Graveyard si Sacred Reich confirmati pentru Sweden Rock 2012

de George Lazar

Graveyard si Sacred Reich confirmati pentru Sweden Rock 2012


Graveyard si Sacred Reich sunt ultimele trupe confirmate pana in acest moment pentru Sweden Rock 2012, festival ce va avea loc intre 6-9 iunie 2012, in Solvesborg, Suedia.


Confirmari:

MOTLEY CRUE (US)
Au fost una din trupele hard rock din anii ''80 cu cea mai mare influenta. Amestecul lor de glam, punk si heavy metal a pavat calea pentru succesori ca Poison sau Guns''N Roses, si nu au fost altceva decat icoane pentru propria lor ramura a copacului hard rock. Cealalta fata a monedei a fost viata personala, pavata cu abuz de substante, traume personale si chiar tragedii. Intre 1981-1989 lineup-ul clasic Motley Crue a creat 5 albume hard rock nemuritoare si mai multe turnee ca headliner decat ar putea numara cineva. Astazi toate lucrurile negative - descrise perfect in carti ca "The dirt" si "Heroin diaries" - sunt in trecut. Nikki Sixx(bass), Mick Mars(chitara), Tommy Lee(tobe) si Vince Neil(voce) nu sunt nimic altceva decat o unitate muzicala masiva, cu un show scenic bazat pe decaderea pozitiva si, desigur, un catalog echipat cu piese clasice nemuritoare. Motley Crue au dovedit ca toti cei ce i-au respins din cauza capriciilor legate de propria imagine si s-au asteptat ca istoria sa ingroape piese ca "Shout at the Devil", "Home sweet home" si "Girls girls girls" s-au inselat. In 2012 trupa se va intoarce la SRF sa dovedeasca inca o data acelasi lucru.

LYNYRD SKYNYRD(US)
Ei nu sunt doar cea mai mare trupa Southern Rock, ci sunt cei care au definit genul. De la debutul lor in 1973, Lynyrd Skynyrd au produs unele din piesele nemuritoare in rock, cum ar fi "Sweet home Alabama", "Freebird", "Saturday night special" si "Gimme back my bullets". Din pacate, numele lor este asociat cu tragedia. Un accident aviatic produs in 1977 a luat viata mai multor membri si a declansat o pauza de 10 ani, iar de atunci mai multi membri Lynyrd Skynyrd au murit. Chiar si asa, trupa traieste, prospera si continua sa faca muzica excelenta(dovada ultimul lor album, God&guns din 2009), cu neobositul chitarist original Gary Rossington si solistul Johnny Van Zant ca lideri. Nu-i de mirare ca Lynyrd Skynyrd raman favoriti vivace in multimea SRF.

BLUE OYSTER CULT (US)
Blue Oyster sunt pionieri in mai multe feluri. Au fost una din primele trupa hard rock americane de succes international, una din primele descrise ca "Heavy Metal" si fara indoiala una din primele trupe din hard rock cu o imagine intelectuala incontestabila. Versurile inspirate din stiintele naturii, stiintifico-fantastic si poezia franceza a secolului al XIX-lea erau lucruri comune in 1972, cand trupa isi facea debutul. La apogeul lor comercial de pana in 1983, Blue Oyster Cult au produs o multime de piese cult clasice, in primul si in primul rand mega clasicul "Don''t fear the reaper", care a aparut in nenumarate filme horror de la aparitia ei in 1976. Alt exemplu este "Astronomy", care a fost redescoperit de o noua generatie datorita coverului facut de Metallica in 1998. In Blue Oyster Cult de astazi cei doi chitaristi Eric Bloom si Buck Dharma sunt la carma, ca de obicei, asigurandu-se ca multimea de fani loiali trupei primeste ceea ce doreste de la un concert Blue Oyster Cult.

DIMMU BORGIR
(NO)
Trupa black metal cu cel mai mare succes mondial a facut un drum lung de la inceputul modest din Oslo , 1993. Stilul lor de la inceput nu se diferentia prea mult de tiparele black metal-ului traditional ai acelor ani, dar Dimmu Borgir au dat o lovitura majora ca pionieri ai symphonic black metal la sfarsitul anilor ''90. Albume ca "Enthrone Darkness Triumphant"(1997), "Death Cult Armaggedon"(2003) si "In Sorte Diaboli"(2007) au crescut in mod constant popularitatea trupei - ultimul aducandu-le primul loc in Norvegia, ca vanzari. Ultimul album, "Abrahadabra"(2010) a fost un alt succes si inca un salt in progresul trupei, cu teme muzicale si lirice de natura mai mult existentiala decat diabolica. Solistul Shagrath si chitaristii Silenoz si Galder au facut un drum lung, intr-adevar, in mare multumita loialitatii neclintite a fanilor, lucru care se leaga de faptul ca Dimmu Borgir fac un show live extraordinar.

SYMPHONY X (US)
De la inceputul anilor ''90 multe trupe progressive metal au incercat sa repete succesul avut de Dream Theater. Nu exista nici o indoiala asupra a celor care au avut cel mai mare succes: Symphony X. Trupa a fost infiintata de chitaristul Michael Romeo in 1994, au lansat albumul de debut un an mai tarziu si au luat o pauza in 1997 cu cel de-al 3-lea album, "Divine Wings Of Tragedy". Dupa cum s-a vazut, acesta era doar inceputul. Astazi, Symphony X sunt mai mari ca niciodata. Cele doua albume recente, "Paradise Lost"(2007) si cel mai recent, "Iconoclast"(2011) in particular, au creat o baza de fani internationali foarte impresionanta. Din nou, acestea sunt doua din cele mai puternice lansari progressive metal din ultimii ani - imaginati-va un Dream Theater mai intunecat si dur, cu influente clasice si vocea extraordinara a lui Russell Allen ca cireasa de pe tort.

EDGUY (DE)
Cand anii ''90 erau la inceputuri, majoritatea dadea metalului "de moda veche" aceeasi sansa pe care o are un bulgare de zapada in iad sa fie adoptat de o noua generatie. In timp ce deceniul se apropia de sfarsit, metal-ul melodic sau Power Metal a devenit sunetul favorit al tinerilor metalisti europeni. Putine trupe au fost o parte importanta a noii scena precum Edguy. Solistul Tobias Sammet a avut un talent remarcabil in a scrie piese catchy cu versuri elocvente, si albume ca "Vain Glory Opera"(1998) si "Theater of Salvation"(1999) au devenit o parte din istoria metal-ului pentru totdeauna. Trupa nu s-a oprit totusi sa se odihneasca pe lauri. Au ales sa continue sa isi largeasca orizonturile, nu mai putin pe ultimele lor doua albume, "Tinnitus Sanctus"(2008) si "The Age of Joker"(2011). Edguy au avansat de la newcomers la veterani cu demnitate uriasa, si pe scena inca isi distreaza fanii extraordinar de mult.

GAMMA RAY
Kai Hansen este indreptatit sa fie considerat creatorul Power Metal-ului european. Ceea ce a creat cu Helloween in a doua jumatate a anilor ''80 a devenit sablonul unei intregi scene, si in propriul gen ramane neegalat, dupa cum spun cei mai multi. De la Helloween, Kai a trecut la Gamma Ray cu care a debutat in 1990 si de atunci a aparat ideile metal-ului german traditional, rapid, melodic si inerent. Cu un urias succes, mai ales dupa laudata capodopera "Land of The Free"(1995) si ulterioara formare a clasicului line-up Gamma Ray: Kai Hansen(voce, chitara), Dirk Schlachter(bass), Henjo Richter(chitara) si Daniel Zimmermann(tobe). Cu 10 albume de studio in cariera, Gamma Ray si-a creat un fanbase larg si neconditionat, iar popularitatea lor nu pare sa arate ca se va micsora curand.

DANKO JONES (CAN)
Danko Jones au mers pe calea demodata spre succes. Inceputul lor din 1996 a fost urmat de ani de munca dedicata, cu concerte in cluburi si lansari independente, pana ce trupa a lansat fara tragere de inima primul album, "Born a Lion", in 2002. Pana atunci Danko Jones era deja o trupa cult in Europa, nu mai putin in Suedia, dupa ce au concertat la evenimente ca Hultsfred Festival si au plecat in turneu cu Backyard Babies. Stilul simplist, agresiv si vivace al trupei a fost laudat de critici si fani deopotriva, iar popularitatea lor a fost confirmata prin lansari ulterioare cum ar fi "We sweat blood"(2003) si cel mai recent album, "Below The Belt"(2010), al 5-lea al trupei. Totusi, fanii dedicati ai trupei confirma ca Danko Jones trebuie traiti de preferinta live - putine trupe pot concura prezenta lor scenica.

PENTAGRAM (US)
Pentagram s-au infiintat inca din 1971 dar nu au lansat albumul de debut pana in 1985. In tot acest timp trupa a schimbat nume si membri de multe ori dar a si lansat un numar de demo-uri si single-uri care sunt acum in istoria hard rock. Pentagram, adunati in jurul solistului Bobby Liebling inca din prima zi, sunt de fapt unul din pionierii majori ai subgenului pe care il numim astazi Doom Metal. In secolul XXI trupa a devenit mai mare si mai respectata ca oricand, iar al 7-lea si cel mai recent album al lor, "Last Rites"(2010) este cel mai mare succes de pana acum. Pe scurt, Pentagram au plecat din underground intr-o divizie mai inalta. Totusi, mentalitatea lor de trupa cult ramane intacta, si pe scena nu au nici o problema in a arata incepatorilor in Doom Metal cum se face asta.

SACRED REICH (US)
Sacred Reich din Phoenix, Arizona, este una din clasicele celei de-a "doua generatii" in thrash metal-ul american, pe langa Testament, Forbidden si Vio-lence. Progresul lor a venit cu EP-ul "Surf Nicaragua", o combinatie impresionanta de riff-uri puternice, agresiune fara compromisuri si angajamentul politic al unor gunoaie. Mai multe lansari clasice, cum ar fi "The American Way"(1990) si "Independent"(1993) au urmat, pana ce Sacred Reich s-au retras in anul 2000. Din fericire, trupa s-a intors pe scena live 7 ani mai tarziu si isi vor face debutul mult asteptat in SRF in 2012 - inca il lineup-ul clasic Phil Rind(bass, voce), Wiley Arnett si Jason Rainey(chitara) si Greg Hall(tobe).

BONAFIDE (S)
Bonafide este unul din numele mari ale scenei hard rock contemporane din Suedia. S-au infiintat in 2006 si au lansat debutul eponim in urmatorul an. Sunetul a fost traditional, un hard rock cu influente groove, asemanator cu multe reminiscente de la AC/DC desi cu radacini mai puternice in blues-ul traditional. Al doilea album, "Something''s Dripping"(2009) a fost un mare succes comercial in Suedia, cu audienta din strainatate incepand sa ii observe de asemenea. Prin multele plecari in turneu cei 4 au reusit sa castige un impuls in toata Europa, iar la inceputul lui 2012 vom reusi in sfarsit sa auzim ceea ce Pontus Snibb - unul dintre cei mai sentimentali solisti rock suedezi - si cohoartele au realizat pentru noul album.

HELL (UK)
Hell din Nottingham au fost aproape sa inregistreze albumul de debut cand casa lor de discuri a intrat in faliment. Trupa s-a dizolvat si solistul Dave Halliday s-a sinucis. Anul era 1987. Peste timp, inregistrarile Hell ramase au crescut in statutul cult. Combinatia dintre un heavy metal catchy intr-un mod infectios, voce teatralica si o atmosfera diabolica au fost laudate pentru ca au fost mult inaintea vremurilor, iar in 2008 trupa s-a regrupat. Albumul "Human Remains" a fost lansat intr-un final in mai 2011, inregistrat de mebrii originali ramasi in viata si de chitaristul/producatorul Andy Sneap si solistul David Bower. Albumul a fost primit cu mult succes si aclamare. Show-ul scenic teatral al celor de la Hell, cu machiaj si simbolism anti-religie, se potriveste perfect cu muzica - pe scurt, cariera trupei nu ar fi putut avea un al doilea inceput mai bun.

GRAVEYARD (S)
Dintre numarul mare de trupe suedeze care flutura steagul pentru hard rock-ul anilor ''70, Graveyard trebuie sa fie cei mai buni. Albumul eponim de debut a fost lansat in 2007 si a avut o primire favorabila. Totusi, asta paleste in comparatie cu senzatia adusa de urmasul acestuia, "Hisingen Blues", in primavara anului 2011. Albumul a fost un succes enorm si a fost bombardat cu superlative de aproape unanimitatea cronicarilor. Graveyard au aparut ca trupa careia nimeni nu ii poate rezista, cu stilul lor rece, nespus de autentic, inradacinat in Led Zeppelin, Black Sabbath si mai-marii psychedelicului, Blue Cheer si Captain Beyond. Pe scurt: este cea mai mare senzatie suedeza a anului 2011 care va aparea la SRF in 2012.



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: