Madball la Fabrica: Con todo corazon

de Buvnitz

Madball la Fabrica: Con todo corazon


Ultimul concert important al acestui an a adus pe scena din Fabrica o trupa legenda a scenei hardcore alaturi de alte trei trupe din noul val, in incercarea de a preda stafeta pentru generatia ce va urma. Pana la urma nici Madball, nici SOIA si nici Agnostic Front nu au la dispozitie o eternitate pentru a canta, cineva trebuie sa umple golul.

Acum mi-e greu sa inteleg de ce scena hardcore nu a prins niciodata in Romania, desi la vecinii bulgari se strange de obicei un numar de aproape trei ori mai mare decat ce vezi prin capitala draga. S-a vazut si cand a fost SOIA, s-a vazut si la Biohazard, s-a vazut si la Madball acum 5 ani, s-a vazut si aseara. Noi atata putem, 300 de oameni, give or take.

Revenind la subiect, Nu Breed Tour, un turneu care a ajuns ca prin minune in Europa De Est. Primii la apel sunt Nasty, un grup german format undeva prin 2004, probabil si cea mai 'brutala' trupa a serii. Nasty a devenit un nume cunoscut prin Belgia si Germania tocmai multumita soundului brutal si a concertelor violente generate de un mix intre hardcore la modul beatdown si sonoritati de death metal. Ai mai batrani nu s-au avantat la dans, tinerii au dat insa startul cu 'dansuri specifice', parca arata ca am intrat si noi in randul lumii si am uitat de miscarile taranesti practicate prin Preoteasa sau la cine stie ce concert de acum cativa ani. Partea proasta la aceste pachete e ca se canta pe banda, nici nu-ti dai seama cand incepe trupa si cand se termina, drept urmare Nasty a fost un fel de aperitiv pe care l-ai mancat in graba pana la primul fel.



Your Demise este o alta trupa 'tanara', 10 ani la activ, turnee la pachet cu Biohazard, Comeback Kid, Parkway Drive, Enter Shikari sau A Day To Remember. E inutil sa spunem ca trupe atat de tinere au bafta de astfel de turnee, in timp ce ai mai ghinionisti in ale locului natal stau sa traga de 10 ori mai mult pentru a ajunge la acelasi nivel. Si a inceput dansul, vina si a muzicii mult mai 'deschise', Your Demise se indreapta mult catre curentul hardcore punk, teme melodice, dans, numai bine pentru warmup. S-a vazut si faptul ca ai nostri tineri nu erau deloc straini in ce priveste muzica Your Demise. S-a cantat din public, s-a sarit, s-a cantat de pe scena. E drept ca la ora actuala Your Demise este o trupa foarte bine cotata pe felia hardcore insa si cu elemente ce par cateodata un cliseu.


Si apar Deez Nuts...si apar si fetele in primul rand. Sau al doilea..sau al treilea. Vorba cuiva pe Facebook, aseara au fost mai multe fete in primul rand decat publicul prezent anul trecut la Deez Nuts in Fabrica. Cred cu tarie ca acest grup australian va deveni peste cativa ani unul din liderii scenei hardcore , drept dovada ca alaturarea de 'co-headliner' sau special guest in cadrul acestui turneu nu a fost una aleasa intamplator. E adevarat ca Deez Nuts au ceva aparte, implicit elementul de hip hop (numele Deez Nuts este si titlul unei piese semnate de Dr. Dre). Atmosfera de la Deez Nuts poate fi usor comparata cu ce a urmat apoi la Madball desi e destul de curios cum aceasta trupa a capatat notorietate intr-un timp atat de scurt de la ultimul show din Bucuresti.


Si Madball. Trei indivizi din garda veche plus un tanar tobosar. Trei oameni care fac acest lucru inca de la finele anilor 80, trei oameni care au prins toata istoria scenei hardcore americane. Ce m-a fascinat tot timpul la aceasta scena NY este ca soundul acestor trupe nu poate fi reprodus. Au o reteta secreta ce pur si simplu nu poate fi copiata...poate ca sa faci acest lucru trebuie sa traiesti anumite lucruri. Acest detaliu s-a vazut si aseara la Fabrica unde Madball au dat o alta lectie ireprosabila de hardcore. Pentru ei poate fi o alta seara ca oricare alta, eu vad acest lucru ca o formatie ce a ajuns la o formula atat de bine conturata incat fiecare concert parte o lectie de muzica..mai mult, o lectie de istorie a muzicii. N-ai nevoie de masuri compuse, n-ai nevoie de solouri, nu exista asa ceva. Exista insa o sinceritate in muzica si versuri.


De la Empire, Infiltrate The System, Hardcore Still Lives, 100% si pana la apropierea publicului fata de scena, fara a trasa limite intre acestia si trupa, recitalul de aprox 60 de minute a fost asemenea unei reuniuni de familie. Aceata apropiere si unitate a venit in mod egal si de pe scena. Am uitat sa spun ca Freddy a urcat pe scena cu un tricou Coma?

E destul de greu de explicat ce vedeti in aceste filmari. Ca o recenzie este destul de dificil, muzica hardcore nu e chiar genul despre care poti face o analiza. E muzica pe care trebuie sa o traiesti. Mai greu e sa explic cuiva de ce acest grup de oameni isi manifesta trairile intr-un mod pe care unii il pot considera violent. Din nou, astfel de lucruri trebuie traite, nu explicate.

Felicitari Dark Side Booking pentru efortul de a aduce aceste trupe si prin locuri unde in mod normal n-ar ajunge. Iar poza din articol ii apartine marelui domn Mahmur.info.



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: