe care le asteptam in cea de a doua zi a fost al celor de la SUBCARPATI – eram foarte curioasa sa vad reactiile si atmosfera, deoarece publicul era deja mai numeros. Mi-am dat seama ca imi plac mult mai multe piese decat cele doua stiute de mine, cantate alaturi de talentata Georgiana Manaila si pe buna dreptate: folclor mixat cu bun gust, plus o doza echilibrata de dubstep si un „solo” la fluier marca Bean.

Dupa PIRANHA, pe care i-am vazut doar in treacat, am dat fuga prin noroi la scena Jager, unde urmau ZOB si GRIMUS: destul de aglomerata situatia in cort, asa ca am ramas pe afara. Si cum ploaia a lasat un noroi de toata frumusetea, forfota de sambata a fost ceva mai potolita (…sau doar foarte innamolita).

COMA in „Culori”

Cei de la COMA ne-au luat cumva pe nepregatite, dar ne-am revenit din amorteala dupa primele piese. A fost un moment Rock tare frumos, pe langa concertul pe final de zi al americanilor de la BIOHAZARD, pot spune ca se afla pe lista preferintelor din cadrul celei de a doua zi de B’ESTFEST.

Lucrul acesta poate fi confirmat de public, fiindca reactiile zgomotoase au fost potolite doar de inceputul linistit al piesei „Culori” si – posibil – de comentariul unuia dintre baieti: o invitatie de a incerca pret de 7-8 una „minunatiile” de la intrare. Nu prea am inteles cum sta treaba, toata agitatia mi s-a parut de bun augur.

Poze Poze BestFest 2013 Ziua 2 - Coma

Pentru cine poate sa digere mai mult de 2-3 piese, la scena mare a urmat NAS – adevarul e ca multimea era pur si simplu in delir. Am mers in schimb la BREATHELAST si ROADKILLSODA: atmosfera era destul de lejera, se putea respira si manifesta in voie. Ambele trupe au fost o premiera pentru mine si nu pot spune decat ca „e de bine”: n-ar trebui sa fie o surpriza ca noul val de trupe autohtone ridica stacheta din ce in ce mai sus.

Lectia de BIOHAZARD

O prea scurta lectie de Metal/Hardcore, dar si de limba romana, Billy Graziadei si-a incercat pronuntia pe publicul de la B’ESTFEST – un „Va simtiti bine?” cu un accent specific american. Treziti parca dupa concertul NNEKA, cei prezenti in fata scenei au fost la inaltime.

Am vazut destul de multi localnici perindandu-se pierduti prin peisaj, mimand o oaresce „distractie” pe ritmurile BIOHAZARD. A cam dat norocul peste cei aflati in primele randuri la gard, cand Billy Graziadei a coborat de pe scena cu chitara si s-a urcat pe gard pentru cateva acorduri.

Poze Poze BestFest 2013 Ziua 2 - Biohazard

N-ar trebui sa mi se para atat de greu de crezut ca o trupa Metalcore poate fi atat de „prietenoasa” pe scena. Nu ma intelegeti gresit, „Down for Life” sau „Wrong Side of Tracks” nu au rezultat in nimic amiabil: poate doar un circle-pit cu acordul partilor, desigur.

B’ESTFEST Ziua a III-a – Soare si mult crowd-surfingPoze Ziua 3 BestFest 2013

In ziua a treia am prins, cred, unul din primele autobuze puse la dispozitie de RATB catre B’ESTFEST Park, cu un ochi pe program si celalalt pe cer: nori suparati, dar destul de nehotarati, care s-au dovedit a fi destul de binevoitori cat sa nu ne strice si aceasta ultima zi. In B’ESTFEST Park era destul de liniste, asa ca am colindat linistita unele zone pana la inceperea concertelor.

ELECTRIC FENCE au fost primii prezenti pe scena mare – un lucru remarcabil ar fi vocea solistei care pare ca tine tonul, in schimb stilul lor este un amestec de ritmuri Rock, un fel de Dubstep si ceva ce suna a Reggae: nu neaparat inchegat, insa a prins destul de bine la public, mult mai numeros pentru o trupa din deschidere fata de celelalte zile.

HENTAI CORPORATION a fost pentru mine (daca mai era nevoie) o confirmare ca unele dintre trupele romanesti ce s-au desfasurat in cortul Jager, isi aveau mai bine locul pe scena CocaCola, si nu invers. Solistul HENTAI CORPORATION dansa haotic pe scena, dedicand la un moment dat una din piese lui Ozzy Osborne, nu mai stiu exact care anume, fiindca toate mi-au sunat la fel. GOODBYE TO GRAVITY mi-a mai salvat din gustul amar lasat de cehi si potolit usor setea de headbanging: au cantat cu foc si publicul a apreciat asta.

Poze Poze BestFest 2013 Ziua 3 - Hentai Corporation

ENTER SHIKARI – Un spectacol nebun

Dupa concertul GTG ne-am indreptat catre scena mare unde se facea soundcheck-ul pentru ENTER SHIKARI. In paranteza fie spus, a fost cel mai amuzant soundcheck la care am luat parte pana acum: n-am sa citez probele de microfon, pot spune doar ca au sters din monotonia momentului.

Mi-a placut al naibii de mult concertul lor si atmosfera pe care au creat-o. N-avea cum sa fie altfel, cand Rou Reynolds, solistul trupei, vine si iti spune ca peste tot pe unde au calatorit vara asta li s-a spus ca publicul din Romania este in stare de cea mai mare piramida umana – sa fie si de incurajare si tot urli ca cat te tin plamanii. Undeva pe la mijlocul uneia dintre primele piese, Rou a sarit pur si simplu in multime : cei de la BGS pareau destul de alarmati. Ii cred pe cuvant, insa nu prea aveau ce face – omul voia sa faca crowd-surfing.

Poze Poze BestFest 2013 Ziua 3 - Enter Shikari

Solistul a tinut sa ne spuna si cate ceva in limba romana, cerandu-ne sa avem putina rabdare: nu te asteptai insa la ceva de genul „Suntem de pe planeta Pamant!” Au apreciat sincer faptul ca venind pentru prima data si fiind adeptii unui stil care nu este neaparat accesibil sau usor de ascultat („…unsettling, not easy to get…”, ca sa il citez pe Rou) publicul este atat de receptiv.

"When music becomes predictable, when music becomes easy to get, you stop using your mind. And when you stop using your mind, somebody else does it for you." Bine spune Rou Reynolds celor prezenti. Nu stiu cat de mult s-au prins de multime cele rostite, dar as spune ca aceste cuvinte sunt universal valabile.

Au vrut probabil sa se asigure ca ne distram: „This is the last day of your wonderful festival. Have you had a good time?”. Fain tare show-ul lor, sper doar ca vor reveni la Bucuresti.

La SUBSCRIBE mi s-a parut ca publicul nu mai are rabdare, cei veniti in fata scenei erau fie doar curiosi, fie ii cunosteau deja. „We’re gonna be the hardest we can!” spune solistul SUBSCRIBE si nu cred ca a fost in gluma, intreg spectacolul mi s-a parut ca ar vrea sa fie in mai multe locuri deodata, cand pe scena, cand pe schele.
Intre timp, la scena mare era destul de multa lume asteptand in fata, probabil dintre cei dornici sa pastreze un loc bun pentru show-ul Chase & Status. Pentru ca SUBSCRIBE nu m-au prins foarte tare, am dat o fuga pana la scena Jager pentru cateva momente DAYS OF CONFUSION. Poze Poze BestFest 2013 Ziua 3 - Subscribe
CHASE & STATUS au raspandit o energie nebuna, un show complex de proiectii si lumini. Nu este neaparat genul meu de spectacol cu invitati „virtuali” (nu foarte LIVE), insa nu poti sa nu apreciezi impactul pe care l-au avut asupra publicului.
Dupa show-ul CHASE & STATUS multimea parca s-a evaporat, cine a ramas in fata scenei CocaCola era cu siguranta acolo pentru a-i vedea pe SOILWORK, lucru subliniat si de Bjorn Strid, care le-a multumit acelora care au ramas. Si-au amintit in treacat de primul concert de la Bucuresti - „12 f**king years since Soilwork was in Romania”. Cele trezi zile si-au spus insa cuvantul - entuziasmul nu a mai fost acelasi ca in prima seara. Cine a mai avut forte s-a putut manifesta in voie si au fost destui dintre aceia care nu s-au lasat mai prejos.

Poze Poze BestFest 2013 Ziua 3 - Soilwork

Setlist SOILWORK: This Momentary Bliss ; Like the Average Stalker ; Overload ; Weapon of Vanity ; Spectrum of Eternity ; Follow the Hollow ; Parasite Blues ; Tongue ; Nerve ; Let This River Flow ; Long Live the Misanthrope ; Black Star Deceiver ; Rise Above the Sentiment ; Late for the Kill, Early for the Slaughter ; Stabbing the Drama.

La final de B’ESTFEST

Ar mai fi multe de spus despre concertele si activitatile ce s-au desfasurat in B’ESTFEST Park, insa fiecare isi are propria viziune despre cum a fost, ce i-a placut si ce nu i-a placut. Am incercat – pe cat posibil – sa surprind fiecare moment Rock/Metal, dar nu numai.

N-as putea exprima cu precizie ce a fost mai bun sau mai putin bun fata de editiile anterioare: unii ar zice ca line-up-ul festivalului, insa asta nu i-a impiedicat sa stabileasca, spun stirile, nu-stiu-ce record pentru cea de a doua zi, in timp ce altii ar spune ca organizarea si alte maruntisuri, desi e greu de apreciat daca n-ai urmarit indeaproape fiecare aspect. Personal, ma bucura mult felul cum s-au prezentat o mare parte din trupele romanesti si sper ca anul viitor sa le revad pe unele dintre ele, de ce nu, pe scenele principale.


Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: