Doomed Souls Evening la Bucuresti cu trei nume memorabile

de Buvnitz

Doomed Souls Evening la Bucuresti cu trei nume memorabile


Nu se poate povesti in cuvinte efective ce a fost in seara de 7 noiembrie, in The Silver Church! Un nou eveniment DonisArt, a 15-a Seara Speciala dintr-un concept inceput in urma cu 3 ani si al carui sfarsit va fi in decembrie, cu Dark Bombastic Evening 2nd edition!

Si de ce spun ca nu se poate povesti? Pentru ca eu nu am mai vazut la un nici un eveniment Metal underground un asemenea transfer de energii pozitive intre public, trupe si organizatori! Cele cateva sute de suflete “au respirat” intens intregul event Doomed Souls Evening, ce si-a inceput ostilitatile la ora anuntata, 18.30. Primii spectatori au fost cei veniti de afara: bulgari, sarbi, ucraineni si greci. Acestia s-au dus ascultatori la standurile cu produse pentru a-si face plinul… de fapt, acestia au fost si cei care au contat in vanzarile de tricouri si de CD-uri ale trupelor. Frumos gest din partea lor sa strabata sute sau mii de km pentru a-si sutine trupele preferate… Respect!

Se facuse deja 19.30 si clubul continua sa fie destul de gol, in ciuda atmosferei ospitaliere dar si felului in care jocul de lumini imbia la relaxare totala. Dar mai aveam jumatate de ora pana la ora anuntata oficial pe afis si inca speram ca trupele nu vor canta doar pentru cativa fani veniti din afara. Toate cele 3 trupe au ramas fascinate de cum putea sa arate The Silver Church in acea seara, toti muzicienii ma asigurau ca va iesi o seara fantastica… de fapt, o noua Seara Speciala, spusa mai pe lungimea mea de unda…

Timpul a trecut destul de repede si imediat dupa ce s-a facut ora 20.00 italienii FORGOTTEN TOMB au urcat pe scena. Sala se schimbase complet, fanii (peste 300) au aparut ca din senin in primele randuri si cea mai mare parte a ramas acolo pana dupa miezul noptii! Italienii au cantat pe instrumentele celor din ABIGAIL/KISTVAEN, pentru ca lucrurile nu au mers cum trebuie la aeroport si “sculele” acestora au ramas la Milano. Trupa a multumit foarte politicos celor ce si-au pus la dispozitie propriile instrumente pentru ca FORGOTTEN TOMB sa cante perfect! (Multumiri, Fenrir, pentru ajutorul neconditionat!)

Si au facut-o ca niciodata, caci s-au simtit extraordinar pe scena! Iar publicul a fost la inaltime, chiar au cerut un bis pe care cei patru italieni l-au acordat, printr-un cover version foarte scurt dar la obiect. Mi-as fi dorit sa cante mai mult insa decizia a fost doar a lor, asa ca le-am respectat-o… chiar daca publicul ar mai fi vrut. A venit bassistul la mine si mi-a spus: “Hey man, it was fantastic… We are so happy and satisfied we have participated on your event! Great audience, great atmosphere, great club. Thank you.” Si eu nu pot sa spun decat: Impressive show!

OCTOBER TIDE ma asteptam sa fie doar o trupa de nisa, cel putin ca perceptie, caci nu este deloc cunoscuta pe aici si aveam ceva emotii ca publicul sa nu plece din fata scenei. Prietenii mei apropiati stiau ca, de fapt, prima trupa pe care am ales-o pentru aceasta seara a fost cea condusa de Fred Norrman. Show-ul lor, de o ora, s-a axat pe noul album, insa au oferit si cateva piese de pe precedentele doua albume realizate in urma cu multi, multi ani, care au sunat spectaculos! Desi vocalul Tobias a fost mai mult decat retinut in comunicarea cu cei din primele randuri, reactia fanilor mi-a dovedit ca suedezii i-au cucerit! Aici nu s-a mai cerut bis caci toata lumea astepta SATURNUS… Insa si reprezentatia celor 5 muzicieni a fost extraordinara, dedicarea lor pe scena fiind totala, chiar daca modul de exteriorizare a fost unul aparent distant. Sa-l fi vazut pe Fred cat de leoarca era dupa concert, cum curgeau sudorile de pe el dar si de pe ceilalti… poate ca o fi fost si prea cald in sala, dar la o asemenea “imbratisare muzician-public”, orice apreciere poate sa fie aleatorie! Insa intensitatea clipelor traite a fost maxima! Si ce a fost cel mai frumos lucru: citeam pe fetele suedezilor cand isi strangeau instrumentele de pe scena fericirea si bucuria momentelor traite doar cu cateva minute inainte!

Si la 22.27 au inceput danezii! Ce mobilizare de forte, ce determinare din partea acestor muzicieni! Dar si ce nebunie in public: toate cele 600 de maini erau ridicate, toata lumea aplauda, tipa, ovationa! Nu mi-am putut inchipui ca o trupa underground poate fi atat de iubita la Bucuresti, unde canta pentru prima data! Asta e “spiritul” pe care-l tot asteptam si din partea publicului de ani de zile, mai ales ca exteriorizari de acest fel exista doar la trupe mari! Ti se facea pielea de gaina cand vedeai ce bucurie exista pe fetele fanilor, cum o mare parte din ei cantau vers cu vers impreuna cu Thomas… chiar daca unii (putini, din cate am vazut eu) au insistat sa sublinieze, pe la bar, prin comportamentul lor, ca pentru ei doar FORGOTTEN TOMB a insemnat DOOMED SOULS EVENING! Este normal sa existe pareri diferite, eu ma bucur ca si acestia au avut parte de ceva pe felia lor. Si toata admiratia ca au stat pana la urma!

Revenind la SATURNUS, Thomas a tinut sa cante 2 ore si cred ca a fost suficient pentru toata lumea, mai ales ca au inchis seara cu “Christ, Goodbye”, unde audienta a acoperit de cateva ori chitara magnifica a lui Rune… Poate pentru unii a fost prea mult sa suporte cele aproximativ 2 ore de cantat… poate pentru altii, daca ar fi existat si un bis, ar fi fost mai mult decat perfect… cine mai stie… au fost 4 piese noi, din care 3 in premiera, plus cele mai cunoscute din intreaga lor istorie. Bucuria de a canta dar si naturaletea lor a fost apreciata de toata lumea, dupa show acestia fiind asaltati de fani pentru discutii condimentate, fotografii, autografe. S-a stat pana pe la ora 2 noaptea dupa care toate cele 3 trupe au plecat obosite dar satisfacute spre hotel. La fel si fanii!

Toi cei 14 muzicieni au tinut sa mentioneze de nu stiu cate ori ca a fost cea mai frumoasa seara din istoria trupelor si ca s-au simtit fenomenal la Bucuresti, ca avem un public fantastic… cei din Saturnus mi-au dat chiar un sms cand erau in aeroport, la plecare, in care mi-au scris, printre altele: “I hope we are a part of the Romanian family now”. Inclin sa cred ca si fanii au avut parte de o Seara Speciala, o seara doar pentru sufletul lor… care nu a fost in nici un caz “doomed”, ca manifestare!

Multumiri tuturor!

Kogaionon

Filmari de la eveniment pot fi gasite pe contul oficial Kogaionon YouTube

Poze Concert Saturnus, October Tide si Forgotten Tomb la BucurestiDacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: bit.ly/METALHEAD-Newsletter

Concerte recomandate:


Like us on Facebook