Baba Dochia a lansat primul material discografic, intitulat "XII Lambskins"

de Cristi Nedelcu

Baba Dochia a lansat primul material discografic, intitulat


Baba Dochia, o trupa aflata in plina ascensiune, apartinand scenei underground clujene, a lansat online si fizic primul material discografic, intitulat „XII Lambskins". Contine 13 piese, fiind o reprezentare moderna a celor 12 cojoace purtate de catre Baba Dochia din mitologia romaneasca, la care trupa a adaugat un „cojoc" extra, „din bunavointa noastra pentru Baba Dochia care poate daca ar fi avut un cojoc in plus nu ar fi avut un sfarsit tragic" .

Inspiratia pentru album, spune Marius Pop, membru fondator si principalul producator in cadrul trupei, „poate veni din multe locuri. In principal ne place sa ne pierdem in lumea sintetizatoarelor, iar dupa o buna bucata de experimente e aproape inevitabil sa nu iasa ceva bun, un punct de pornire care ne conduce in restul procesului de creatie. Bineinteles ca suntem influentati si de alti artisti deja consacrati (Death in Vegas, Apparat, Trentemoller), se poate simti o amprenta a acestora pe albumul nostru. Filmele au si ele o mare influenta asupra punctului de start al unei piese, mai degraba soundtrack-urile bine asezonate cu imagini pot fi un mare izvor de creatie. Am incercat sa ne mentinem acelasi stil cu care am inceput, cu o proportie de 50/50 electronic/organic." Leon Lototchi, de asemenea membru fondator si producator, adauga... "E foarte placut sa iti aduci aminte, avand piesa terminata in fata, de punctul de la care a pornit totul, momentul de inspiratie care a urnit rotile creatiei, si ‘calatoria’ ce i-a urmat. Daca reusesti sa transmiti acea calatorie ascultatorului, este minunat. Una din cele mai mari satisfactii in urma acestui proces creativ este atunci cand observi ca piesa ofera imersivitate ascultatorului, cand acesta se pierde in ea."

Piesele de pe album au fost create in decurs de 9 luni, fiind scrise in studiourile personale, "din dormitor", ale celor doi producatori.


Albumul a fost lansat in premiera in data de 26 septembrie, in Cluj-Napoca, acestei date urmandu-i concerte de lansare in tara, in orase precum Bucuresti, Oradea, Brasov, Bistrita, Iasi sau Arad. Pentru aceste concerte baietii l-au cooptat pe Andrei Bobis, chitaristul de la Lights Out!, care isi va aduce contributia la chitara si la bas. “Show-ul live va fi mai diferit fata de ce avem pe album si mult mai agresiv." spune Marius. VJ-ul formatiei, Cristian Canpean, este nerabdator fata de concertele care vor urma: „Am asteptat cu mare nerabdare lansarea albumului. in pauza de 6 luni in care nu am avut event-uri am avut timp sa pregatesc proiectiile pentru noile piese si dupa primele lansari sunt bucuros de reintalnirea cu publicul si feed-back-ul primit."

Lansarea a fost planuita initial pentru luna mai a acestui an, insa a fost amanata din cauza unor probleme medicale avute de catre unul dintre membrii formatiei, care a fost tintuit la pat; s-a asteptat pentru revenirea acestuia, astfel incat toti membrii sa poata fi prezenti la momentul lansarii si sa participe la concertele de promovare ale albumului.

Albumul „XII Lambskins" a fost mixat si masterizat de catre Alexandru Seidiu de la studio 148 Bucuresti. Contine mai multe colaborari, printre care Ioana Lefter de la Fine It’s Pink, solista piesei „Wind", basistul Harry Up de la Mushroom Story, care a contribuit cu linia de bas la „Slaps". O colaborare inedita este cea de la „Pandemoniu", care contine o portiune de text vorbit, recitata de catre poetul sighisorean Dan Lototchi.

Andrei Voicu, pana acum tobosar doar la concertele live a trupei, a intrat in studio, sa participe la procesul de inregistrare: „Avand in vedere lunga perioada in care activitatea mea s-a desfasurat doar live, pe scena, dar si aspectele inedite ale trupei, precum numarul mare de device-uri si instrumente care se regasesc in set, aceasta trecere a fost una mai speciala si a necesitat o abordare usor diferita, dovedindu-se astfel a fi o experienta noua in cadrul proiectului." ne povesteste el despre experienta.

Artworkul albumului a fost realizat de catre designerul Marius Rosu, care spune: „Grafica am gandit-o complementara cu muzica. Baietii apeleaza la un repertoriu complex de sunete, iar eu am incercat sa fiu cat mai sintetic tocmai pentru a surprinde totul muzicii lor, intr-o expresie grafica simpla, dar sugestiva. Elementele folosite in constructia vizuala sunt servite direct de titlul albumului si de ecourile numelui baba dochia, artworkul devenind astfel unul specific trupei.

Razvan Scurtu, booking manager-ul trupei, este bucuros ca asteptarea primului disc a luat sfarsit: „Un material asteptat cu mare nerabdare si de mine, cu atat mai mult cu cat sunt alaturi de trupa deja de mai mult de 2 ani. Ma bucura evolutia lor si modul in care s-au format ca si colectiv, atat din punct de vedere compozitional, dar si modul in care trateaza concertele live. Un album complet si complex, si nu ma feresc sa il numesc drept unic in Romania, din punct de vedere stilistic."

https://soundcloud.com/baba-dochia/wind-feat-ioana-lefter

Albumul poate fi gasit in format digital pe https://babadochia.bandcamp.com, unde, prin download, se adauga o piesa extra la cele 13 initiale, intitulata „TRAKT", care contine o colaborare la voce cu Andreea Secreriu.

https://babadochia.bandcamp.com

https://www.youtube.com/user/BabaDochiaBand

https://www.facebook.com/BabaDochiaMusic



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: