Alianta pentru Cultura, Turism, Evenimente si Fitness - ACTEF

de Cristi Nedelcu

Alianta pentru Cultura, Turism, Evenimente si Fitness - ACTEF


La initiativa ACTEF, Ministrul Sanatatii s-a intalnit cu reprezentantii acestei Aliante pentru a gasi solutii comune care sa afecteze cat mai putin activitatea economica in contextul pandemiei COVID-19

Luni, 24 ianuarie, in zi de sarbatoare, ACTEF, Alianta pentru Cultura, Turism, Eveniment si Fitness, recent infiintata, a initiat un prim dialog extrem de relevant cu ministrul sanatatii, domnul Alexandru Rafila, un dialog decisiv pentru afacerile din cele mai afectate sectoare.

In contextul pandemiei, ultimii doi ani au fost extrem de grei pentru industriile din ACTEF, denumite colectiv si Industria Zambetului, cu mii de afaceri scoase complet din activitate, ori a caror cifra de afaceri le-a scazut cu pana la 90%, companii ce au pierdut peste 20% dintre angajati si care au avut zero predictibilitate, cu masuri luate constant si implementate de pe o zi pe alta.

Mesajul principal reiesit din dialog a fost promisiunea de a constitui un Comitet Consultativ al Ministerului Sanatatii impreuna cu reprezentantii industriei in cel mai scurt timp, iar deciziile legate de restrictii vor mai fi luate dupa consultarea prealabila a reprezentantilor industriilor afectate.

In cadrul intalnirii, au participat reprezentanti ai membrilor ACTEF, dupa cum urmeaza:

Daniel Mischie, Presedinte ales ACTEF & reprezentant HORA

Reprezentanti APT: Dragos Anastasiu, Presedinte APT, Iuliana Tasie - Vicepresedinte OPTBR & European Spa Association, Calin Ile - Presedinte FIHR, Dumitru Luca - Presedinte ANAT, George Leca – reprezentant ARBDD;

Reprezentanti ACE: Bogdan Buta, Presedinte ACE & reprezentant Untold/Nerversea, Alin Caraman - Presedinte AFIN, Dragos Chiscoci - reprezentant AROC & EMagic, Alin Vaida - reprezentant AROC & Jazz in the Park, Iulian Obogeanu - reprezentant AROC , Bogdan Nedelcu - presedinte ALIS, Razvan Ailenei - presedinte MUZE, Emil Ionescu - presedinte AST, Yakov Borover – Presedinte AOC (Romanian Cinema Association), Adrian Cojocaru – Vicepresedinte AOC;

Reprezentanti Romania Active: Kent Orrgren - Presedinte Romania Active, Dan Tanase – Secretar General Romania Active.

Deciziile de sanatate publica dupa consultari cu reprezentanti ai ACTEF si a altor industrii

In cadrul intalnirii intre domnul Alexandru Rafila si reprezentantii ACTEF, s-a stabilit ca deciziile de sanatate publica legate de controlul pandemiei sa aiba la baza o consultare, in legatura cu masurile ce pot afecta in mod direct sectoarele, cu scopul principal de a oferi predictibilitate si pentru a asigura coerenta activitatii economice.

Ministrul Sanatatii a promis sustinerea mecanismelor legale de compensare a industriilor afectate. Consiliului Consultativ va avea un secretariat executiv si va include atat membri ACTEF si ai altor industrii, cat si reprezentanti ai ministerului cu scopul de a crea cadrul ideal pentru un dialog inter-institutional.

Ministrul Rafila a admis ca industriile au fost afectate uneori de deciziile politico-medicale si a mentionat ca si ministerul isi doreste revenirea la normalitate, iar asta se poate intampla prin adaptarea deciziilor de sanatate publica la noile informatii privind evolutia pandemiei in contextul aparitiei de noi tulpini cu caracteristici diferite.

“In Industria Zambetului activeaza peste 40.000 firme si aproape 500.000 de angajati. Este o industrie trista in acest moment, pentru ca nu suntem implicati in decizii si ne lipseste predictibilitatea. Avem nevoie de masuri coerente, de un calendar precis, de un plan pentru a rezolva problema sociala a celor 20% dintre anajatii care si-au dat demisia, precum si de un plan de compensare imediata cand se decid restrictii. Este o veste excelenta ca vom avea un Comitet Consultativ, insa ne dorim ca acesta sa fie unul proactiv. ACTEF reprezinta industrii esentiale pentru economia Romaniei si nu vom mai accepta sa fim trecuti la capitolul ne-esentiale, asa cum s-a intamplat constant in ultimii 2 ani “ a declarat Daniel Mischie, Presedintele ACTEF.

Predictibilitate pentru evenimente, incepand cu luna martie 2022

Pentru ca reprezentantii ACTEF au mentionat in unanimitate necesitatea vitala de a avea predictibilitate, a fost adresata si problema organizarii evenimentelor. Ministrul Rafila a promis ca in martie, tinand cont de evolutia pandemiei in Romania, se poate lucra la planificarea evenimentelor pentru perioada mai-octombrie. Evenimentele precum cele culturale, de tip concerte si festivaluri, evenimente Health&Fitness, evenimente de familie, nunti se vor putea bucura de o revenire la normalitate, cu mentiunea ministrului ca toti organizatorii sa ia in calcul respectarea stricta a regulilor si testarea riguroasa la evenimente pentru toti participantii, in functie de cerintele momentului organizarii acestora si dimensiunea evenimentului. In ceea ce priveste evenimentele, AFIN – Asociatia Furnizorilor din Industria Nuntilor sustine chiar inasprirea controalelor vizand respectarea regulilor, pentru a evita ca aceia care nu le respecta sa dauneze intregii industrii.

Industria sustine ferm testarea riguroasa la evenimente, cu mentiunea ca testearea sa fie facuta pentru toti participantii care nu pot face dovada certificatului verde.

La interventia domnului Alin Caraman, presedintele Asociatiei Furnizorilor din Industria Nuntilor, care a solicitat un punct de vedere clar privind predictibilitatea pentru domeniul nuntilor, Ministrul Rafila a declarat: luam in calcul sa venim cu un set de masuri dupa 1 martie, pentru ca de de la 1 mai nuntile sa poata fi organizate in Romania, sub rezerva unei evolutii neprevazute a pandemiei.

De asemenea, in scenariul favorabil a unui trend descendent incepand a doua parte a lunii februarie, ministrul a promis sprijin si masuri de relaxare pentru industrie, luate cu promptitudine.

Inlocuirea ratei de incidenta cu rata de ocupare a paturilor

Reprezentantii ACTEF solicita revizuirea indicatorului care sta la baza masurilor de restrictii, iar ministrul Rafila a agreat ca solutia este adaptarea masurilor in functie de particularitatile legate de transmisibilitatea si patogenitatea variantelor circulante de SARS CoV-2, iar confientul de ocupare a paturilor pentru pacientii COVID-19 poate fi un astfel de indicator”. Gradul de ocupare al paturilor in Romania arata ca exista un numar total de 125.000 de paturi, dintre care 25.000 sunt paturi COVID. Pentru scoli s-a luat decizia ca la 75% grad de ocupare a paturilor COVID, acestea sa fie inchise. ACTEF solicita un termen exact de inlocuire a ratei de incidenta cu cea de ocupare a paturilor.

O speta importanta abordata in cadrul intalnirii a vizat nonsensul unor restrictii pentru cei cu Certificat Verde, care nu au fundament. Ministrul Rafila a promis ca restrictiile vor fi revizuite si modificate in urmatoarele saptamani. In nici o tara din Europa nu exista restrictii atat de severe ca in Romania, mai ales ca vorbim de restrictii care se aplica si celor ce detin un Certificat Verde. Se solicita astfel sa existe conditii de functionare adaptate realitatii curente si sa se permita restaurantelor, cinematografelor, salilor de spectacole, salilor de fitness, hotelurilor si unitatilor balneo etc. sa functioneze la capacitate maxima atata timp cat se prezinta un Certificat Verde pentru acces.

“Industria Zambetului si-a dat mana si s-a prezentat in fata ministrului Alexandru Rafila ieri. Nu stim ce vom face pana la sfarsitul lunii martie, iar noi reprezentam industrii responsabile, ce au investit constant in masurile de igiena. Principiul de acum inainte ar trebui sa fie: nicio decizie fara noi! Iar perioada restrictiilor se apropie de sfarsit. Daca sunt totusi restrictii, el ar trebui sa fie coerente. Noi putem fi parteneri de dialog, atat timp cat deciziile autoritatilor au impact social si emotional, prin urmare deciziile ce ne privesc sunt de fapt POLITICO- MEDICALE,” a declarat Dragos Anastasiu,

Presedintele APT.

In concluzie, impreuna putem readuce zambetul in cele mai afectate industrii, dar mai ales, putem reporni economia. Mesajele, desi din industrii atat de diverse, au fost in esenta aceleasi si unite de nevoi comune – de a evita colapsul si de a putea pastra locurile de munca. ACTEF va continua dialogul constructiv cu autoritatile, cu scopul principal de sprijin pentru revenirea companiilor din cele mai afectate industrii.

Despre ACTEF

Alianta pentru Cultura, Turism, Evenimente si Fitness reprezinta o organizatie - umbrela in cadrul careia patronatele din cultura, turism, evenimente si Health&Fitness, vor activa si se vor adresa autoritatilor.

ACTEF are trei membri fondatori - Alianta Pentru Turism (APT), Alianta pentru Cultura si Evenimente (ACE) si Romania Active - Patronatul Industriei de Health & Fitness.

Noua organizatie isi propune sa sustina, in fata autoritatilor, mesajul ca restrictiile nu pot fi luate fara a tine cont de toate aspectele si fara despagubiri juste si imediate. ACTEF sustine stabilirea unei strategii de tara coerente implicand activ turismul, evenimentele, cultura si activitatile sportive.



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: