Devin Townsend la Barba Negra - A geek's night out

de Biluta Fueras

Devin Townsend la Barba Negra - A geek's night out


Devin Townsend era unul din artistii pe care doream de mult sa ii vad si fotografiez, asa ca imediat ce am aflat ca va concerta la Budapesta m-am mobilizat sa merg sa il vad. Si mai mare mi-a fost bucuria cand am vazut cu cine vine in acest turneu – Shining (NOR) si Periphery – alte doua trupe care se afla in topul preferinelor mele. Concertul a fost programat iniial pentru clubul A38, dar datorita numarului mare de bilete vandute s-a mutat in Barba Negra, care beneficiaza de un spaiu mai mare.

Ajuns la Barba Negra in jurul orei 19:30 cand era programat accesul, am asteptat un pic afara, intarzierea nefiind semnificativa. La coada de acces am constat ca sunt destul de muli romani venii pentru a vedea acest concert cum Devin Townsend, Periphery si Shining nu au ajuns pe la noi. Accesul s-a facut rapid, nici la acreditari si invitaii nu era coada ca la noi. Pana sa inceapa concertul am facut o vizita standului de merch bine aprovizionat de unde am luat un set de pene si ceva CD-uri, catre final am prins si eu o pana de la basist pe care am oferit-o unui tip de langa mine.
Concertul a fost deschis de Shining la 20:25 Clubul fiind destul de plin, dar totusi puteai ajunge relativ usor in fata. Cu un timing perfect Shining au inceput in fora, cu un Jorgen Munkeby (voce, chitara, saxofon) in foarte jovial, intinzand de mai multe ori mana publicului in timpul concertului, spaiul dintre scena si public nefiind foarte mare. Imi pare rau ca Shining nu au cantat mai mult, au sunat foarte bine si sunt o prezenta scenica aparte, difereniindu-se atat prin imagine (Jorgen a colaborat cu un designer si si-a facut propriul model de camasa) dar si prin sound-ul unic ce imbina elementele de jazz cu cele de avant-garde metal rezultand ceea ce putem numi Blackjazz (nume dat si albumului din 2010). Au inceput cu The Madness and the Damage Done si au continuat cu Fisheye – piesa mea preferata (are si un video pe masura) unde am folosit si eu fisheye-ul din dotare, Jorgen pozand de cateva ori pentru mine, probabil vazand ca sunt din acelasi film. Au mai cantat HEALTER SKELTER si au terminat cu I Won't Forget, sigur nu voi uita prea curand acest concert.

Foarte interesant ca la changeover scena era acoperita de o cortina mare, prin care puteai intrezari siluetele celor care pregateau show-ul urmator. Periphery au inceput la 21:10, intr-o lumina rosie care lasa sa se intrevada doar siluetele. Mai muli la numar si cu o dinamica mai mare pe scena, placerea de ai fotografia a fost umbrita de condiiile de iluminare dar si de sunet, care nu i-au avantajat deloc, situaie reglandu-se abia catre ultimele piese. Se pare ca legile lui Murphy ficioneaza de fiecare data in cazul fotografiei de concert, dupa cele 3 piese din photopit, lumina e mereu mai buna, noroc ca se putea fotografia din public fara problema, si DSLR-urile nu erau interzise nici in randul publicului. Chitaristii Periphery au fost si ei foarte aproape de public la propriu, aplecandu-se de cateva ori si lasand publicul sa atinga chitarele. Au inceput concertul cu Icarus Lives care m-a dus imediat cu gandul la videoclip (practice asa i-am descoperit , ce sa faci asa e cu oamenii pasionai de imagine) care m-a dus cu gandul la genericul de la The Killing (serial produs de AMC – check it out). In setlist s-au numarat Make Total Destroy, The Scourge, Psychosphere dar cireasa de pe tort a fost pentru mine The Bad Thing, piesa cu care rezonez cel mai bine de la ei ( mai ales pasajul de la minutul 2:46) unde s-a lasat cu miscari de “crab”. Pe Graveless daca nu ma insel s-a incins un moshpit pe cinste, sunetul fiind oricum mult mai bun ca la inceput.
Cu siguranta fiecare trupa a avut propriu set de fani, observand cum se schimba lineup-ul primelor randuri de la gard, unde am intalnit caiva oameni cu care ma vad des la concertele din Romania, tot la gradul de langa photopit.
Daca la Shining eram doar doi fotografi in photopit la Devin numarul a mai crescut la vreo 6 departe de numarul de fotografi pe metru patrat de la noi. Cum s-a deschis Cortina scenei am aruncat un ochi pe setlist, si la suportul pentru sticla de apa de pe stativul lui Devin, care a aparut pe scena cu zambetul sau caracteristic, mereu bine-dispus si emanand o energie aparte. Din pacate sunetistul i-a jucat feste, avand microfonul oprit la inceput cand a vrut sa spuna doua cuvinte inainte de a incepe cu piesa Truth. Devin a tinut sa marturiseasca publicului ca este foarte recunoscator ca poate face ceea ce ii place, ca poate trai din muzica, lucru posibil datorita fanilor dedicai care l-au susinut de-a lungul unei cariere materializate in peste 30 de albume. Cei care nu il apreciaza o fac datorita gamei stilistice foarte diversificate care se indeparteze uneori de metal, dar nu poi spune ca Devin nu are balls.
Poze Poze  <a href=Devin Townsend la Barba Negra, Budapesta - Devin Townsend" class="img-foto" id="tern" style="margin: 0px; padding: 0px; border: 0px; color: rgb(51, 51, 51); font-family: Arial, 'Lucida Grande'; font-size: 17px; text-align: start; background-color: rgb(246, 248, 245);" />
Setlistul a fost destul de variat incluzand piese de pe diferite albume, inclusive o piesa din perioada Straping Young Lad. March of Poozers a beneficiat si de proiecia videoclipului in fundal, confirmand daca mai era nevoie nota de umor care insoeste mereu piesele lui Devin. Am avut parte si de Hyperdrive si Addicted, piese cu care l-am descoperit eu pe Devin acum caiva ani (cam tarziu ce-I drept), dar si de Animals unde publicul a fost cu mainile in aer. Dupa ce a spus ce se intampla in culise cand trupele ar astepta sa iasa la bis, a marturisit ca artistii pe masura ce imbatranesc mai pierd 3 note din gama, si-a luat telecasterul in primire si a cantat Ih-Ah. Sunetul nu fost favorabil nici la Devin la primele piese dar s-a reglat pe parcurs. Concertul s-a incheiat cu Kigdom tot intr-o nota amuzanta unde basistul nu s-a auzit pe ultimul pasaj. La final Devin a strans mainile celor din primul rand le-a mulumit cu o sinceritate debordanta. S-au aruncat pene si s-au vanat apoi pe jos cu lumina telefoanelor daca nu au fost prinse din prima.
In concluzie combinaia Shining, Periphery, Devin Townsend este un must-see si in ciuda micilor probleme de sunet a fost un concert care nu trebuia ratat. Sper ca aceste trupe sa ajunga si pe la noi prin grija unui promoter, desi nu cred ca ar aduce atata lume ca in Budapesta, poate in cadrul unui festival s-ar potrivi mai bine.
Setlist Devin Townsend:
Truth
Fall out
Namaste
Night
Storm
Hyperdrive
Rejoice
Addicted
March of Poozers
A new reign
Animal
Life
Cristeen
Ih-Ah
Kingdom



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: