Riverside: Muzica ghideaza emotii si cuvinte

11 Mai 2011 Ana-Maria Gavrila

Riverside: Muzica ghideaza emotii si cuvinte

Aniversand 10 ani de la infiintare, membrii trupei Riverside se afla lunile acestea intr-un turneu european, iar duminica - 8 mai 2011 - au sustinut primul concert din Romania, intr-un Kulturhaus plin de fanii veniti sa vada formatia care ii inspira sa viseze, evadand din realitate prin muzica lor.

Am stat de vorba cu Piotr Grudzinski, chitaristul trupei care ne-a povestit cate ceva despre ce inseamna muzica Riverside si care sunt artistii care il inspira.

Multumim organizatorilor Agentia Twin Arts si Institutului Polonez pentru sprijinul acordat in realizarea acestui interviu.

Ana-Maria : In primul rand, as dori sa iti multumesc din partea publicatiei METALHEAD pentru oportunitatea de a purta aceasta discutie si sa va felicit pentru aniversarea celor 10 ani Riverside.

Piotr Grudzinski: Iti multumesc!

Ana-Maria : Presupun ca a fost o adevarata calatorie…


Piotr : Am fost in Budapesta cu doua zile in urma, asa ca nu a fost o calatorie atat de lunga … doar 800 km.

Ana-Maria : Da, eu insa facusem referire la cei zece ani.

Piotr : Cei zece ani? Desigur. A trecut mult timp, dar uneori mi se pare ca a trecut foarte repede pentru noi. In decursul acestor zece ani am lansat patru albume, un prim EP, iar acum cel de al doilea [“Memories in My Head” – n. rep.]. Am avut o multime de concerte in tot acest timp, insa cu siguranta cred ca a fost o perioada frumoasa din viata mea.

Ana-Maria : Daca imi vei ingadui o privire retrospectiva asupra muzicii Riverside. Ai mentionat deja cele patru albume lansate. Prima mea intrebare se refera la primele trei care alcatuiesc “Reality Dream Trilogy” si modul in care acestea au dobandit inca de la bun inceput o uimitoare coerenta in ceea ce priveste muzica si versurile. Cum ati reusit acest lucru?

Piotr : Cand am inregistrat primul album, nu am crezut ca va fi parte dintr-un proiect, doar abia dupa ce a fost lansat. Desigur, Mariusz a fost cel care a compus versurile si ne-am gandit ca poate povestea pe care el a imaginat-o pe acest album nu se terminase, si am putea crea o trilogie. Tot ceea ce tine de versurile Riverside reprezinta creatia lui Mariusz si capacitatea lui de a scrie versuri frumoase si de a presara sensuri ascunse, asa ca pentru alte detalii privind versurile, ar trebui sa vorbesti cu Mariusz. Insa, avantajul unui astfel de proiect este acela ca, in momentul in care anunti ca un album este doar o parte dintr-un intreg, oamenii vor astepta si celelalte albume, intrebandu-se ce se va intampla in continuare, ceea ce este bine, mai ales cand esti la inceput. Cred ca am lucrat opt ani la aceasta trilogie ; au fost momente deosebite si oamenilor le-a placut aceasta idee.

Ana-Maria : Ati creat aceasta trilogie, ati lansat cele trei materiale discografice, insa cum ati reusit ca fiecare album in parte sa aiba un sound unic, si totusi sa fie piese ale aceluiasi puzzle muzical?

Piotr : Cred ca este un lucru important faptul ca am creat un stil al nostru, dar chiar si asa, am incercat sa cream ceva diferit de fiecare data. O multime de alte formatii au un stil propriu, insa fiecare nou album este asemanator in ceea ce priveste sound-ul. Incercam facem totul intr-un mod diferit, desigur, in ceea ce priveste muzica, versurile si conceptul initial, dar muzica este cea care il ghideaza pe Mariusz catre cuvinte, catre un mod de a se exprima. Cred ca, inca de la inceput, ne-am gandit ca formatia trebuie sa se schimbe de la un album la altul.

Ana-Maria : Vorbind de schimbare – cel mai recent album „Anno Domini High Definition” este un adevarat succes, apreciat de fani si de media. Are totusi un titlu ciudat. Despre ce este vorba si care este povestea sau conceptul ce sta la baza acestui album? Deoarece este foarte diferit de ceea ce stiam ca fiind Riverside.

Piotr : Initial, ne-am gandit ca dupa aceasta trilogie, ar trebui sa facem altceva diferit; am facut lucruri diferite si in cadrul trilogiei, dar voiam sa combinam oarecum sound-ul modern al muzicii rock cu influente din anii ’70, sa le imbinam si sa cream un echilibru intre modern si anii ’70. Mariusz a creat o poveste despre oamenii care traiesc in vremurile noastre, cand tot ceea ce ne inconjoara se schimba cu repeziciune. Titlul, „Anno Domini High Definition”, in varianta prescurtata ADHD face referire la boala timpului nostru, cand oamenii se concentreaza doar asupra unui lucru sau sunt cateodata stresati; oamenii din ziua de azi sunt tot timpul in alerta, intotdeauna grabiti fara macar sa cunoasca motivul. Ideea centrala – desigur, Marius ti-ar explica mult mai bine decat mine, este ca traim intr-o epoca „high definition”, in care tehnologia face ca totul sa se schimbe intr-un ritm alert.

Ana-Maria : Cum s-a schimbat modul de compunere a versurilor si a muzicii fata de albumele precedente? Ai mentionat de asemenea anii ’70.

Piotr : M-am gandit in mare parte la muzica. Ne-am nascut in anii ’70 - eu, Mariusz si Piotr bateristul. Michal este cel mai tanar, dar cred ca este si cel mai mare fan al formatiilor din anii ’70: Deep Purple, Rainbow si alte asemenea. Mai ales fascinatia lui Michal pentru orga Hammond si intrumentele cu clape. Ideea acestui album a fost sa il facem un pic mai dur decat cele precedente, si cred ca acesta este motivul pentru care oamenii apreciaza acest material. Desigur, aceia care prefera albumul „Out of Myself” spun ca „Anno Domini High Definition” este mult prea dur pentru ei, si celor carora le place ADHD spun ca, in sfarsit, am creat ceva care sa le placa. Tot timpul am cautat acel „punct de aur”, sa gasim acel echilibru, dar este foarte greu sa creezi ceva care sa multumeasca pe toata lumea. Este imposibil, dar putem incerca intotdeauna (rade).

Ana-Maria : In ceea ce priveste scena progressive intr-o lume a muzicii dominata de metal, cum vezi viitorul unor posibile noi aparitii si cum reuseste Riverside sa fie moderna si originala in invalmaseala de imitatori ai genului?

Piotr : Nu stiu care este viitorul muzicii Riverside, mai ales acum cand este din ce in ce mai dificil sa creezi ceva autentic. Desigur, vom incerca sa gasim un mod de a compune ceva original, pastrand totodata stilul, pentru ca este unul dintre lucrurile cele mai importante: atunci cand o formatie a creat un stil recognoscibil – pe care cred ca il avem deja, insa trebuie sa imbinam elementele intr-un mod diferit – cum am procedat si cu albumele anterioare. Stiu ca lui Mariusz i-ar placea sa revoluzioneze oarecum formatia, sa schimbe mentalitatea...

Ana-Maria : ... mentalitatea cui: a fanilor sau a membrilor formatiei?

Piotr : ... modul de a gandi crearea muzicii, deoarece timp de zece ani am compus ceva si acum avem nevoie de noi inspiratii, ceva care sa impresioneze, de exemplu, am putea sa incercam sa inregistram, de fapt nu sa inregistram, sa compunem muzica intr-un loc diferit fata de cel de pana acum, cum este studioul de repetitii din Varsovia. Poate ar trebui sa plecam pentru cateva saptamani in cautare de noi inspiratii. Avem o idee pentru un nou album, in privinta versurilor, dar trebuie sa vedem cum ne descurcam si cu restul, sa vedem ce se va intampla cu muzica : uneori muzica vine de la sine, alteori este dificil sa compui chiar si un cantec. Depinde, nu este ceva stabil.

Ana-Maria : Ai vorbit despre inspiratie. As dori sa mentionezi cinci formatii sau artisti, din toate timpurile, care au reprezentat o influenta pentru tine ca muzician si chitarist si ar fi foarte frumos daca ai putea adauga si cateva cuvinte, explicand motivul pentru care te inspira.


Piotr : O formatie pe care o mentionez tot timpul si care este pentru mine cea mai mare influenta, nu doar asupra modului in care cant, ci si din perspectiva emotiilor, este Dead Can Dance. Pentru mine, este una dintre cele mai extraordinare formatii pe care le-am ascultat vreodata, mai ales datorita atmosferei muzicii. Uneori muzica lor imi poate descrie propriile sentimente si atunci nevoie doar sa sting luminile si sa le ascult piesele, iar atunci cand Lisa canta este ... incredibil. Asadar, cu siguranta, Dead Can Dance. In privinta formatiilor rock, i-as mentiona pe Pink Floyd, pentru ca , pentru mine, este cea mai buna formatie rock. Desigur, nu sunt un fan al tuturor albumelor Pink Floyd, dar admir sincer stilul lui David Gilmour de a canta, imi place atunci cand un artist poate sa te emotioneze cantand doar cateva acorduri, este un lucru foarte important. „Wish You Were Here” este genul de album care imi place. A fost o perioada in viata mea cand eram fascinat de Anathema, care este o alta formatie care m-a influentat foarte mult, mai ales atunci cand au inregistrat primul material, primul EP, cred ca era “The Crestfallen”, desigur, au existat demo-uri inainte, dar ca lansare oficiala, eram fascinat de acest doom metal, iar Anathema se schimba odata cu muzica lor si cu tot ceea ce creau, iar eu ma schimbam odata cu ei. Unii oameni voiau ca ei sa cante in continuare doom metal, dar ei se schimbau si apreciam asta...

Ana-Maria : .. evoluau.

Piotr : Da. Ceea ce imi place acum este „A Fine Day to Exit”, poate este un pic prea mult, dar imi place sa revin la muzica lor. Altceva? Sunt un foarte mare fan Cocteau Twins deoarece este o formatie foarte originala. Amestecul acesta de acorduri neobisnuite de chitara si intepretarea lui Elizabeth Fraser este ceva care ma impresioneaza, mai ales vocea ei. La fel ca in cazul Dead Can Dance, deoarece si Lisa si Elizabeth canta in propriul lor limbaj, fara versuri, doar sunete, ceea ce este foarte impresionant. Si cea de a cincea ... aici ar fi probabil alte cateva. Sunt un mare fan Depeche Mode, de exemplu, dar Depeche Mode-ul incepand cu „Violator”, deoarece nu mi-au placut albumele disco ale anilor ’80, nu sunt un mare fan al acelor materiale, doar „Violator” si „Songs of Faith and Devotion”. Imi place foarte mult Devin Townsend, este un timp demential. Ascult foarte multa muzica. Probabil, daca m-ai intreba a doua zi sau peste o saptamana, primele doua formatii Dead Can Dance si Pink Floyd, de asemenea si Cocteau Twins ar fi aceleasi, ultimele - cea de a patra si a cincea - ar fi altele.

Ana-Maria : Acum sunteti intr-un turneu european. As dori sa te intreb ce faceti intre concerte?

Piotr (rade) : Nu suntem intotdeauna in turneu cu un nightliner, cred ca aceasta este prima data cand suntem cu acest autocar, asa ca este mult mai usor si avem mult mai mult timp liber, pentru ca ne putem intoarce in autocar sa dormim, de exemplu. Uneori dupa un spectacol mergem si petrecem. In ultimele doua nopti am urmarit serialul „Broadwalk Empire” cu Steve Buscemi, un serial foarte tare. Am vazut douasprezece episoade in doua nopti. Imi place sa am intregul sezon si sa urmaresc episoadele unul dupa altul, nu unul pe saptamana, deoarece devin nerabdator. Ceilalti se joaca sau citesc carti...

Ana-Maria : Sunteti pentru prima data in Romania. Ce asteptari aveti din partea publicului de aici?

Piotr : Am cunoscut anul trecut un grup de oameni din Romania, fani Riverside, care au venit pana in Sofia sa vada concertul nostru si cred ca trebuie sa fie niste fani adevarati daca au strabatut 800 km ca sa ne vada tocmai in Sofia, si cred ca se vor bucura foarte mult ca am ajuns, in sfarsit, in Romania. Este primul concert aici in decursul celor 10 ani, am avut dificultati in a gasi un sponsor, de exemplu anul trecut, cand am incercat sa facem un turneu care sa cuprinda sudul si o parte din estul europei, nu am gasit niciun sprijin si am concertat in tari precum Grecia, Ungaria ... Dar am ajuns in sfarsit si in Romania, si asteptarile nostre ne spun ca nu va fi ultimul show din Bucuresti.

Ana-Maria : Speram.

Piotr : Da, am inteles ca vanzarea de bilete a mers foarte bine, au mai ramas doar 40 de bilete care se vor vinde probabil azi, ceea nu e rau pentru inceput.

Ana-Maria : Nu, nu este. Un ultim cuvant din partea ta, daca doresti sa le transmiti ceva fanilor din Romania.

Piotr : „Hello!” (rade) „Sper sa va placa spectacolul daca veti fi in seara aceasta aici, daca nu veti fi aici, alaturi de noi, sper ca data viitoare veti veni sa ne vedeti. Ascultati Riverside!” (rade) Nu suntem o trupa maintream difuzata pe toate posturile de radio. Desigur, exista internetul, asa ca este usor sa ne gasiti, si esti bine atunci cand gasesti in sfarsit ...

Ana-Maria : ... gasesti muzica adevarata!

Piotr : Desigur!

Ana-Maria : Iti multumesc foarte mult pentru acest interviu! A fost o adevarata placere sa stam de vorba.

Piotr : Multumesc!


Concerte recomandate: