Un monument in Metal (Concurs Slayer)

de Marcel Mirea

Un monument in Metal (Concurs Slayer)


Dupa anii 70’ cand metalul a fost creat de trupe ca Black Sabbath, Judas Priest sau Motorhead, in anii 80’ a urmat sa se dezvolte aparand din ce in ce mai multe trupe in diferite parti ale globului. In prima jumatate a anilor 80’ au inceput sa apara foarte multe formatii ce abordau stilul celor aparute in anii 70’, ce a urmat sa fie numit Heavy Metal, unele inovand genul, altele nu.

Dar tot atunci aparusera si cateva trupe ce s-au opus modei vremii creand ceva unic si nemaiauzit. Este vorba de formatii ca Venom, Hellhammer, Bathory si, bineinteles, Slayer! Desi tematica Satanista a mai fost intalnita si inainte la trupe ca Black Sabbath sau Iron Maiden, aceste formatii au creat o muzica indeajuns de intunecata si de puternica incat sa onoreze versurile. Pasiunea si dedicarea ce era pusa in acea muzica a facut ca arta sa se intample. In cazul Slayer, trupa in speta, ma refer la primele materiale discografice: “Show No Mercy”, “Haunting The Chapel” si “Hell Awaits”.

Primele 3 materiale sunt pentru mine monumente ale muzicii metal! Ceea ce apreciez foarte mult la aceste materiale, fiind totodata ceea ce apreciez si cel mai mult la Slayer este faptul ca sunt desprinse de orice simpla etichetare. Desi sunt recunoscute ca fiind Thrash Metal, mie mi se pare gresit sa fie numite asa. Sunt si Thrash Metal, si Death Metal, si Black Metal si Heavy Metal. Slayer impreuna cu trupe ca Bathory, Venom si Hellhammer constituie amprenta pentru subgenurile Thrash Metal, Death Metal si Black Metal.

Desi perioada mea preferata a trupei din punct de vedere discografic este intre anii 83’-85’ nu imi place si nu privesc Slayer doar pentru atat. Cu albumul “Reign In Blood” a devenit o trupa de Thrash in mod exclusiv fiind unul dintre cele mai bune si reprezentative albume ale acestui gen. Si a mai lansat un monument de Thrash, acela fiind “Seasons In The Abyss”, trupa cu acest album gasindu-si identitatea. A urmat o perioada nu foarte insiprata in anii 90’ cu albume ca “Divine Intervention”, “Undisputed Attitude”(care a fost un album bun si ceva nou pentru formatie desi nu e exact chiar la ce te gandesti cand vine vorba de Slayer) si “Diabolus In Musica”(care este recunoscut si de Kerry King ca un album slab si repetitiv).

Cu venirea mileniului 3, trupa si-a regasit identitatea cu albume ca “God Hates Us All”(cel mai agresiv album al formatiei), “Christ Illusion”(un album aproape perfect, cel mai bun de la “Season In The Abyss” incoace, cu siguranta) si “World Painted Blood”, album ce continua ceea ce s-a facut pe precedentele doua nemaifacand experimente ci facand ceea ce stiu cel mai bine. Un alt motiv pentru care imi place formatia foarte mult, este ca de ceva ani incoace este o trupa constanta aducand muzica de calitate, cu fiecare album asteptandu-ma sa aud nimic mai mult sau mai putin decat Slayer! In mod sigur acesta va fi si cazul urmatorului album.

Legat de prestatiile live, toata lumea care a fost la concertul “The Big 4” stie cat de intens poate fi un concert Slayer, asta desi au cantat in jur de 45 de minute doar, alaturi de Anthrax, Megadeth si Metallica. Cand vor reveni in Romania, va fi insa un concert exclusiv Slayer cu o durata corespunzatoare pentru o asa trupa!



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: