Tom Araya (SLAYER): "In concert o sa auziti piesele voastre preferate" (interviu audio)

30 Mai 2012 Chaos Lore

Tom Araya (SLAYER):

Inainte de concertul pe care Slayer il vor sustine pe 4 iunie la Arenele Romane din Bucuresti, am stat putin de vorba cu Tom Araya, solistul si basistul formatiei.

Trupa se pregateste pentru un concert in Franta, dar am reusit sa vorbim cateva minute in exclusivitate pentru METALHEAD despre concertul de la Bucuresti, lucrul la noul album, starea de sanatate a lui Jeff, dar si despre ce-ar fi facut Tom daca Slayer n-ar fi avut succes. Urmeaza mai jos interviul audio luat telefonic si transcrierea in limba romana.

METALHEAD: Ati cantat prima data in Romania acum 2 ani, cu The Big 4, iar acum va intoarceti cu un concert doar al vostru. Cam la ce ar trebui sa ne asteptam?

Tom Araya (SLAYER): O sa aveti parte de Slayer, deci sa va asteptati la muzica Slayer (rade). Fara coveruri, fara prostii, doar Slayer.

METALHEAD: O sa vedem ceva special, acum ca veti avea un concert intreg?

Tom Araya: O sa cantam cam o ora si jumatate, asta o sa fie special (rade).

METALHEAD: Da, adica n-o sa fie ca un concert in cadrul unui festival.

Tom Araya: Da, n-o sa mai fim limitati, o sa cantam o ora si jumatate asa ca o sa primiti mai multa muzica Slayer decat data trecuta. Asta o sa fie special.

METALHEAD: Am auzit ca lucrati la niste piese noi. S-ar putea sa auzim si din ele cate ceva?

Tom Araya: Nu, lucram intr-adevar la muzica noua, dar nu cred ca se va auzi pe scena. Daca auziti piese noi o sa fie probabil pe la sfarsitul verii, cand speram sa le lansam public. Asa ca o sa lansam muzica noua, dar n-o s-o cantam inca. O sa fiti norocosi si in concert o sa auziti, sper, cantecele voastre preferate de la Slayer.

METALHEAD: Super veste. Ok, se face mai mult de-un an de cand cantati cu Gary Holt la chitara. Ai zice ca s-a schimbat chimia trupei? O sa vedem un Slayer diferit pe scena, de data asta?

Tom Araya: Mnu, chimia trupei s-a schimbat incetul cu incetul pentru ca in primul rand eu nu mai pot sa fac headbang ca pe vremuri, din cauza problemelor pe care le-am avut cu gatul. Dar nu prea s-a schimbat nimic, m-am schimbat doar eu pentru ca nu ma mai pot misca asa cum obisnuiam (rade).

METALHEAD: Si te impiedica lucrul asta sa te bucuri de experienta unui concert?

Tom Araya: Nu, am invatat sa ma bucur de concerte doar stand pe loc si uitandu-ma la oameni (rade).

METALHEAD: Care iti trimit toata energia lor.


Tom Araya: Da, stii, sa zicem ca un zambet e contagios. Ei imi zambesc, eu le zambesc inapoi. Mi-as dori sa pot face headbang, mi-as dori sa ma pot misca asa cum faceam inainte, dar nu pot. Insa e ok, eu interpretez muzica mea, cant, urlu, iar cat timp publicul se bucura de muzica si de trupa nu prea mai conteaza ce fac eu.

METALHEAD: Deci alaturi de Gary, trupa e la fel de vie ca intotdeauna.

Tom Araya: Da, deja s-a acomodat foarte bine cu muzica si face o treaba grozava. Cu trupa nu s-a schimbat nimic, singurul lucru diferit e ca nu mai canta Jeff. Dar cam asta e.

METALHEAD: Ce mai face Jeff, ca veni vorba?

Tom Araya: Stii, e evident ca o sa fie un proces lent de recuperare pentru el. Eu, personal, nu-mi doresc decat sa poata canta din nou, sa se faca bine, sa poata canta bine. Nu prea e in apele lui, asa ca incercam sa-l incurajam: “Hai ca poti, HAI CA POTI!” (rade).

METALHEAD: Sa-i transmiti te rog toate cele bune din partea noastra.

Tom Araya: Cu siguranta. Imi doresc ca toate lucrurile astea sa ajunga la el, foarte multi oameni i-au transmis urari de sanatate. Abia astept sa se-apuce din nou de cantat, ar trebui sa mai vina si pe la serviciu (rade).

METALHEAD: Sa stii. Am auzit ca si el lucreaza alaturi de voi la cantecele noi?

Tom Araya: Da, el compune in continuare, ii e doar greu sa si interpreteze. Dar da, ne ajuta, lucreaza la chestii noi, vine cu idei. Cat timp noi suntem aici cu muzica, el e acasa si pune idei laolalta.

METALHEAD: Si cum suna chestiile noi?

Tom Araya: Bai, sa ma gandesc... mie-mi suna a Slayer! (rade).

METALHEAD: V-ati gandit la un titlu de album?

Tom Araya: Inca nu, nu avem un titlu pentru album momentan.

METALHEAD: Am auzit ca prin aprilie ar fi trebuit sa intrati in studio, s-a intamplat?


Tom Araya: Da, in aprilie. Kerry a pus laolalta niste cantece, iar eu am tras voce pe doua piese, pana am zburat incoace (n. ed.: in Europa). Acum sunt in lucru, si speram sa le avem mixate si gata de lansare pana la sfarsitul verii, ca sa auziti ceva nou.

METALHEAD: Grozav. Ok, pe 4 iunie, in ziua concertului vostru, in Romania se sarbatoreste a doua zi de Rusalii, pogorarea Duhului Sfant. Ai zice ca viata are cai amuzante uneori?

Tom Araya: Da? Wow, pai presupun ca o sa primim cu totii Duhul Sfant, nu? (rade). Da, ar fi tare, cred c-ar fi grozav, stii? Sa ne umplem cu totii de Duh, da.

METALHEAD: (rade) Ok, cam asta ar fi. Am auzit ca esti un om ocupat azi.

Tom Araya: Da, mai am doua interviuri de facut, apoi probabil mergem la soundcheck. Cantam diseara, de-asta vorbim atat de devreme. (n.r.: 10 AM).

METALHEAD: E o ora neobisnuita pentru tine?

Tom Araya: Stii, daca reusesc sa dorm noaptea, ma trezesc devreme fara probleme. Dar noaptea trecuta n-am prea putut dormi, si nici nu stiam ca am de dat interviuri pana azi dimineata, cand m-au trezit cu un telefon. M-au trezit cu o ora inainte, “ai trei interviuri de dat”. “Mda, ok”. Din toate noptile, fix in noaptea in care am dormit prost primesc telefonul cu “ai interviuri de facut intr-o ora!”. Si sunt gen “ok, c*cat...”

METALHEAD: Cam asa e sa fii rockstar, presupun.

Tom Araya: Vrei sa stii ceva? Eu niciodata n-am vrut sa fiu rockstar. Am vrut doar sa cant intr-o trupa. Si apoi s-a intamplat totul. Treizeci de ani mai tarziu, ma trezesc “la naiba, eu de cat timp fac asta? De ani de zile? C*cat...” E ca atunci cand te trezesti intr-o zi si te intrebi “cum am ajuns aici?” (rade). A fost un drum foarte lung, si mereu ma intreb cum naiba am ajuns aici.

METALHEAD: Nu regreti nimic, nu?

Tom Araya: Nu, deloc, dar pur si simplu nu ne-am gandit niciodata la asta. Eu nu m-am gandit niciodata la asta. Si apoi intr-o zi te gasesti in pozitia asta si te gandesti “la dracu'...”

METALHEAD: Am auzit ca inainte de Slayer lucrai ca terapeut respirator?

Tom Araya: Da.

METALHEAD: Ai mai avut ocazia dupa aceea sa pui in practica meseria asta?

Tom Araya: Nu, de fapt... In primii 5 ani din existenta trupei lucram in acelasi timp si la spital. Lucram tot timpul ca sa strang bani sa pot sustine financiar ceea ce facea trupa. Am trecut prin multe coduri albastre – atunci cand cineva moare intr-un spital, vine o echipa si incearca sa-l resusciteze. Eu eram parte din acea echipa, si apoi ma ocupam cu aparatele de respirat si de mentinere a vietii pentru pacienti. Multi erau pur si simplu tinuti in viata, altii erau foarte tineri si isi reveneau din coma... Am fost martor la multe, si mi-a placut mult asta. Mereu ma intreb daca trupa n-ar fi avut succes... as fi cantat in continuare cu vreo trupa printr-un bar, dar as fi lucrat in continuare, si as fi incercat sa imi impart timpul cat mai bine.

METALHEAD: Bun atunci, multumim mult pentru timpul acordat si sa aveti un un super concert diseara!

Tom Araya: Mersi, ne vedem in Romania!

Cosmin Ionescu


500.000 rock & metal videos on ROCKTUBE and METALHEAD


Concerte recomandate: