ROBERT TURCESCU: Nu facem 'copy paste' dupa piese clasice

30 Aprilie 2012 Chaos Lore

ROBERT TURCESCU: Nu facem 'copy paste' dupa piese clasice

Robert Turcescu isi va aniversa ziua de nastere cu un concert sustinut in Hard Rock Cafe pe 3 mai 2012. Cu ocazia aceasta am aflat ca muzica pe care o face are infuente hard, heavy si nu numai.

Mai multe detalii in interviul de mai jos.

In deschidere va canta trupa Atelier. Puteti cumpara bilete la concertul lui Robert Turcescu dupa cum urmeaza:

- Cu 30 de lei - EXCLUSIV ONLINE de pe www.rezervariclub.ro alaturi de unul sau mai multe locuri la masa
- Cu 40 de lei la bar la Hard Rock Cafe sau la intrare in ziua concertului.



Foarte multa lume il cunoaste pe jurnalistul Robert Turcescu, dar nu atat de multa lume il cunoaste si pe muzician. Cum ai descrie muzica pe care o faci alaturi de Casa Presei, pentru cei care nu sunt familiarizati?

Nu e greu de spus: e o suma de influente avind radacinile in ceea ce am ascultat si ne-a placut de-a lungul anilor. Adica hard-rock, glam, heavy-metal, progressive, punk chiar... N-avem pretentia de a ne considera creatorii vreunui nou curent muzical, dar nici nu facem "copy-paste" dupa piese clasice. Ne adunam, cineva vine cu o idee lucrata acasa, dezvoltam frazele muzicale, adaugam, schimbam, in functie de stare, in functie de inspiratie. Important e ca ne bucuram tare, tare cind ne iese. Si, se vede treaba, ne cam iese, avem compozitii proprii cit pentru un album si un concert bine inchegat!

Cum i-ai cooptat pe colegii tai din Casa Presei? Sunt jurnalisti cu totii?


Ideea mocnea de mult, dar s-a aprins acum vreo doi ani cind am simtit nevoia de a gasi ceva, altceva, care sa ma bucure, care sa ma faca sa ies din sensul giratoriu in care ajunge la un moment dat orice individ care munceste mult si ajunge in pericolul de a se lasa doborit de rutina. Pe Geo Vila il stiam de ani buni, am fost colegi prin diverse redactii radio, e un om care a ascultat mii de ore de muzica si are un stil aparte de a cinta la chitara. Cu Gabi Basarabescu am o comunicare aparte, impartasim idei comune despre jurnalism, despre societatea romaneasca si clasa ei politica, dar el e un compozitor exceptional si un muzician cu multa carte, plus un realizator radio cu multi fani si mare experienta. Am fost invitat la el intr-o emisiune de la Radio Romania Actualitati si la final, in drum spre iesire l-am intrebat daca nu-l bate gindul sau dorul de a cinta din nou intr-o trupa. A zis da imediat si n-a venit cu "mina goala": a fost propunerea lui s-o cooptam si pe saxofonista noastra frumoasa si talentata, Alina Crisan, care aduce deja un sound aparte trupei Casa Presei. Alina a facut Conservatorul si Jurnalistica, cinta in fanfara Ministerului Apararii. Pina sa-l gasim pe Radu Cartianu, basistul nostru a durat ceva timp, am schimbat vreo trei basisti, dar acum e la post Radu Cartianu, ex-Timpuri Noi si multe alte trupe. Radu lucreaza pentru EMI Romania, e toba de muzica si are un umor aparte plus o energie teribila pe scena! La tobe, o perioada am cintat cu Ovidiu Vanghele, senior editor la Mediafax, dar din motive personale el a renuntat la proiect, desi ne este in continuare un prieten bun si un ajutor de nadejde. In locul lui e astazi si sper ca si miine si poimiine un tobar exceptional, Dan Teodorescu, muzician cu acte in regula si om de mare caracter. Iar asta conteaza enorm cind vine vorba despre un astfel de proiect in care se cinta foarte mult de placere si mult mai putin pentru cistiguri financiare.

Cum ai simtit reactia publicului la concerte? Exista deja fani Casa Presei?

Oh, da, e absolut fantastic! Primul nostru single "Ce-mi pasa mie" e fredonata de toti cei care vin la concerte, iar asta mi se pare superb! Un fan sigur am, de fapt doi sau mai bine zis doua: fetita mea Ioana si nepoata mea Maria. Stiu toate piesele!

Am vazut ca aveti deja un repertoriu destul de consistent. Pregatiti si un album?

In toamna. Si, probabil, se va numi "Prima casa".

Ce loc ocupa muzica in vietile voastre? Cum o impacati, de exemplu, cu cariera?

Nu sint incompatibile, ci complementare. E minunat cind le faci pe amindoua cu maxima placere. Sintem norocosi, ce mai!

Stiu ca ai mai facut parte, acum ceva timp, dintr-o trupa numita Kapela. Povesteste-ne putin despre acea perioada.

Eram foarte tinar si foarte nelinistit. La douazeci de ani am scos un album Kapela la Electrecord si mi s-a parut un vis implinit. Aveam concerte, chiar fani, dar la un moment dat a trebuit sa optez intre a face muzica sau a face jurnalistica. Am ales-o pe cea din urma si nu-mi pare rau, dar n-am renuntat la muzica niciodata. Ani luni am visat la ziua in care voi cinta din nou. Se intimpla azi si ma simt daruit.

Cam ce artisti ai putea spune ca te-au influentat, din punct de vedere muzical? Ce iti face placere sa asculti in prezent?

Acum ascult mult jazz, dar nu ma dezlipesc in continuare de albumele Pink Floyd, Judas Priest, Van Halen, Sting, Manowar si, desigur, Whitesnake.

Cum ti-a venit ideea sa-ti sarbatoresti ziua de nastere urcandu-te pe scena si tinand un concert? N-ai fi preferat ceva poate mai traditional?

E cel mai frumos mod in care puteam s-o fac: muzica si prieteni! Ce poate fi mai frumos?! In plus, pe 3 Mai e Ziua Internationala a Libertatii de Exprimare, noi ne numim Casa Presei... S-au aliniat astrele, e adevarat, ajutate si de prietenii de la Cat Music, casa de discuri cu care am semnat un acord de reprezentare. Le multumesc pentru ajutorul pe care ni-l dau, sint oameni aparte care au inteles ca povestea acestei trupe este un love-story.

Pregatiti publicului din Hard Rock Cafe ceva mai special, tinand cont de ocazie?

O ora si jumatate de muzica buna, sampanie din partea Casei....presei si o seara intre prieteni de care sa-si aduca aminte pentru foarte mult timp!

Un mesaj pentru cei care ne citesc :)

Visele se implinesc. Intotdeauna!

Multumim!


Concerte recomandate: