Jazz Night Out cu Tigran si Vijay Iyer: Intre traditie si modernitate

de Ana-Maria Gavrila

Jazz Night Out cu Tigran si Vijay Iyer: Intre traditie si modernitate


Twin Arts ne propun o seara de Jazz – un prilej nemaipomenit de a scapa de zgomotul unui Bucuresti rutinat, fie doar si pret de cateva ore. Jazz Night Out ne este prezentata ca o platforma de evenimente - un nou concept ce ii prinde nu doar pe cei pasionati de ritmurile clasice ale Jazz-ului, ci si pe cei curiosi sa experimenteze pe propria piele nenumaratele posibilitati si valente ale acestei muzici.

Concertele Vijay Iyer Trio si Tigran Hamasyan de la Sala Radio din Bucuresti au deschis asadar seria evenimentelor Jazz Night Out! Doua lumi total diferite, doi pianisti ale caror stiluri s-au completat unul pe celalalt, lasand loc imaginatiei noastre sa se infiripe pe masura ce acordurile celor doi rasunau prin intreaga sala.

Pianistul si compozitorul Vijay Iyer are o modalitate distincta de a explora disonantele si ritmurile clasice ale pianului. Lui alaturandu-i-se sonoritatea placuta a basistului Stephan Crump si indemanarea energica a tobosarului Marcus Gilmore. Spectacolul lor si se pare oarecum o intoarcere in timp, in istoria Jazz-ului, fiind totodata adanc inradacinat in prezent.

Poze TigranShadow Theater si Vijay Iyer Trio in concert la Sala Radio (User Foto) - Vijay Iyer

Setlist-ul s-a concentrat in mare parte asupra albumului „Accelerando”, dar incluzand si compozitii din albume mai vechi. O simplitate inselatoare, o abordare clasica si un suflu progresist, intre baladic, minimalist si ritmuri inspirate de muzica tehno.

Compozitiile interpretate de trio-ul lui Vijay Iyer in maniera proprie precum cea a lui Henry Threadgill („Little Pocket-Sized Demons”), dar si un tribut adus muzicianului Robert Hood in piesa „Hood”.

Poze TigranShadow Theater si Vijay Iyer Trio in concert la Sala Radio (User Foto) - Vijay Iyer

Trebuie sa recunosc ca nici nu au terminat bine de interpretat „Optimism”, ca am si decis ca spectacolul lor va fi exact pe sufletul meu. Era, cred, a doua sau a treia piesa din setlist. Ni le-a prezentat pe rand, chiar daca uneori retrospectiv, uitand - daca imi amintesc bine - numele compozitiei ce a deschis concertul lor.

O modestie cuceritoare intr-un discurs simplu, din care intelegeai cat de mandru este de oamenii alaturi de care canta de mai bine de 10 (in cazul lui Marcus Gilmore) si respectiv 15 ani (Stephan Crump). Ne-au multumit celor prezenti si echipei Twin Arts pentru organizarea acestui eveniment, promitandu-ne ca spectacolul ce urmeaza imediat este o astfel de exeperienta, la fel de uimitoare.

Poze TigranShadow Theater si Vijay Iyer Trio in concert la Sala Radio (User Foto) - Vijay Iyer

Am rasuflat usurata cand au revenit pe scena pentru un scurt moment de bis – atmosfera creata de cei trei a fost pur si simplu minunata, intrucat Iyer nu pare dornic sa ne impresioneze cu virtuozitatea sa impresionanta, ci mai degraba preocupat de emotia pe care muzica sa o transmite.

Tigran Hamasyan a inseamnat pentru Bucuresti: Tigran (pian), Sam Minaie (bass) si Arthur Hnatek (tobe). Cine si-a putut desprinde ochii de pe scena in timpul concertului lui Vijay Iyer, i-a vazut pe cei trei urmarindu-i concertul din public.

Poze TigranShadow Theater si Vijay Iyer Trio in concert la Sala Radio (User Foto) - Tigran Hamasyan

In formula de trei – si nu cvintet, asa cum ne-am fi asteptat si cum au inregistrat albumul „Shadow Theater” prezentat in cadrul spectacolului - ne-au oferit prilejul de a-l auzi pe Tigran la voce mai mult decat in mod obisnuit si de a-i vedea cum experimenteaza cu noile piese in acest concert.

Compozitiile de pe „Shadow Theater” au vadite influente din folclorul armenesc, intrepatrunse cu numeroase elemente Electro-moderne. Te-ai intreba ce au in comun traditiile armenilor si improvizatiile jazz funky: fiecare piesa in sine este o adevarata doza de energie, Tigran facand o trecere aproape halucinanta de la clapele pianului la pupitrul cu mixere.

Poze TigranShadow Theater si Vijay Iyer Trio in concert la Sala Radio (User Foto) - Tigran Hamasyan

Mi-a placut nespus ca, departe de a fi un concert de Jazz tipic, spectacolul lor se adresa iubitorilor de muzici moderne si aici ma gandesc la compozitia dinspre finalul spectacolului, care a sunat aproape a DubStep, insa m-am linistit cand am vazut cum batea ritmul un domn mai in varsta din fata. Destul de indraznet pentru Sala Radio, insa intru totul in acord cu armoniile complicate ce ii caracterizeaza in general muzica.

Cele doua concerte de la Sala Radio din Bucuresti au fost doar o prima parte din speram noi multe alte evenimente Jazz Night Out pentru ca, de ce nu, este frumos sa ti se aduca pe scena artisti a caror muzica te fascineaza instant.



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: