Sabaton au sunat impecabil la Bucuresti

de Chaos Lore

Sabaton au sunat impecabil la Bucuresti


Articol postat de un cititor METALHEAD.ro. Scrie si tu cu Citizen Journalism si parerea ta va fi publicata !

Watain + Destroyer 666. Labyrinthic Metal Evening. Cadaveria + Eastern Front. Saturnus + October Tide. Aniversare Black Hawk Security. Anathema. Numai concerte de metal greu si foarte greu.

Ca oricum, chiar daca Anathema acum canta alta muzica, la concertele lor tot cei care asculta lucruri grele vin. Si deja la asemenea concerte apar aceleasi figuri. Deja ma simt ca la liceu in clasa a XII-a, cind intram in cladire si ma intilneam cu zeci de colegi pe care ii vazusem zilnic in ultimii 4 ani.

De aceea, ideea celor de la Promusic Prod de a organiza si un concert de heavy metal curat a fost mai mult decit binevenita. Si asta s-a vazut si in ce priveste publicul. Extrem de multe figuri noi si foarte multa lume. Deci exista mult public pentru heavy metal, nu numai pentru death si black, iar organizatorii ar face bine sa tina cont de acest fapt, pentru ca, pe de o parte, ar face fericiti multi rockeri care nu se dau in vint dupa genurile extreme, iar pe de alta parte ar putea obtine venituri mai consistente din concerte cu un numar mare de bilete vindute.

Iar publicul are tot interesul ca organizatorilor sa le mearga bine, ca daca organizatorii prospera, atunci si concertele bune o sa fie mai dese.

Fara indoiala, lumea a venit pentru Sabaton. Sabaton face parte din noul val de trupe de metal melodic, fiind infiintati din 1999. Primul album oficial dateaza din 2005, ceea ce inseamna ca trupetii au cunoscut succesul destul de repede. Cu album de debut in 2005, este clar ca nu sint luati in evidenta de vechii fani Manowar, Iron maiden si Helloween. De aceea, nu a fost de mirare sa vad mult tineret si multe fete noi in public. Lucru de apreciat, deoarece inseamna ca tinara generatie nu e complet manelizata si hip-hop-izata.

Din pacate, standardele la care ne raportam sint deformate in raport cu realitatea europeana. Si vorbim strict de publicul Sabaton. La Silver Church au fost cam 400 de oameni. Foarte mult, pentru un concert in Bucuresti care nu se tine la Polivalenta sau la Romexpo. 400 de oameni o fi mult? Evident ca Joakim Broden a tinut sa arate cit este de incintat de aceasta audienta fantastica, de atmosfera pe care nu a mai intilnit-o la nici un alt concert de-al lui si alte asemenea baliverne.

Vreti adevarul? Intrati pe pagina de Facebook a formatiei: http://www.facebook.com/notes.php?id=7545529867¬es_tab=app_2347471856 si o sa vedeti aici ce reactii au avut trupetii la alte concerte din acest turneu. In Goteborg au fost sold out si au trebuit sa schimbe locatia. La fel si in Stockholm si Ronneby. Sint la ei acasa, e normal sa fie asa, o sa ziceti. Eventual, desi concetatenii se presupune ca i-au vazut de cele mai multe ori. Si uite ca nu s-au plictisit. Dar si la Berlin a fost sold out. Si in Koln. Si in Zagreb. Si in Polonia la fel. Si atentie: in Polonia a fost sold out in Lodz, Katowice si Cracovia, bilete mai raminind citeva doar in Rzeszow. Adica acolo public!

In plus, au anuntat ca dupa ce au fost sold out si in Cehia si Ungaria, in aceste 2 state sint deja confirmati pentru festivaluri de rock din vara! Ceva asemanator si la noi? Nu am auzit. "Thank You, Sofia" este una din postarile de pe pagina lor de Facebook, unde se declara foarte incintati de publicul avut. Ceva despre Romania? Nimic. Nici ce vinzari periculoase de bilete, nici ce public minunat. E adevarat ca nu au laudat fiecare concert din acest turneu, dar in fostele state comuniste lucrurile se misca mult mai dinamic in materie de rock decit la noi.

Dar sa incetam sa ne mai lamentam si sa ne concentram la ce a fost in data de 17.11 la Silver Church. A fost concert Bolthard + Steelwing + Alestorm + Sabaton. Sabaton au venit cu prietenii lor care le deschid concertele. De ce a fost nevoie si de Bolthard, ca sa nu vina lumea sa ii vada, ca e prea devreme, doar organizatorii stiu. De ce a cintat o formatie de death in deschiderea unei seri predominant heavy - iarasi numai organizatorii stiu. Ca nu cred ca a venit cineva strict pentru Bolthard, mai ales ca mai cintasera recent. Bolthard au avut soarta oricarei formatii romanesti de deschidere si aici ma refer la numarul celor din public. Daca ar fi fost o formatie mai noua, de care sa nu fi auzit nimeni, poate ar fi venit mai multi curiosi. Din pacate, notorietatea poate sa iti aduca si dezavantaje.

Steelwing este o trupa de heavy metal traditional, de nostalgici care, abia infiintati, au aparut pe o compilatie omagiu Judas Priest si care cinta destul de aproape de Iron Maiden, dar avind si alte influente din heavy metalul anilor '80. Cu ajustarile inerente in cazul unei formatii tinere infiintate in 2009. Cam enervanta vestimentatia, destul de scoasa din uz, adica oamenii astia chiar incercau sa se simta cu 25 de ani mai batrini si cu 25 de ani in urma. Pina la urma, muzica lor a primat in fata rufelor pe care le purtau si sint convins ca au existat macar citiva care, dupa acest concert, s-au dus pe torneta sa vada daca nu gasesc de descarcat unicul album al formatiei.

Alestorm au fost formatia comica a serii. O corcitura de Korpklaani cu Turisas, varianta scotiana. Daca Steelwing erau puerili in ce priveste garderoba, Alestorm sint cam infantili din cauza textelor. "True Scottish Pirate Metal" este autocaracterizarea lor. Textele lor sint chiar coerente, dar nu inteleg cam cite albume se pot scoate cu aceasta tematica. In schimb, cu asa muzica pot sa o tina mult si bine. Muzica populara scotiana orchestrata metalic. Foarte eficient, deoarece nu trebuie sa iti bati capul cu compusul, ca au facut-o stramosii tai, iar concurentii de pe stilul folk-metal de obicei sint finlandezi, iar folclorul finlandez suna altfel decit cel scotian. Cu un singur chitarist si cu vocalistul care presta si la orga (cu design ca al alora folosite in muzica disco acum 30 de ani, adica de tinut ca o chitara pe scena), trupa a cintat foarte precis si foarte curat, impresionind in mod placut publicul aflat in sala.

Dupa pirateria scotiana au intrat, in sfirsit, cei mult asteptati in acea seara. Sabaton au fost foarte bine primiti de un public care le stia foarte bine piesa. Care piesa? Aia pe care o au. Poate ca exagerez, dar piesele lor seamana foarte tare. O fertilitate foarte ridicata (5 albume in 6 ani) in schimbul unei diversitati sacrificate. Din fericire, inspiratia, atit cit este ea, e suficienta ca sa faca senzatie. Pentru ca in formula de 6, cu 2 chitari si clapa, cu un sunet bine facut, Sabaton au sunat impecabil. Au binevoit sa cinte Final Solution, dar am auzit si Ghost Division, Uprising, Cliffs of Gallipoli, 40:1, Attero Dominatus. Rise of Evil, Saboteurs, Swedish Pagans, The Price of a Mile, Coat of Arms, Primo Victoria si Metal Machine. Joakim a interactionat foarte mult cu publicul, facind multe glume. Cea mai reusita mi s-a parut cea cu "Silence! I kill you!", aluzie la clipul cu Ahmed, The Dead Terrorist.

Pasiunea pentru tema razboiului in general le-a adus popularitate sporita in tari ca Polonia, care a fost afectata de al doilea razboi mondial. Romanii nu prea au tinut cont de textele razboinice, fiind inca sub influenta pirateriei scotiene de la cintarea celor de la Alestorm. Prestatia celor de la Sabaton a fost impecabila si constanta, fara prea multe abateri de la cintat, cu mici exceptii constind in scurte discursiuri ale lui Joakim. Stilul a fost "Venit, cintat, plecat", ca o sa mai venim, ca ce frumos a fost, etc. Cu siguranta o sa mai vina, ca sint pe val. Si exista cerere pentru ei.

Miron Panaitescu



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: