Jarboe la Club Control: Incursiune intr-o alta lume a muzicii

de Buvnitz

Jarboe la Club Control: Incursiune intr-o alta lume a muzicii


Cine este Jarboe? Pai...Jarboe La Salle Devereaux este o deosebita doamna - solista si compozitoare - ce si-a inceput cariera muzicala in 1985 alaturi de Swans.

Pe parcursul carierei sale a colaborat cu nume precum Michael Gira, Phil Tan, Bill Laswell, John Fryer, Jim Thirlwell, Lustmord, PanSonic, Merzbow, Mark Spybey, Steven Severin, Chris Connelly, Alan Sparhawk, Neurosis, Edward KaSpel, William Faith, Monica Richards, David J, David Torn, Bill Rieflin,Iva Davies, Blixa Bargeld, Kris Force, Julia Kent, Zoe Keating, Anni Hogan, A Perfect Circle, Colin Marston, Cobalt, Cattle Decapitation, Byla, Justin K. Broadrick, Jesu, Peter Valsamis, Josh Graham, Philip Anselmo, Attila Csihar, Esoteric, Vampillia si multi, multi altii.

Jarboe se poate mandri cu un catalog muzical impresionat: 27 de albume solo lansate, colaborari pe mai mult de 21 de discuri lansate sub titulatura Swans si alte 63 de proiecte inregistrate si lansate alaturi de numerosi muzicieni si artisti.

Pe langa abilitatea sa compozitionala, Jarboe este o solista remarcabila, una din putinele ce poseda un registru vocal complet. Marti seara, printr-o aliniere neasteptata a stelelor, Jarboe a ajuns pentru prima data in Romania intr-un concert ce a avut loc la Club Control din Bucuresti.

Un Club Control destul de plin pentru un astfel de eveniment de nisa. Farmecul cu acest club este ca a devenit singura locatie din Capitala unde poti gazdui astfel de evenimente inedite cu probabilitatea ca sala sa fie totusi populata. In acest context putem spune ca sala de pe Constantin Mille este un mult necesar spatiu in haosul cultural al Capitalei.

Artista a venit insotita de P. Emerson Williams, un artist multi-media a carui portofoliu include lucrari in grafica, video, literatura si muzica. Ca activitate muzicala putem aminti de Choronzon, Veil Of Thorns, Mythos Media si Veil Of Thorns.

Desi catalogul Jarboe numara foarte multe incursiuni cu muzica metal, noise rock, experimental sau industrial, showul de la Bucuresti a avut ca piesa de baza compozitii de psihedelic folk, art rock sau blues. Un setup simplu de chitara si voce insotit de proiectii video parca scoase de pe vremea rockului psihedelic tip Hawkwind.

Muzical, setul propus de Jarboe si Williams a fost o incursiune deosebita in psihedelicul anilor 70, farmecul avantgardist ai anilor 80, incursiuni in blues-ul inedit conturat de The Doors, piese acompaniate de o compozitie vocala inedita, o artista ce reuseste (cu o usurinta cateodata ireala) sa treaca de la note foarte joase pana la pasaje inalte, toate acestea intr-un ambient ce nu lasa loc de momente conventionale.

Emerson a venit pe scena imbracat intr-o mantie ce inevitabil aduce aminte de aparitiile scenice Sunn O))), in timp ce Jarboe a adus pe scena o carte din care a recitat scurte pasaje poetice. Pe cat de simplist pus in scena, pe atat de complex ca traire. O traire ce s-a incheiat dupa 45 de minute cu un scurt interludiu pe chitara din partea lui Wiliams, urmat de un citat ce facea trimitere la religia budista.

Plecarea de pe scena a fost una brusca si neasteptata, poate la fel ca si efectul concertului. Fara a adresa prea multe cuvinte publicului, Jarboe a oferit o incursiune muzicala pentru care nu eram pregatiti, iar cand unii au constientizat, calatoria a si luat sfarsit.




Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: