Un student din Brasov risca o pedeapsa de 12 ani pentru piraterie

de cristina_n

Un student din Brasov risca o pedeapsa de 12 ani pentru piraterie

Ofiterii de Politie din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Brasov si Serviciul de Investigare a Fraudelor - sub supravegherea Parchetului de pe langa Tribunalul Brasov au depistat un student care oferea spre vanzare CD-uri si DVD-uri inscriptionate cu opere protejate.

Studentul in varsta de 20 de ani folosea programe de torrent si DC++ pentru a descarca muzica si filme, pe care apoi le vindea prin intermediul anunturilor postate pe internet.

Livrarea produselor se facea prin colete postale, iar valoarea acestora, in functie de numarul produselor solicitate, era cuprinsa intre 80 si 120 de lei pe colet.

Tanarul se face vinovat de incalcarea Legii 8/ 1996, art 139, indice 6, aliniatele 1 litera a, 2 si 5 si risca o pedeapsa de pana la 12 ani.

Au fost gasite aproximativ 200 de fonograme si videograme de tip CD si DVD ce nu prezentau caracteristicile produselor originale. Acestea alaturi de hard-disk-ul calculatorului si hard-disk-ul extern constituie probe in dosar, si au fost ridicate in vederea continuarii cercetarilor, urmand a fi expertizate tehnico-stiintific de catre Oficiul Roman pentru Drepturi de Autor (ORDA) pentru a stabili daca videogramele si fonogramele sunt contrafacute sau originale. Ulterior se va stabili valoarea prejudiciilor datorate de invinuit partilor vatamate.

In anul 2009 Politia Brasov a mai desfasurat o serie de 18 actiuni de prevenire si constatare pe proprietate industriala si drepturi de autor. O parte din aceste actiuni s-au desfasurat impreuna cu Brigada Mobila de Jandarmi Burebista din Brasov . "Tanarul in cauza promova marfuri pirat prin anunturi electronicepe internet, realiza marfuri pirat si le comercializa prin intermediul oficiilor postale. El este cercetat in stare de libertate, pentru infractiune la Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, precum si pentru comercializarea ilegala a bunurilor. El risca pana la 12 ani de inchisoare pentru aceste infractiuni", a declarat purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie al judetului Brasov .

Cercetarile pentru acest caz au durat 4 luni si au la baza observarile facute de departamentul anti-piraterie al AIMR - Asociatia Industriei Muzicale din Romania .

Alte info:

Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, prevede cadrul legislativ si pedepsele in vigoare pentru incalcarea drepturilor de autor. Comercializarea de produse fara acordul detinatorilor de drepturi constituie infractiune si se pedepseste cu amenda penala sau cu inchisoare de la 3 la 12 ani. La aceasta se pot cumula alte pedepse pentru alte infractiuni privind drepturile de autor si drepturile conexe.

AIMR reprezinta interesele principalelor case de discuri din Romania, si are ca principal obiect de activitate lupta anti-piraterie. Cele doua departamente anti-piraterie sunt : cel pe digital pentru urmarirea pe internet a cazurilor in care se pun la dispozitie materiale protejate folosind programe precum torrenti si clienti de DC++, si departamentul de piraterie cu produse fizice care monitorizeaza vanzarile de CD-uri si DVD-uri sau orice alte medii de stocare inscriptionate cu materiale muzicale protejate.



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: