Concert Tarja Turunen - BEAUTY AND THE BEAT Surprinde Sala Palatului

de Ana-Maria Gavrila

Concert Tarja Turunen - BEAUTY AND THE BEAT Surprinde Sala Palatului


„Beauty And The Beat” ajunge in sfarsit la Sala Palatului din Bucuresti, marti 7 mai. Dupa o asteptare prelungita, soprana TARJA TURUNEN si MIKE TERRANA, alaturi de ORCHESTRA SIMFONICA BUCURESTI au sustinut un spectacol complex ce imbina armonios muzica clasica cu elemente rock.

Debutul spectacolului a stat sub semnul clasicului, Orchestra Simfonica Bucuresti interpretand din opera Carmen de Bizet. Mike Terrana apare si el, aducand dinamism si un plus de ritm unei compozitii de Bach: nu ai oricand ocazia sa asculti o astfel de varianta. Si in sfarsit avem parte de Tarja pe scena si „Blute Nur” incepe abia dupa ce publicul isi domoleste aplauzele.
„Buna seara, Bucuresti! Multumesc foarte, foarte mult!” – dupa cum era de asteptat, soprana si-a exprimat regretul pentru anularea concertului din aprilie, adaugand „I’m still not perfectly fine”, subliniind in acelasi timp ca se afla aici pentru ca nu a dorit sub nicio forma sa rateze intalnirea de anul acesta cu fanii din Romania: „Have fun with us - with some classical music … and some rock, of course!”
Poze Tarja Turunen: Concert la Bucuresti in 2013 (User Foto) - Beauty&The Beat
Mike Terrana a fost principalul „autor” al episoadelor comice, incepand cu aranjatul parului inainte de „Barbierul din Sevilia”, pana la a fi oprit de dirijor pentru „entuziasmul” sau, aratandu-i plin de repros partitura. Orchestra porneste din nou, coafura rezista! La finalul compozitiei „New World Symphony” cei doi au dat mana impaciuitor.
Tarja revine pe scena, asteptand pret de cateva clipe sa i se alature toti membrii corului, pentru piesa „Vilja”, care – dupa cum a adaugat soprana la final – este o piesa superba. As spune acelasi lucru despre „The Reign” o compozitie ce apartine Tarjei, intrucat pe langa fragmente ale unor compozitori celebri, am avut parte si de compozitii ale sopranei ce au fost o premiera pentru publicul roman.
Poze Tarja Turunen: Concert la Bucuresti in 2013 (User Foto) - Beauty and The Beat
A urmat o scurta pauza, revenind pe scena de data aceasta cu o dirijoare, alaturi de care au interpretat un cover Queen. Nu mi-am dat seama de ce nu incep sa cante decat dupa ce Tarja a strigat uitandu-se catre cor „What are you doing there?” – Mike Terrana stand lejer intre doua domnisoare „I wanna sing!”, insa Tarja ramane categorica: „GO AWAY! He’s such a trouble this one! Always!”.
„You Take My Breath Away”, intr-o varianta orchestrata, a fost urmata de o alta compozitie proprie, „Witch Hunt”. Si cum muzica rock a fost inspirata de cea clasica, Tarja impreuna cu Orchestra Simfonica Bucuresti au adus muzica rock inapoi catre clasic cu un superb medley Led Zeppelin. A fost o adevarata cursa nebuna „Kashmir” - „Immigrant Song” - „Stairway to Heaven” - „Kashmir”, ce a creat o atmosfera incredibila: „That was fun!”
Poze Tarja Turunen: Concert la Bucuresti in 2013 (User Foto) - Beauty and The Beat
Un alt moment dinamic, un dialog comic intre Tarja si Mike, „ascuns” undeva in culise, refuzand sa apara pe scena: „Now he’s hiding, when I need him!”. Am aflat imediat ca Mike canta de fapt mai tot timpul si ca i se ofera ocazia de a canta si in concertul de la Sala Palatului. Tarja a fost la randul ei provocata: au facut asadar un schimb de roluri: Mike la voce si Tarja la tobe pentru piesa: „Fly me to the Moon”. Asta chiar a fost o surpriza – nu am urmarit cum s-au desfasurat celelalte spectacole, dar nu mi-l imaginam pe Mike Terrana cantand.
Tarja a tinut sa anunte inca de pe acum urmatorul concert in Romania, mai exact pe aceeasi scena a Salii Palatului, ce va avea loc pe data de 15 octombrie 2014. Inainte de bis Mike a animat publicul cu „Galop Infernal”, cativa din public ajungand in fata scenei pentru un headbanging ca la carte. Sper ca a meritat, pentru ca – dupa cate am vazut – au fost escortati din sala de cei de la paza.
La bis, Mike a mentinut tonul glumet, aparand pe scena costumat intr-un marchiz, purtand o peruca: a vrut sa fuga cu buchetele Tarjei, a „mancat” cateva petale de flori. Nu stiu cat de clasic a fost episodul, insa lumea s-a amuzat copios. Si poate pentru ca nu putea lipsi aceasta piesa, spectacolul s-a incheiat cu „I Walk Alone” reorchestrat.
Singurul lucru care m-a surprins intr-un mod oarecum negativ a fost senzatia de haos de la intrare: cred ca este primul concert de la Sala Palatului la care merg, cand accesul se face atat de greoi, intarziind inceperea spectacolului.
Poze Tarja Turunen: Concert la Bucuresti in 2013 (User Foto) - Beauty&The Beat
Este posibil ca publicul venit marti la Sala Palatului sa se imparta in tabere diferite: cei care se asteptau la un concert „marca” Tarja, unde sa poata sta in picioare sau chiar in fata scenei, dand din cap si strigand la tot pasul, si cei pregatiti sa o vada si in ipostaza de soprana, interpretand compozitii clasice, intr-un ton ceva mai solemn. In orice caz, titlul spectacolului este „Beauty and the Beat”, ceea ce inseamna ca reflecta personalitatile ambilor artisti: aproximativ doua ore de acorduri simfonice si ritmuri rock.
Poze Tarja Turunen: Concert la Bucuresti in 2013 (User Foto) - Beauty and The Beat
Setlist THE BEAUTY AND THE BEAT 2013
Carmen Ouverture Bizet (Orchestra)
Concert for Violin and Oboe (J.S.Bach) (Orchestra + Mike Terrana)
Blute Nur (J.S.Bach cover) (Orchestra + Tarja)
Zueignung (Orchestra + Tarja)
Barber of Seville (Orchestra + Mike Terrana)
New World Symphony (Orchestra + Mike Terrana)
Vilja (Orchestra + Tarja & Corul)
The Reign (Orchestra + Tarja & Mike Terrana)
PAUZA
You Take My Breath Away (cover Queen) (Orchestra + Tarja & Corul)
Witch Hunt (Orchestra + Tarja & Mike Terrana)
Led Zeppelin medley (Orchestra + Tarja & Mike Terrana & Corul)
Swanheart (Orchestra + Tarja & Mike Terrana & Corul)
Fly me to the Moon (Orchestra + Mike Terrana & Tarja)
Into the Sun (Orchestra + Tarja & Mike Terrana & Corul)
Galop Infernal (Offenbach cover) (Orchestra + Mike Terrana)
Encore:
William Tell Overture (Orchestra + & Mike Terrana)
I Feel Pretty (cover Bernstein) (Orchestra + Tarja)
Eine Kleine Nachtmusik (Orchestra + Mike Terrana)
I Walk Alone (Orchestra + Tarja & Mike Terrana)


Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: