FanFest 2011: "Noua ne pasa pe gratis!"

de Chaos Lore

FanFest 2011:


Si anul acesta am avut privilegiul de a participa la festivalul de la Rosia Montana, organizat de Asociatia Alburnus Maior, voluntari si alte organizatii. Deviza acestei editii a fost: "Daca ei platesc pentru absolut orice, noua ne pasa pe gratis!...", anunta Ziare.com, prin vocea Dr. Raul C. Muresan, Departamentul de Neurostiinte Experimentale si Teoretice, Centrul pentru Cercetari Cognitive si Neuronale, Institutul Roman de Stiinta si Tehnologie, Cluj-Napoca, Romania.

Festivalul, denumit FanFest, a ajuns la editia a VI-a si s-a desfasurat intre 12-14 august, reunind numerosi membri ai societatii civile, personalitati din diverse domenii, localnici care se opun proiectului de exploatare a aurului propus de RMGC, studenti, voluntari si foarte multi participanti veniti din toate colturile Romaniei.

Pentru a-i sustine pe cei din zona si a demonstra ca turismul este parte a unei solutii alternative realiste la minerit, participantii s-au cazat la localnici acasa, au consumat produse traditionale din gospodariile acestora, au interactionat direct cu ei la un pahar de palinca in jurul focului, le-au ascultat pasurile si si-au oferit sprijinul si promisiunea de a reveni la Rosia Montana.


Atmosfera la festival a fost destinsa, civilizata si mai ales la un nivel calitativ demn de invidiat. Astfel, festivalul a avut o componenta puternic intelectuala, oferind pe langa concerte si o serie ampla de dezbateri, proiectii de film, tururi tematice ghidate s.a.m.d.

Dezbaterile de la Biserica Unitariana

Si in acest an pastorul Bisericii Unitariene din Rosia Montana a avut amabilitatea sa puna la dispozitia festivalului biserica superba construita in anul 1796. In aceasta locatie au avut loc dezbateri in cadrul carora s-au facut prezentari si s-a discutat liber pe diverse teme.

Interesul publicului pentru aceste dezbateri a fost unul foarte mare, biserica dovedindu-se de cateva ori chiar neincapatoare. Membrii grupului Dramacum, autorii exceptionalei piese de teatru "Rosia Montana, pe linie fizica si pe linie politica", au interpretat cateva scene din aceasta si au discutat cu publicul despre atitudinea lipsita de scrupule a Teatrului Maghiar din Cluj-Napoca, care aparent are interesul de a ingropa piesa de teatru.

Arhitectii Stefan Balici si Virgil Apostol au prezentat sansa extraordinara de dezvoltare a Rosiei Montane din perspectiva patrimoniului exceptional si unic de care aceasta dispune. Acestia au subliniat ca listarea UNESCO a Rosiei Montane este o solutie viabila si necesara, fiind revoltatoare atitudinea autoritatilor statului care decid sa ignore acest aspect.

Arheologul Horia Ciugudean a prezentat "Arheologia peisajului in Cadrilaterul aurifer al Transilvaniei: Rosia Montana - Bucium - Almasul Mare", iar arhitectul Eugen Panescu a discutat despre cazul localitatii Rimetea, care este un model reusit de valorificare a patrimoniului pentru dezvoltarea comunitatii rurale.


Jurnalistul Mihai Gotiu a realizat o prezentare excelenta despre manipularea, presiunile economice si cenzura din presa autohtona in cazul Rosia Montana.

Adi Dohotaru a moderat o dezbatere denumita "Rasism de mediu" la care au fost invitati Eniko Vincze (Fundaria Desire) si Cristina Rat (Facultatea de Sociologie, UBB) si unde s-a discutat problema discriminarii rasiale a rromilor, desi in realitate acestia sunt "sanitarii societatilor industriale".

Dan Cismas si Eugen David au discutat cu publicul despre viitorul agriculturii la Rosia Montana, despre agricultura biologica, modelele de succes ale micilor producatori agricoli si despre solutia realista pe care o poate oferi un model bazat pe ferme mici, cu produse de calitate.

Dezbaterile s-au incheiat cu o discutie extinsa asupra ultimelor evenimente legate de cazul Rosia Montana si cu un "forum social" moderat de Adi Dohotaru.

Proiectii de film

Proiectiile de film documentar de la caminul cultural din centrul Rosiei Montane s-au desfasurat cu sala plina. Cateva dintre proiectiile de film au fost insotite de prezenta regizorilor care au raspuns ulterior intrebarilor spectatorilor.

De un succes remarcabil s-au bucurat documentarele "Scoala noastra" regizat de Mona Nicoara si Miruna Coca Cozma si "New El Dorado" regizat de Tibor Kocsis. Alte filme prezentate au fost: "Battle for the Xingu" de Iara Lee (Brazilia, 2009), "Pig Business" de Tracy-Louise Ward (Marea Britanie, 2009), "Home" de Yann Arthus-Bertrand (Franta, 2009), "Late Night Sunrise" de Michel Watts & David McNulty (El Salvador, 2010), "Alethea" de Petra Holzer & Ethem Ozguven (Turcia, 2007) si "Isle of Flowers" de Jorge Furtado (Brazilia, 1990).

Succesul de care s-au bucurat aceste proiectii de film a motivat organizatorii sa promita constituirea unui festival de film in cadrul FanFest incepand cu editia din 2012 si pentru care Mona Nicoara si-a exprimat deja disponibilitatea de a deveni selectionerul oficial de film.


Concerte si activitati de relaxare


FanFest 2011 a fost un eveniment pentru toate gusturile si pentru toate varstele. Astfel, diminetile de la ora 10, profesorii Centrului Foc Alb organizau pe platoul de la Taul Brazi cursuri de initiere in Tai Chi in stilul Yang, "o arta martiala in care corpul si mintea, intentia si realizarea se intrepatrund" (FanFest).

Tot pe platoul de la Taul Brazi s-a desfasurat ca activitate permanenta "Fan Fun Park", unde exista un adventure park cu tiroliana si existau posibilitati de joaca pentru copii. Jos, in centrul vechi, aproape de Biserica Unitariana, a fost amenajat un mic targ de produse taranesti si un "home made fair" unde localnicii din zona isi puteau promova si vinde produsele alimentare sau de artizanat.

Pentru cei mai romantici, serile puteau fi petrecute in jurul focului unde se spuneau povesti de catre locuitorii Rosiei Montane si se discuta despre traditii, legende locale cu valve (stafii din galeriile miniere) si despre lupta de la Rosia Montana. Tot seara incepeau concertele, numeroase si variate. Alaturi de multe alte formatii, au concertat Sarmalele Reci, Luna Amara si Maria Raducanu, iar dupa ora 12 mai multi DJ mixau muzica pana la ora 5 dimineata.

Citeste mai departe pe Ziare.com in aceasta locatie: FanFest 2011: Adevar si manipulare la Rosia Montana - reportaj



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: