Arenele Romane, un mic istoric al uneia dintre cele mai importante locatii de concerte din tara

de Cristi Nedelcu

Arenele Romane, un mic istoric al uneia dintre cele mai importante locatii de concerte din tara


Multi dintre noi am fost macar la un concert de la Arene, iar cei care nu au ajuns inca o vor face cu siguranta in viitor.

M-am gandit sa scriu acest articol pentru ca pur si simplu eram curios sa aflu mai multe despre aceasta locatie, si probabil nu sunt singurul.

Istoria Arenelor incepe din perioada regelui Carol I al Romaniei, mai exact in 1906 cand arhitectul Leonida Negrescu si inginerul Elie Radu au colaborat pentru construirea edificiului ce urma sa fie dedicat implinirii a 40 de ani de la urcarea pe tron a regelui Carol I. Arhitectul Leonida Negrescu s-a numarat printre cei care au colaborat si la ridicarea Ateneului Roman.

Poze Poze pentru articole - Arene

Elie Radu

Arenele faceau parte dintr-un complex de cladiri care au fost construite pentru 'Expozitia Generala Romana', acestea fiind un elogiu aduse latinitatii poporului roman.

Poze Poze pentru articole - Arene

Arenele in 1906 la inaugurarea Expozitiei Generale Romana

In prima faza, in incinta Arenelor se organizau concursuri sportive, partea din fata scenei actuale fiind acoperita de gazon.

Dupa ce au venit comunistii, Arenele au intrat intr-o perioada de reconstructie si modernizare. De asemnea, numele lor a fost schimbat in Arenele Libertatii, iar Parcul Carol a fost redenumit Parcul Libertatii, decizii luate in 1948 de catre comunistii care nu mai doreau nicio asociere cu regalitatea din Romania.

In cadrul procesului de reconstructie scena a fost inaltata si acoperita iar amfiteatrul a fost inchis. Gazonul a fost inlocuit de beton si tot atunci au aparut primele birouri administrative. Toate acestea s-au intamplat in perioada 1966-1968.

Poze Poze pentru articole - Arene

De la intreceri sportive, Arenele au trecut la oragnizarea de concerte folclorice, spectacole de teatru sau vizionari de filme.

In 1981 au avut loc alte noi lucrari de renovare, Arenele ajungand la o capacitate de 3500 de locuri.

Poze Poze pentru articole - Arene

Cuplu Ceausescu si primarul capitalei la terminarea lucrarilor de restaurare din 1981

Dupa caderea comunismului Arenele au fost date uitarii. La finalul anilor '90 in actuala incinta functionau o croitorie, o fabrica de ciorapi si un depozit de medicamente. In birourile administrative si in backstage-ul de azi se crosetau si se vopseau ciorapi care apoi erau pusi la uscat pe sarme unde acum se fac mosh pit-uri.

Lucrurile s-au schimbat in 2001 cand Mihai Cernea, unul dintre cei mai cunoscuti tobosari romani, a inceput sa le consolideze si sa le cosmetizeze iar treptat Arenele au revenit la rolul pe care l-au avut initial, acela de a fi gazda unor evenimente publice, culturale.

Ramane sa vedem ce va rezerva viitorul acestui edificiu unic in Europa de Est.

Poze Poze pentru articole - Arene public



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: