Biografie Rotting ChristRotting Christ

Genuri muzicale:
BlackGothicMelodic

Trupe similare:
Nightwish  Evanescence  Tarja Turunen  Epica  Negura Bunget  In Flames  HIM

Douazeci de ani de existenta pe scena black metal-ului pot fi considerati o cariera destul de lunga si demna de admiratie, in special daca privim comparativ cu alte trupe la fel de longevive care fie si-au intrerupt pentru un timp activitatea, fie s-au reorientat spre alte genuri.
Trupa a fost infiintata in 1987 de catre fratii Tolis (Sakis a.k.a. Necromayhem si Themis a.k.a. Necrosauron) impreuna cu Jim a.k.a. Mutilator, basistul care a facut parte din trupa pana in 1996. Primul gen muzical pe care l-au abordat a fost death metal cu influente grind, care s-a materializat in doua demo-uri numite "Decline's Return" si "Leprosy of Death". In 1988 apare demo-ul oficial Rotting Christ, deja celebrul "Satanas Tedeum" pe care trupa il caracterizeaza ca "Abyssic Death Metal", cu elemente inovatoare pentru acest gen cum ar fi clapele care nu erau pe atunci intalnite la o trupa de death metal. "Satanas Tedeum" este considerat in aceeasi masura un punct de reper si pentru black metal.
La inceputul lui '90 casa de discuri din Grecia Decapitated Records scoate primul mini LP Rotting Christ, "Passage to Arcturo", continand sase piese death/black la care a contribuit si Magus Wampyr Daoloth (la clape) de la Necromantia si care defineste stilul Rotting Christ de mai tarziu.
Dupa aparitia acestui EP, Rotting Christ incep seria numeroaselor concerte, in special in Grecia, devenind treptat un nume din ce in ce mai rasunator in underground. In 1993, la casa de discuri Osmose, apare primul lor album, "Thy Mighty Contract".

Dupa aparitia primului album, Rotting Christ iau parte la numeroase turnee alaturi de trupe consacrate: la Fuck Christ Tour alaturi de Immortal si Blasphemy, in deschidere la Samael intr-un concert dintr-un club din Atena, ale carui recenzii elogiaza trupa din Grecia, care, in ciuda proastei sonorizari face un show de zile mari.
Intre timp sunt implicati si intr-un scandal, revista engleza Kerrang! publicand un articol in care ii acuza de practicarea unor ritualuri satanice, fapt negat la acea vreme de basistul Jim Mutilator si constant negat incepand inca de atunci de catre Sakis, care de-a lungul timpului a replicat acestor acuzatii ca doreste ca trupa sa fie apreciata pentru muzica pe care o face si nu pentru convingerile spirituale ale membrilor acesteia. Se despart de casa de productie Osmose si in 1994 scot un nou album, "Non Serviam" la Unisound Records.
Rotting Christ pleaca in turneu de promovare a albumului si canta in Mexic in fata a peste doua mii de ascultatori, care se dovedesc a fi chiar fani. Magus de la Necromantia inceteaza colaborarea cu Rotting Christ, deoarece simte ca stilul acestora nu i se mai potriveste. Trupa semneaza cu Century Media si in aprilie 1996 apare "Triarchy Of The Lost Lovers".
Dupa aparitia acestuia, trupa pleaca intr-un nou turneu alaturi de Samael si Moonspell. Turneul se suprapune cu diverse festivaluri la care iau si ei parte (Out of the Dark in Germania unde canta alaturi de Theatre of Tragedy, in Olanda alaturi de Therion si Amorphis, in Polonia cu Cannibal Corpse, la Hell On Earth in Finlanda). Il coopteaza pe Kostas (ex-Corruption), pe post de chitarist. Jim paraseste trupa deoarece, asa cum declara ulterior, considera ca nu mai poate tine pasul cu restul membrilor.
In vara lui 1997 iau parte la festivalul Rockwave din Atena, avandu-l ca basist pe Andreas, care nu va mai parasi de atunci trupa. Impreuna cu Megadeth canta in fata publicului grec dupa o pauza de trei ani si primesc un feedback extraordinar. Jumatate din piese sunt de pe albumul ce urmeaza sa apara in toamna aceluiasi an, "A Dead Poem".
Acesta avea sa fie cel mai bine vandut album semnat Rotting Christ, introducand in premiera pasaje atmosferice, beneficiind de suportul lui Xy de la Samael la clape si al lui Fernando Ribeiro de la Moonspell ca guest vocals. Cu acest album, RC ies din aria ascultatorilor exclusiv de black si death metal si se fac cunoscuti unui public mai larg. Trupa renunta deasemenea la vechile pseudonime si sunt in consecinta renegati de o parte a fanilor mai vechi.
Urmeaza iarasi un turneu; sunt de asta data in masura sa isi aleaga doua support bands: Old Man's Child si Sacramentum. Canta in peste zece tari, printre care si Anglia, concertul din Londra fiind unul remarcabil. Culmineaza cu concetele din Turcia, in trei locatii diferite, pe care trupa le considera o provocare din pricina climatului religios neprielnic. In ianuarie 1999 apare "Sleep Of The Angels", precedat de lansarea unui single.  Claparul Panayotis paraseste trupa locul fiindu-i luat de George.
Odata lansat "Sleep Of The Angels", formatia intreprinde pentru prima data un turneu in America De Sud. Sunt ocupati cu filmarea videoclipului pentru piesa "After Dark I Feel". In 2000 apare albumul "Khronos", a carui productie este realizata de Sakis impreuna cu Peter Tagtgren de la Hypocrisy.
Urmeaza un turneu european in care au ca support bands pe Vintersorg, Madder Mortem si Tristania, care se incheie magistral printr-un concert in Rodos.
In iunie 2001 canta alaturi de Judas Priest, Megadeth, Savatage, Cradle of Filth si Less Than Human la o noua editie a  Rockwave Festival din Atena, dupa care se retrag de pe scena pentru a compune un nou material. Acesta apare in 2002 sub numele de "Genesis". In acelasi an scot un DVD live, "In Domine Sathana", pe care este integral concertul sustinut de trupa in Polonia.
Dupa doi ani in care isi impart timpul intre concerte (printre care si cel din cadrul festivalului Metalheart din 2003 din Romania) si studiouri, in 2004 apare cel de-al zecelea album Rotting Christ, "Sanctus Diavolos", cu un sound mai brutal decat precedentele albume, pe care trupa il considera pana la aparitia albumului din 2007 ca fiind cel mai bun produs al lor.
Este primul album fara chitaristul Kostas. In martie 2006 apare un Best Of intitulat "Passage To Arcturo + Non Serviam" ce cuprinde doua CD-uri plus live videos, doua din 1994 ("Morality of a Dark Age" si "Feast of the Grand Whore") si unul din 2002 ("Non Serviam"). Dupa mult timp petrecut in studio, pe 22 ianuarie 2007, la Season of Mist, apare "Theogonia". Productia si mixajul sunt realizate exclusive de Sakis Tolis.

Stil: black metal/melodic black metal
Componenta:
Sakis Tolis - chitara/voce
Giorgos Bokos - chitara
Andreas Lagios - bas
Themis Tolis - tobe

Discografie:
The Mighty Contract
Non Serviam
Triarchy of the Lost Lovers
A Dead Poem
Sleep of the Angels
Khronos 666
Genesis
Sanctus Diavolus
Theogonia

ROTTING CHRIST
www.rotting-christ.com
www.myspace.com/rottingchristmaga