SYNDROME, ARKHAM si N.E.S.T. in Damage - Copiii s-au maturizat!

de George Lazar

SYNDROME, ARKHAM si N.E.S.T. in Damage - Copiii s-au maturizat!


Trupele Syndrome, Arkham si N.E.S.T. au sustinut, pe 28 aprilie in Damage Club, un concert ce prezenta o diversitate ciudata din punct de vedere al genurilor abordate de trupe. Melodic death metal, thrash metal si alternative metal intr-o singura seara, un amalgam de genuri ce par prea diferite pentru a pasi pe aceeasi scena.

Ei bine, asta s-a intamplat in Damage si rezultatul a fost unul neasteptat de bun. Cand am ajuns in club, N.E.S.T. (New Era Starts Today!) urcasera deja pe scena si erau la a treia piesa, "Keeper", una din cele doua piese proprii prezentate in concert. Regrupati si cu un nou nume inca din februarie, N.E.S.T. sunt o trupa din noul val si pentru primii pasi, abordarea de piese cover pare cea mai buna solutie. Cu piese arhicunoscute si un public cu o medie de varsta sub 18 ani, rezultatul nu putea sa fie decat unul foarte bun. Originari din Ploiesti, George "Haos" Voicila (voce), Andrei "Andy" Grigore (bass/voce), Felix R. (chitara), Alin Nechita (chitara) si Dobre "Toby" Alexandru (tobe) au prezentat un setlist cu piese Offspring, Liquido, Vama, Megadeth, Europe si Nirvana si au incalzit bine publicul pentru ce avea sa urmeze. Imi pare rau ca nu am reusit sa prind si prima prezentare in varianta rock a piesei "Doamne Ocroteste-i pe Romani", dar N.E.S.T. sunt cu siguranta o trupa pe care vreau sa o revad.

Setlist:

1.Breaking The Law (Judas Priest)
2.Doamne Ocroteste-i Pe Romani
3.Keeper
4.Can''t Repeat(offspring)
5.Narcotic(Liquido)
6.Epilog (Vama)
7.Symphony Of Destruction(Megadeth)
8.Time
9.The Final Teen Spirit (Mash-up)
10.Symphony Of Destruction (bis)


De Arkham am mai auzit cu ocazia unui concert sustinut in Rock''n Regie la care nu am putut fi prezent, si dupa seara din Damage, consider asta o pierdere. Genul abordat este bunul old-school thrash metal, trupa parand sa fie fidela trupelor mari din gen. Din punct de vedere tehnic, toti cei patru "thrasheri" se prezinta excelent, un moment amuzant fiind plecaciunile efectuate de basistul N.E.S.T. in fata basistului Arkham, inca de la inceperea concertului. Probabil ca a observat ceva ce doar basistii pot vedea, insa cert e ca Alessandro "Mafy" Muresan este un basist foarte bun. Cat despre trupa, pana si titlurile pieselor transmit acel old-school pur. Pe rand, "March", "Riot", "Forward", "Fist Of Hate", "Wasteland", "Nerve Edge", "Beyond", "Avengers" si "Pandemonium" au lovit in plin publicul entuziast si foarte agitat.

As vrea sa recomand publicului ce merge in Damage sa renunte la ideile de pogo, circle pit si alte cele, pentru ca nu e posibil. In primul rand pentru binele trupelor, in al doilea rand pentru binele monitoarelor care stau pur si simplu la bataie si nu in ultimul rand pentru sanatatea personala. De data asta am inteles, a fost vorba de un public under-age, public teribilist. Prieteni ai trupelor in cea mai mare parte, tocmai d-asta era o intensitate dubioasa de public metalcorist fan Bullet For My Valentine (bad choice). Probabil ca multi din teribilistii (spun asta pentru ca existau indivizi care cereau pur si simplu pumni, nu ar trebui sa scriu asta intr-o cronica dar e fapt real) de la concert nici nu stiu ce genuri cantau trupele respective, pentru ei totul era pogo.

Revenind la Arkham, Muheb "Johnny" Mahmood (voce), Alessandro "Mafy" Muresan (bass), Teo Ciobanu (tobe - foarte multa energie vine din partea acestui baterist) si Alexandru Drulea (chitara) au incheiat concertul cum nu se putea mai bine, cu un cover foarte reusit dupa "Domination" de la Pantera. Nu degeaba s-a strigat Pantera tot concertul, probabil ca unii oameni din public chiar stiau despre ce e vorba cu aceasta trupa. Felicitari Arkham pentru un concert foarte reusit.

Setlist:

1.March
2.Riot
3.Forward
4.Fist Of Hate
5.Wasteland
6.Nerve Edge
7.Beyond
8.Avengers
9.Pandemonium
10.Domination


Titlul acestei cronici, "Copiii s-au maturizat!", are legatura numai si numai cu trupa Syndrome, singura dintre cele trei trupe pe care o pot compara cu trecutul, dupa ce am participat la un eveniment caritabil sustinut in Rock''n Regie undeva in octombrie 2011. Performanta de atunci a fost pur si simplu patetica, bateristul de atunci fiind intr-o stare mult prea jalnica pentru a putea tine betele in mana. Acel concert a fost totusi un lucru bun pentru Syndrome, deoarece le-a deschis ochii spre schimbare. Daca atunci trupa era intr-un efectiv de trei persoane, pe 28 aprilie am fost uimit sa vad cinci membri pe scena, desi stiam ca sunt doar patru. Clapele mi se par esentiale intr-o trupa de melodic death metal si faptul ca Syndrome au acoperit acum si acest instrument ii face foarte interesanti pentru viitor. Chitaristul Ian Marru creste mult media de varsta a trupei si tocmai asta aduce o maturizare rapida a muzicii si a prestatiei de pe scena.

Catalin Podar, noul claviaturist al trupei, a deschis cu un "Intro", apoi solistul si chitaristul Vlad Moldovan a anuntat prima piesa a serii, "Suicide". Puterea melodica a piesei a atins imediat publicul, intrat intr-un delir absolut amuzant. Din nou, efectele de pogo au inceput sa afecteze mediul inconjurator, astfel ca a trebuit sa ma intorc cu spatele la scena pentru a putea proteja cumva clapele, aflate intr-un pericol constant. Nu e spatiu, dar pustii din ziua de azi sunt ignoranti. Ian Marru a continuat cu "TNT", un cover dupa legendarii AC/DC, in care a cerut ca publicul sa cante alaturi de el. Doua voci sunt mai bune decat una, trebuie sa spun, Syndrome chiar arata a trupa acum. Pustii din fata scenei nu aveau cum sa nu cunoasca piesa si au fost alaturi de trupa pe toata durata piesei cu acel "Oi!" care a facut inconjurul lumii prin "TNT".

Comparativ cu acel "concert" din Rock''n Regie este si setlist-ul trupei, in cele noua piese strecurandu-se doar trei piese cover. In octombrie 2011 baietii au cantat o singura piesa proprie (ce-i drept, atunci era concert cover), dar singura pe care o aveau. Au lucrat mult in studio si au scos piese noi si catchy pentru consumatorii de gen. "Blackened Soul", "Anti-Metal", "Final March", "A Night In The Cemetery" si prima piesa a trupei, piesa dedicata publicului, "Knights Of Death", vor aparea pe un viitor album ce se anunta un must have. "Paranoid" (Black Sabbath) si "Serpentine Offering", piesa celor de la Dimmu Borgir, despre care solistul Vlad Moldovan a tinut sa mentioneze ca asteapta cu nerabdare sa ii vada la OST Fest, au intregit setlist-ul trupei.

Vlad Moldovan (voce/chitara), Ian Marru (chitara/voce), Sabin Brandiburu (tobe), Eugen Plop (bass) si Catalin Podar (clape) fac acum parte dintr-o trupa matura si pregatita pentru scena romaneasca. Sa speram ca aceasta maturizare rapida va fi doar benefica si nu va dovedi ca au fost sarite cateva faze din evolutia unei trupe.

Setlist:

1.Intro
2.Suicide
3.TNT (AC/DC)
4.Blackened Soul
5.Paranoid (Black Sabbath)
6.Anti-Metal
7.Final March
8.Serpentine Offering (Dimmu Borgir)
9.Knights Of Death
10.A Night In The Cemetery

Tin sa multumesc totusi publicului pentru ca a ramas alaturi de trupa intr-un numar impresionant, desi concertul s-a incheiat la ora 01:30. Asta arata ca Syndrome incep sa accentueze un fanbase fidel.



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: