Cronica Klimt 1918: Alternative Night la Cluj-Napoca

de Morrison

Cronica Klimt 1918: Alternative Night la Cluj-Napoca
Pe Klimt 1918 i-am vazut fugitiv anul trecut, la Stufstock. Din motive obiective nu am putut urmari atunci tot concertul, asa ca nu stiam mare lucru despre ei.

Asta pana am inceput sa ascult piesele de pe myspace; mi s-au parut dragute si cum aveam nevoie de putina diversitate m-am hotarat sa ma duc sa ii vad live. Mai ales ca poarta numele unuia din pictorii mei preferati.

Trupa din deschidere a fost Alternativ Quartet. Marturisesc ca nu prea le am cu alternativele si nu am auzit de ei, dar eram hotarata sa le dau o sansa. Pe scena, baietii s-au descurcat mai bine decat m-as fi asteptat, insa pe parcursul a aproximativ jumatate de ora, cat a durat recitalul lor, la mine s-a instalat plictiseala.



Poate nu sunt cea mai in masura sa isi dea cu parerea, dar mie personal nu mi-au trezit interesul, iar pe alocuri mi se parea ca semanau cam mult cu Luna Amara. Cu toate astea, AQ aveau ceva sustinatori judecand dupa entuziasmul cu care ii urmarea publicul care a inceput sa se stranga la scena.

Au urmat Twisted Cables, o aparitie interesanta, un inceput promitator si o vocalista foarte carismatica. Ca si in cazul trupei precedente, din punct de vedere instrumental lucrurile au decurs foarte bine desi au cantat fara tobar. Nu prea sunt amatoare de fusion si muzica lounge, insa ceea ce am ascultat a sunat destul de bine. Spre marea mea dezamagire vocalista a falsat pe aproape toata durata concertului, asa ca mi-am pierdut interesul pentru ei destul de repede.

Ca si moment inedit al acestui recital a fost un cover dupa piesa 'Lullaby' a celor de la The Cure - trupa a cantat aceasta piesa impreuna cu un invitat (la voce si chitara) dar nu am fost pe faza de la inceput si din pacate nu i-am retinut numele. Coverul a sunat foarte bine si ar fi sunat excelent daca respectiva vocalista nu ar fi masacrat piesa.



Intotdeauna m-am simtit bine la concertele Luna Amara, mai ales la cele organizate intr-un cadru mai restrans; am avut ocazia sa ii vad si in recitaluri mai speciale (cum ar fi in biserica Azilului, in Sibiu). Nu ii mai vazusem de vreun an fiindca tot timpul intervenea cate ceva cand ma pregateam sa merg la vreun concert de-al lor, asa ca ma bucuram ca ii prind in sfarsit si mi-a facut mare placere si de aceasta data sa ascult 'Gri Dorian', 'Oras' sau 'Folclor'.

Ca de obicei, publicul a fost la inaltime si i-a sustinut pe tot parcursul concertului, cantand cu ei versurile pieselor, dand din cap si aclamand frenetic. Cei care i-au vazut deja probabil ca stiu la ce sa se astepte - un recital foarte bine pus la punct si parca acelasi entuziasm de a canta live ca acum multi ani.

Nu au lipsit, cum am fost deja obisnuiti, comentariile acide ale lui Mihnea la adresa politicienilor, societatii si mai nou a cluburilor de fotbal :) Celor care inca nu i-au vazut, chiar daca sunt fani 'trv' ai genului metal si nu asculta altceva, le recomand sa incerce si altceva, s-ar putea sa fie surprinsi in mod placut.

Nu stiu daca au complotat cu cei de la Twisted Cables sa aduca un tribut trupei The Cure, cert este ca si Luna Amara au inclus in playlist un cover de-al acestora, si anume 'Burn'. Am avut parte si de o piesa noua, 'Bathtub Glory', si de inca un cover, cantat deseori in concerte: 'The Hand That Feeds' (Nine Inch Nails).



Nu a lipsit nici 'Intunecare', si chiar daca au cantat 'Sleep Disco' si 'Somn' cred ca nu a fost nimeni in sala pe punctul de a adormi. Recitalul mi s-a parut cam scurt, ultima piesa cantata a fost 'Folclor'. Cum am ramas axata pe piesele lor mai vechi, mi-ar fi placut sa aud si 'Lume Oarba' sau 'Dizident'. Maybe next time...

Nu prea stiu cum sa descriu muzica celor de la Klimt 1918, este un amestec de rock modern, dark wave si metal din care rezulta o chestie destul de interesanta, lirica si emotionanta, pe care ei o numesc 'uncomfortable emotional music'.

Dupa un scurt intro, cei patru Klimt au urcat pe scena in aplauzele tuturor, deschizand recitalul cu 'The Breathtaking Days (Via Lactea)', prima piesa a noului lor album, 'Just in Case We'll Never Meet Again (Soundtrack for the Cassette Generation)'. Ascultandu-i mi s-a parut ca muzica lor se potriveste perfect descrierii de mai sus si cu toate ca abordeaza teme mai 'soft', nu mi s-a parut nici excesiv de romantica si nici plictisitoare. Genul de muzica pe care imi place sa o ascult cand am nevoie de un moment de chill-out.

Playlistul Klimt 1918 a inclus mai multe piese de pe noul album, printre care 'Skygazer', 'The Graduate', 'Ghost of a Tape Listener' si 'True Love Is The Oldest Fear', dar si piese mai vechi, de pe 'Dopoguerra': 'Snow of '85', 'Rachel', 'Because of You, Tonight', 'Nightdriver' si, spre marea mea incantare, 'They Were Wed by the Sea', preferata mea din ceea ce am ascultat.

Reactia publicului nu s-a lasat asteptata: in primele randuri erau niste fani foarte devotati care la finalul fiecarei piese dadeau tonul aplauzelor si strigau in cor 'nineteen eighteen'. De altfel membrii trupei s-au aratat foarte miscati de aceasta primire, multumind in repetate randuri si spunand ca se simt ca acasa.



Desi suna total diferit de ce cantau cand s-au infiintat (gothic/doom), Klimt 1918 nu au uitat de unde au pornit, salutand si cei cativa metalisti prezenti cu niste 'growl'-uri old school. La insistentele fanilor, trupa a revenit chiar pentru un bis. Din cate tin minte 'Parade of Adolescence' a fost ultima piesa din concert.

In legatura cu organizarea acestui concert nu am nimic de obiectat - sonorizarea a fost foarte buna, totul a decurs conform programului iar publicul, in numar de vreo 150-200 de persoane, a fost incantat, in special de Luna Amara si de Klimt 1918.

Playlist Luna Amara:

Gri Dorian
Burn (The Cure cover)
Bathtub Glory
Sleep Disco
The Hand That Feeds (Nine Inch Nails cover)
Somn
Intunecare
Folclor

Playlist Klimt 1918:

Intro
The Breathtaking Days (Via Lactea)
Skygazer
Snow of '85
The Graduate
Rachel
Ghost of a Tape Listener
Because of You, Tonight
They Were Wed by the Sea
Nightdriver
True Love Is The Oldest Fear
Parade of Adolescence

H_E_L

Galerie foto Klimt 1918 si Luna Amara la Cluj-Napoca


Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: