The Story Of Light Tour la Bucuresti : For The Love of STEVE VAI

de Ana-Maria Gavrila

The Story Of Light Tour la Bucuresti : For The Love of STEVE VAI


Ai zice ca statutul de „celebritate” si recunoasterea internationala ca fiind unul dintre cei mai buni chitaristi ai lumii, ar aduce cu sine o oarecare atitudine conservatoare venita din dorinta de a se conforma „titlului”, „imaginii” si, de ce nu, asteptarilor publicului.

„THE STORY OF LIGHT TOUR” este exact contrariul – promovand cel mai recent material discografic, spectacolul lui Steve Vai este expresia pasiunii sale pentru muzica, reunind momente comice si dramatice, dans si costume bizare, fiind totodata extrem de personal – o interpretare proprie a ritmului.

Fiecare spectacol, fiecare piesa si fiecare nota in parte – dupa cum declara STEVE VAI - reprezinta un prilej, o oportunitate unica de a trai creativ si la maximum acel moment. „THE STORY OF LIGHT” este cea de a doua parte, dupa „REAL ILLUSIONS: REFLECTIONS”, din ceea ce va fi o opera Rock in viziunea lui VAI.

Poze concert Steve Vai la Bucuresti

„Cant Blues. Nu e un gen, ceva abstract : este o stare!” - primul moment al serii : prilej de bucurie si de tristete. Beverly McClellan (de care am auzit prima data ascultand albumul lui Steve Vai) a deschis spectacolul de la Sala Palatului. Nu stiu ce-mi imaginam ascultand „John the Revelator”, insa nimic nu putea sa egaleze vocea ei acompaniata de doar de doua chitare. „Romania likes the Blues? So, let’s give it to them!”

Am spus tristete pentru ca nu am avut parte decat de cateva piese, trei-patru, nu imi amintesc exact. Ceea ce m-a surprins a fost cand la un moment dat a spus despre cel care o acompania „I’m gonna tell you a secret – he’s our guitar tech, but he’s a bad a**! I make him come here with me and play”. A incheiat cu o versiune absolut incredibila a piesei lui PRINCE, „Purple Rain”. In ciuda aplauzelor indelungi, Beverly nu a mai revenit pe scena. S-au anuntat in schimb 10 minute de pauza.

Primul lucru care mi-a venit in minte cand STEVE VAI a aparut pe scena a fost o secventa dintr-un scenariu West Side Story, cu chitare in loc de pistoale, desigur. Insa luminile depaseau orice productie hollywoodiana de gen. VAI se misca pe scena aproape robotic – si nu te gandesti ca un chitarist nu ar trebui sa danseze, observi doar libertatea si inventivitatea unui om in cursa lui in jurul lumii („Racing the World”).

Dupa o alta piesa noua, „Velorum”,VAI complimenteaza multimea „What’s going on in here, Romania? Oh, man! You’re looking gorgeous tonight! I can see you with my guitar!” – chitara-reflector indreptandu-si razele peste tot prin sala. Promite apoi cinci ore de spectacol si pentru ca toata lumea aplauda, adauga „You say that now, but tomorrow when you wake up you’ll say ”.

Vorbind de dans, STEVE VAI demonstreaza cu cateva miscari „… everytime I wear these pants, my legs think they’re Prince!”, in timp ce „Gravity Storm” vine ca un bun exemplu de precizie si libertate in interpretare – e ca si cum odata inceputa, nu stii unde poate ajunge o piesa, un acord sau un riff neasteptat.

Dave Weiner a avut cel dintai moment solo instrumental, compozitii proprii interpretate la chitara acustica, la finalul caruia o gluma a lui VAI prezinta albumul lui Dave despre care spune ca se gaseste la standul de merchandise si poate fi cumparat in timpul spectacolului, si anume in timpul solo-ului la tobe al lui Jeremy Colson (care, citandu-l pe Vai, isi castiga existenta batand in lucruri).

Opreste o clipa intro-ul „Weeping China Doll” sa-si acordeze chitara, insa nici nu bagi de seama – mimica fetei este amuzanta si razi o data cu el. La finalul piesei „Weeping China Doll” a fost prima data cred cand am acordat atentie modului in care harpa se imbina cu restul instrumentelor – nu tocmai un instrument Rock, chiar daca este electrica, harpa lui Deborah adauga un plus de textura compozitiilor, putand uneori fi un element aproape imprevizibil.

Cum fiecare instrumentist a avut un moment doar al lui, a venit si randul lui Deborah Henson-Conant, la final am aflat (desigur) si despre albumul ei solo, ce contine si compozitia din concertul de joi seara. Din acest moment VAI hotaraste sa perceapa o taxa pentru fiecare album vandut - pentru reclama facuta.

Urmeaza un moment acustic cu „Rescue Me or Bury Me” si „Sisters”, urmand ca pentru „Pusa Road” Jeremy Colson sa apara pe scena „echipat” cu un set de percutie foarte bizar – interactiunea celor doi pe scena este insa fenomenala, dialogul lor absolut hilar – un moment degajat, in care cei doi au folosit replici dintre cele mai acide, spre amuzamentul publicului, despre care au decretat ca este compus din guitar-geeks si profesori de chitara, plus una-doua-trei prietene sau surori, cel mai probabil tarate de respectivii la Sala Palatului.

Lasere, un fel de masca de sudor intergalactic pentru piesa „The Ultra Zone” – Steve Vai isi face aparitia intr-o costumatie extrem de bizara, in timp ce in sala vedeau zeci de telefoane si aparate foto : aici se vede de fapt nebunia de care vorbea Vai undeva la inceputul show-ului „I feel a little crazy!” – o nebunie creativa, ce da nastere celor mai spectaculoase clipe.

Un alt moment dinamic si foarte gustat de public a fost „Build Me a Song” – cu o piesa noua, de fapt atat de noua incat nici nu fusese compusa pana in acea seara. A fost nevoie de cateva persoane din public – Alex, Horia si o domnisoara – pentru o demonstratie de maiestrie, ce a avut ca punct de pornire cateva indicatii din partea celor trei. Nu ai in fiecare zi sansa sa-i „dictezi” lui Steve Vai cateva acorduri si sa-l asculti apoi interpretand o compozitie nou-nouta.

Final de concert cu „For the Love of God” si desigur bis-ul „Taurus Bulba” cu aplauze indelungi rasunand intr-o sala plina de oameni. Am regasit diversitatea stilistica a albumului „THE STORY OF LIGHT” in intreg spectacolul. Cum fiecare nou material aduce elemente noi concertelor sale, VAI a ales in acest turneu sa experimenteze in continuare, sa incerce limitele propriei chitare reusind sa uimeasca din nou. Urmatoarele parti ale trilogiei vor aparea in cativa ani – pana unde il va conduce creativitatea pe VAI ramane de vazut.

Setlist STEVE VAI :

Racing the World
Velorum
Building the Church
Tender Surrender
Gravity Storm
- Dave Weiner Acoustic Guitar Solo
Weeping China Doll
The Moon and I
The Animal
Whispering a Prayer
The Audience Is Listening
– Deborah Henson-Conant harp solo
Rescue Me or Bury Me (Vai song)
Sisters
Pusa Road
– Jeremy Colson drum solo
The Ultra Zone
Frank
Build Me a Song
For the Love of God

ENCORE:
Taurus Bulba





Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: