Concert CULT OF LUNA si THE OCEAN in Silver Church

de Ana-Maria Gavrila

Concert CULT OF LUNA si THE OCEAN in Silver Church


Sunt trupe pe care le descoperi in timp, ajungand sa le asculti obsesiv un album sau vreo piesa, iar una intre aceste trupe este fara indoiala CULT OF LUNA, care - undeva la sfarsitul lui ianuarie 2013 - a oferit fanilor un nou material discografic, intitulat „VERTIKAL” si un turneu european care sa-l promoveze, poposind spre final de aprilie si la Bucuresti in Silver Church si Timisoara in Daos Club.

Nu-mi amintesc exact cand a fost anuntat concertul de la Bucuresti, insa mi-a oferit suficient timp cat sa „studiez” mai indeaproape o alta trupa de pe afisul evenimentului, despre care auzisem, insa careia nu ii acordasem poate atentia cuvenita: THE OCEAN. Stiu insa cu siguranta ca multi asteptau cu nerabdare sa ii (re)vada. Alaturi de cele doua trupe, au pornit in turneul european si australienii de la LO!.

N-am putut sa nu zambesc citind undeva anuntul organizatorilor ca programul serii va fi respectat, intocmai (!) – ideea unui concert in Silver Church si a unui program riguros nu se potriveau in capul meu. Plus ca, nu-mi amintesc sa fi vazut vreodata scena din club atat de „aglomerata-tehnic”. Insa toate si-au avut rostul lor, iar concertul suedezilor a fost – as spune eu – unul dintre cele mai grozave concerte de club la care mi-a fost dat sa particip.

Cand australienii de la LO! au urcat pe scena eram inca „debusolati”, mai putin doi-trei care s-au postat fix in fata solistului, dand energic din cap. Lo! au sunat foarte bine si daca nu incercai foarte mult sa intelegi cele ce se petreceau pe scena – cum din pacate am facut eu – te-ai fi bucurat de cateva minute pretios de „agresive”. Spun „incercat” pentru ca – de unde eram – vocea era acoperita aproape in intregime de instrumental si tind sa cred ca versurile lor erau ceva mai complexe decat am reusit sa deslusesc.

Poze CULT OF LUNA, THE OCEAN, LO! : Concert la Bucuresti (User Foto) - Lo!

Momentul THE OCEAN a venit si el dupa o pauza scurta. Dupa cum mi s-a parut si firesc, centrul de „greutate” al concertului lor l-a constituit noul material lansat chiar in aprilie 2013 si intitulat „PELAGIAL”, un album conceptual pe care fanii l-au perceput ca pe o intoarcere pe fagasul cel bun – si nu ma refer neaparat la o continuare a stilului „PRECAMBRIAN” sau „HELIOCENTRIC”, ci pur si simplu un album solid.

Poze CULT OF LUNA, THE OCEAN, LO! : Concert la Bucuresti (User Foto) - The Ocean

Mi-a placut enorm modul in care jocul de lumini de pe scena si proiectiile cu motive acvatice au insotit concertul celor de la THE OCEAN. Nu ma asteptam la ceva anume de la concertul nemtilor, mi-au lasat aceeasi impresie pe care am avut-o ascultandu-le albumele: o trupa ce incearca in permanenta sa se auto-depaseasca, cu o interpretare live pe masura. Final „The L’Ocean” cu solistul de la Lo! invitat pe scena pentru ultima piesa.

Pregatirile s-au facut apoi intr-un ritm destul de rapid, in liniste, chiar de catre membrii trupei, poate pentru a se asigura ca totul va suna si va arata asa cum trebuie. Comunicarea cu publicul a fost extrem de limitata, insa sincer nu ma asteptam sa aud glumite si alte asemenea de la suedezi. Reusesc sa pastreze o aura de mister, chiar daca nu cred ca sunt o trupa cu „pretentii”.

Poze CULT OF LUNA, THE OCEAN, LO! : Concert la Bucuresti (User Foto) - Cult of Luna

Dupa cum era de asteptat, „VERTIKAL” a deschis concertul cu intro-ul „The One”, urmat de „I: The Weapon”. Doua piese mai vechi „Ghost Trail” si „Finland” au convins pe alti cativa sa vina mai in fata. N-am mentionat lucrul acesta pana acum, insa cei prezenti in Silver Church au fost surprinzator de putini – ma asteptam la ceva mai multa lume, iar din cate am auzit, situatia din Daos de a doua zi a fost si mai trista.

Recunosc ca am asteptat cu sufletul la gura „Vicarious Redemption” – cele aproximativ 20 de minute cuprind pentru mine „esentialul” Cult of Luna si nu reusesc sa ma plictiseasca nici acum, la cateva zile de la concert, cand inca o ascult pe „repeat”. Un fel de „special treat” pentru fanii CULT OF LUNA a fost „Dark City, Dead Man” care a sunat absolut incredibil. Totusi star-ul serii a fost pentru mine „In Awe Of” – desi e o piesa de doar 10 minute mi-a smuls pana si ultimul dram de energie: am plecat cu ritmurile inca pulsand adanc in creier.

Poze CULT OF LUNA, THE OCEAN, LO! : Concert la Bucuresti (User Foto) - Cult of Luna

Am spus si mai sus, CULT OF LUNA a fost poate unul dintre cele mai dementiale concerte de club la care am fost si sincer nu ma asteptam sa aud vreo piesa „Vertikal” sau „Somewhere Along the Highway” live prea curand. De la imaginea siluetelor lor invaluite in lumini si fum, la sonorizare si piesele ce au compus setlist-ul, la care adaug interpretarea geniala a suedezilor, pot spune ca nu-mi va fi usor sa uit aceasta experienta. Si toate astea multumita efortului unor oameni care au incercat sa faca totul sa iasa ca la carte!

Setlist CULT OF LUNA:


The One

I: The Weapon

Ghost Trail

Finland

Vicarious Redemption

Owlwood

Dark City, Dead Man

Passing Through

Disharmonia

In Awe Of



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: