Concert SLAYER la Bucuresti - Arena Thrash Isi Aduna Luptatorii

de Ana-Maria Gavrila

Concert SLAYER la Bucuresti - Arena Thrash Isi Aduna Luptatorii


Seria de concerte Metal a lui 2012 continua : Luni, 4 Iunie, Arenele Romane din Bucuresti au gazduit cele cateva mii de oameni, veniti cu totii sa auda live piesele preferate ale americanilor de la SLAYER.

Sa spui ca a fost doar „incalzirea” pentru „greul” care urmeaza in aceasta vara ar fi sa diminuezi efectele nebunesti ale veteranilor Thrash. Fanii nu s-au dezmintit – au pus in scena un moshpit si au strigat cat i-au tinut plamanii, unii chiar si dupa terminarea concertului.

In deschidere si pe un soare inca destul de neiertator, doua trupe romanesti : AVATAR si H8. Pe primii i-am urmarit de aproape, mult prea aproape de boxe, as zice, deoarece nu am reusit sa deslusesc „vorbele” solistului Avatar, de ritmul care rabufnea de agresivitate. „Visul unora, devenit realitate!”, subliniaza la un moment dat vocalul, care nu a spus prea multe, preferand sa se rezume la cantat. Nu-i un lucru rau si nu cred ca a deranjat pe nimeni, personal mi s-au parut chiar modesti avand in vedere ca se aflau pe scena unui astfel de eveniment; iar cum craiovenii canta de mai bine de zece ani, i-am observat pe cativa din randul publicului care le cunosteau versurile si ii aplaudau/incurajau energic.
http://imagini3.metalhead.ro/image/1/650/650/60011282/Poze-cu-publicul-la-concertul-Slayer.jpg
Un plus pentru atitudine merge si catre H8, pe care nu i-am mai vazut live si care mi-au lamurit pronuntia numelui lor de cum au urcat pe scena : „Suntem H8! Suntem originari din Ploiesti si cantam in romana. Chiar tinem sa cantam in romana!”. Am stat ceva mai departe de boxe si de scena, incercand sa aud mai bine, insa nu era nevoie : interpretarea celor de la H8 a fost exploziva : „Bine ati venit in Arena!”. Au tinut publicul intr-o stare de alerta, rasplatindu-i cu niste CD-uri aruncate celor din fata scenei. Au incheiat cu cateva cuvinte de indemn pentru sustinerea underground-ului romanesc.
A urmat pauza de pregatire a scenei pentru concertul celor de la SLAYER, timp in care metalistii inarmati - mai mult sau mai putin - cu rabdare au stat „cuminti” la cozile formate peste tot, pe ritmurile AC/DC. Arenele se umplusera deja de lume, destul de multa pustime am bagat de seama - unii „in tema”, altii nu prea - alaturi de fani ce i-au urmarit de ani buni.
http://imagini3.metalhead.ro/image/1/650/650/60011115/Slayer.jpg
Luminile s-au stins anuntand aparitia pe scena a americanilor in formula ce il are pe Gary Holt (chitarist EXODUS), inlocuindu-l temporar pe Jeff Hanneman. Nu a fost nevoie decat de primele acorduri „World Painted Blood” pentru ca buna parte din cei din fata scenei sa se dezlantuie violent : plete si pahare de bere zburand peste multime, strigate si provocari la moshpit, mai ales pentru aceia care au rabdat pana in acum. Invitatia „Ready for war?” a transformat publicul intr-un „War Ensemble”, pusi pe fapte „mari”, atmosfera ce a dominat cele 90 de minute, de ai fi zis ca nu au nevoie de aer, inspira ritmul si simt energia SLAYER.
Recunosc ca initial mi s-a parut ca vocea lui Tom Araya e cumva acoperita de instrumental; ma bucur insa ca am decis sa imi schimb locul, pastrand oaresice distanta de „mijlocul actiunii”, si am putut sa il aud bine. Daca pentru mine ritmurile „Seasons in the Abyss” au fost un moment de respiro, cei din jurul meu au trait la fel de intens si aceasta piesa ceva mai melodica, izbucnind apoi parca si mai energic la „Angel of Death”.
Nu pot spune ca Tom Araya a avut foarte multe cuvinte pentru publicul roman, ei insisi fiind singurul lucru care a contat cu adevarat pentru fani : oamenii si instrumentele lor, intepretand asa cum stiu sa o faca de ani de zile – Thrash in stilul dur ce le-a adus statutul de legenda, furtuna iscata de Dave Lombardo, intensitatea riff-urilor lui Kerry King si bass-ul lui Araya dand un aer sumbru uneia dintre cele mai dark piese SLAYER, „Dead Skin Mask”.
Cert este ca cei din primul rand, ca la fiecare concert, sunt de invidiat, desi au indurat cu orele statul in soare pentru a-i putea vedea de aproape pe SLAYER si – cine stie – schimba „impresii”. Bis-ul – mult asteptatele „South of Heaven” si „Raining Blood” – i-a lasat pe romani asteptandu-i sa revina pe scena, unii strigand inca dupa ce luminile de pe scena s-au stins. Poate, cu noul material anuntat undeva pe la sfarsitul verii / inceputul toamnei, ii vom putea revedea mai curand decat ne-am astepta.
SETLIST
World Painted Blood
Psychopathy Red
War Ensemble
Die by the Sword
Chemical Warfare
Hate Worldwide
Mandatory Suicide
Altar of Sacrifice
Jesus Saves
Seasons in the Abyss
Postmortem
Spirit in Black
Dead Skin Mask
Angel of Death


ENCORE
South of Heaven
Raining Blood

Poze cu publicul de la concertul sustinut de Slayer la Arenele Romane din Bucuresti pot fi gasite pe METALHEAD accesand link-ul de mai jos.

Poze cu publicul la concertul Slayer

O galerie foto marca Miluta Flueras poate fi urmarita accesand linkul de mai jos:

Slayer la Arenele Romane din Bucuresti">Poze concert SLAYER la Arenele Romane din BucurestiDacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: bit.ly/METALHEAD-Newsletter

Concerte recomandate:


Like us on Facebook