Children Of Bodom la Bucuresti: Tineri si nelinistiti

de Buvnitz

Children Of Bodom la Bucuresti: Tineri si nelinistiti


Tin minte cand am pus prima data mana pe o caseta cu Children Of Bodom. Era celebrul Hatebreeder predat de unul din mai marii 'conducatori' din zona Universitate-Piata Romana. Asa se intampla acum opt ani...atunci inca se cumparau casete (de la Cardiac daca imi aduc bine aminte), punkistii inca erau cu lanturile pe hipioti iar intreaga zona TNB era dominata de un sentiment general de rebeliune.

Vremurile s-au schimbat mult...mi-am dat seama undeva pe la ora 18:00 cand primele randuri din fata Arenelor Romane erau ocupate de tineretul 14-16 ani, totusi atat de diferit de ce se intampla acum opt ani. Sunt convins ca acest eveniment a adus si o urma de nostalgie pentru cei mai 'batrani' din sala...oameni ale caror fete nu le-am mai vazut de exact opt ani. Tineretul a fost si el la putere...totusi mai puternica a fost acea nostalgie.

Trecand la concertul in sine, era de asteptat ca un asemenea pachet sa stranga aproape 2000 de oameni in cortul Arenelor Romane. O productie gigant judecand dupa cele 3 autocare parcate in incinta Arenelor si cei peste 30 de 'straini' aflati in backstage.

Zero probleme la nivel organizatoric, zero probleme in ce priveste staff-ul finlandezilor. S-a inceput la fix, Children Of Bodom si-au ridicat sticlele de votka la ora stabilita in contract, plimbarile finlandezilor cu bicicleta si rolele prin parc s-au desfasurat si ele conform unui program bine stabilit.

Primii pe scena au fost Machinae Supremacy, grup suedez cu o vechime de peste 10 ani si un stil definit drept SID metal, de fapt o combinatie intre metalul prezentat de Sonata Artica si synthurile pe care le-am intalnit recent la Sybreed. Mai simplu cred ca era un derivat de alternative metal...unii au gustat, altii au ridicat o spranceana. Din punctul meu de vedere cel mai vizibil a fost modul de compozitie. Trei piese sunt suficiente pentru a observa diferente masive intre perceptia muzicala dintre Nord si Est. Ce-i drept ca acesti suedezi nu vor prinde de la prima auditie insa muzica prezentata merita cel putin cateva minute de atentie.

Succesul vikingilor si a paganilor in Romania este o poveste deja stiuta si exploatata. Ensiferum nu avea cum sa dea gres la Bucuresti iar reactiile nu sunt deloc surprinzatoare. Reactii care afirma ca Ensiferum au fost trupa serii...Personal nu sunt amator de viking, pagan si alte derivate. Ensiferum am mai prins live de doua ori si mi-au lasat aceeasi parere. O trupa extrem de profi cu o baza solida in conceptul prezentat.

Nu insista obsesiv pe 'jocul de hora' si lupte eroice, au o abordare corecta si in acelasi timp suficient de tehnica pentru a nu plictisi, prezinta o muzica de buna dispozitie oferita de un grup de finlandezi ce transforma piesele intr-o adevarata arta. Eu asa vad lucrurile din perspectiva unui om care n-are treaba cu astfel de muzici. Foarte frumoasa reactia publicului, parca e alta viata sa auzi atatea urlete de fericire.

De Children Of Bodom m-am lepadat de ceva vreme...trebuie sa recunosc ca primele albume au insemnat ceva pentru copilarie insa abordarea ultimelor materiale m-a lasat rece. Totusi acesta nu este deloc un motiv sa pierzi o trupa care in 1997 canta in deschidere la Dimmu Borgir iar acum a ajuns sub egida Universal Records cu un nou disc ce a atins vanzari de peste 100.000 de exemplare.

Evolutia acestui grup a fost una cat se poate de interesanta iar toate etapele de tranzitie au fost incluse si in playlist-ul concertului, unul foarte bine pus la punct. De la nou s-a trecut la foarte vechi...am avut Relentless Reckless Forever, Not My Funeral si Was It Worth It...dar am avut Downfall, Bodom Beach Terror, Children Of Bodom sau Hate Me.

Un show antrenant, fara pauze inutile intre piese dar in acelasi timp si cu o usoara lipsa de comunicare cu publicul...exista concerte la care astfel de actiuni sunt oarecum necesare iar Children Of Bodom era cu siguranta unul din acele concerte. Insa Children Of Bodom au oferit publicului roman exact ce trebuia: Entertainment!

Cine a fost mai bun? Conteaza? Ambele trupe au aratat ce inseamna un adevarat spectacol in lumea metal. Din punctul meu de vedere am bifat un concert reusit din toate punctele de vedere, nu vad ca cineva sa aiba nemultumiri la capitolul prestatie.

P.S.: As vrea sa ma intorc un pic la acea nostalgie. Ma uitam la categoria de tineret 14-16 ani...la un moment dat au aparut cateva moshpit-uri nu tocmai inspirate si placute ale caror protagonisti erau respectivii. In plus, ascultand dialogurile tinerilor de la intrare ajung la concluzia ca pe vremea cand aveam eu 14 ani era mult mai distractiv...heh, tineri si nelinistiti.

Poze concert Children Of Bodom si Ensiferum la Bucuresti



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: