Concert Status Quo la Bucuresti: Redescoperind Legenda Boogie Rock-ului

de Ana-Maria Gavrila

Concert Status Quo la Bucuresti: Redescoperind Legenda Boogie Rock-ului


Cand una din „institutiile” Rock’n’Roll-ului britanic lanseaza un nou material discografic si porneste intr-un turneu de promovare, curiosi si entuziasti, fie ca sunt tineri sau se simt din nou tineri, formeaza o „armata” de fani si paseste pragul Salii Palatului, hotarati sa uite ca e mijloc de saptamana, dar pregatiti sa cante alaturi de Status Quo refrenele favorite.

QUID PRO QUO TOUR nu este in mod deosebit o celebrare a albumului cu numarul 29 (douazeci si noua !!!) din cariera britanicilor, ci o oportunitate prin care duo-ul Francis Rossi si Rock Parfitt isi continua traditia spectacolelor live ce le-a conferit un statut deosebit in randul trupelor britanice, fascinand fanii cu celebrele ritmuri Boogie Rock.

Startul a fost dat de cei de la VH2, in timp ce unii sau altii isi cautau inca, in mod civilizat, locurile prin sala, pentru care aveau, desigur, bilet – raspunzand parca primului refren cu care Gabriel Cotabita et Co. au ales sa inceapa seara. Au interpretat piese cunoscute, ritmate - „Viata mea”, „Sa crezi in tine”, „Fiecare zi fara tine” si desigur „Daca n-ai iubi”. Scurt concertul VH2, insa acesta este formatul si rolul „aperitivului”, pentru a-l cita pe Cotabita, sa deschida apetitul pentru „felul” principal.

Poze concert Status Quo la BucurestiAm profitat de pauza de change-over pentru a observa publicul – soseau inca „intarziati”, nu suficienti insa pentru a umple Sala Palatului. N-am sa fac o medie a varstei celor prezenti, dar pot spune ca ma bucur ca am fost prezenta, si mai ales ca am vazut alaturi de parinti sau bunici tineri care erau deja familiarizati cu muzica celor de la Status Quo, cantand si aplaudand in ton cu restul.

Primele acorduri ale piesei „Caroline” i-au ridicat pe unii in picioare, in timp ce altii au ales sa se ingramadeasca in fata scenei, renuntand la confortul scaunelor si preferand sa urmareasca intreg concertul de la doar cativa metri de o legenda. Pentru cei care i-au asteptat ani buni sa vina in Romania ar fi fost un adevarat sacrilegiu sa nu danseze macar un refren-doua.

„Something ''bout You Baby I Like” si „Rain” au trecut fara sa-mi dau seama, urmate de un moment de respiro pentru o mostra de umor britanic, dupa salutul adresat salii, Francis Rossi a avut parte de o mare de maini ridicate ca raspuns la intrebarea „Cati din sala inteleg limba engleza?” „s**t!” a fost reactia lui Rossi. A prezentat apoi noul album aparut anul trecut, „Quid Pro Quo”, de pe care au cantat – contrar traditiei unui turneu de „lansare” – o singura piesa „Rock ''n'' Roll ''n'' You”.

De aici mi s-a parut ca au „accelerat”, fiind incetiniti doar de o coarda buclucasa de la chitara lui Rossi „These things are German… The things Germans do are… Wait! Are there any Germans here tonight?” (doua trei maini pe ici, pe colo) „s**t! Everything Germans do is perfect! Ask the Greeks … to make a political joke.”, aceasta fiind cea de a doua „interventie” umoristica.

Pana la „In the Army Now” am mai recunoscut, spre mirarea mea, cateva refrene, iar binecunoscuta piesa, care de altfel este un cover al piesei fratilor Bolland, a fost in noua varianta, re-orchestrata cred prin 2010, inclusa ca bonus track pe noul album. Un pic diferita, zic eu, insa chiar si asa e destul de impresionant sa o auzi cantata live.

As spune dupa concertul de aseara, desi nu cred ca mai era nevoie, ca britanicii sunt niste instrumentisti desavarsiti si nu ma refer doar la momentul lui Matt Letley la tobe, cand parea ca ceea ce face este pur si simplu o joaca de copii, ci si la anumite pasaje instrumentale de la finalul unora dintre piese.

Ajutati de o sonorizare impecabila, spectacolul STATUS QUO a fost o doza de energie binevenita. Cand te gandesti la o trupa legendara ai spune ca e loc de amintiri si nostalgii de o parte si de alta a scenei – n-ai zice ca asta au inspirat cele petrecute la Sala Palatului.

Nu pot spune decat ca ma bucur ca am fost prezenta la Sala Palatului pentru o farama din Quid Pro Quo Tour, ca am sters din minte imaginea de batranei ramoliti pe care mi-o evoca numele trupei – de altfel, coregrafia britanicilor a fost parca o provocare sa tinem pasul cu ei. Se pare ca organizatorii se pot lauda cu inca o seara de exceptie oferita publicului roman.

SETLIST :

Caroline
Something 'bout You Baby I Like (cover Tom Jones)
Rain
Rock 'n' Roll 'n' You
Mean Girl
Softer Ride
Beginning of the End
What You''re Proposing / Down the Dustpipe / Little Lady / Red Sky / Dear John
Big Fat Mama
The Oriental
Creepin' Up on You
In the Army Now (cover Bolland & Bolland)
Drum Solo
Roll Over Lay Down
Down Down
Whatever You Want
Rockin'' All Over the World (cover John Fogerty)

ENCORE:
Rock and Roll Music / Bye Bye Johnny (cover Chuck Berry)Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: bit.ly/METALHEAD-Newsletter

Concerte recomandate:


Like us on Facebook