Brendan Perry despre Rebetiko - Songs of Disenchantment - Muzica din Undergroundul Grecesc interbelic

de Cristi Nedelcu

Brendan Perry despre Rebetiko - Songs of Disenchantment - Muzica din Undergroundul Grecesc interbelic


Rebetiko este un gen muzical urban, comparata de multe ori cu blues-ul american specific zonelor din Louisiana. Primele forme dateaza de la finalul secolului XIX, fiind intalnita in mahalele si porturile grecesti, dar cristalizarea genului rebetiko a avut loc la mijlocul secolului XX.

Mai jos avem povestea unui artist fascinat de acest gen muzical cu adevarat underground. Brendan Perry, multi-instrumentalist, artist cunoscut pentru diferitele influente pe care le aduce in compozitiile sale, a povestit despre impactul pe care Rebetiko l-a avut asupra sa atunci cand a descoperit acest gen muzical.

"Am ascultat-o pentru prima oara la finalul anilor '70 in cafenelele si barurile grecesti din suburbiile Melboruneului. Peste multi ani aveam sa aflu ca este asa numita muzica Rebetiko. Locurile respective erau frecventate de migranti greci care au tot venit in Australia de la finalul secolului 19 pana in prezent si intotdeauna gaseai batrani care jucau table si isi savurau uzo-ul in timp ce ascultatu laika si rebetiko.

Intamplarea face ca si eu sa fiu un migrant din Anglia iar in drumul meu spre Australia am venit pe un vechi vapor gresesc numit 'Ellinis' La bordul acestuia a pornit aventura mea muzicala cand am inceput sa invat sa cant la chitara.

De-a lungul anilor, dragostea mea pentru 'toate lucrurile grecesti' a ramas neschimbata, mai ales cu privre la stilul muzical Rebetiko. Am ajuns sa detin o colectie impresionanta de muzica, instrumente traditionale si suverniruri, lucru ce m-a determinat sa inregistrez eu insumui cateva din aceste superbe piese. Principalul motiv pentru care am facut-o a fost dat de faptul ca nu existau versiuni ale pieselor Rebetiko inregistrate in limba engleza si am dorit din tot sufletul sa impartasesc aceste piese publicului vorbitor de limba engleza.

Pentru a intelege natura muzicii Rebetiko, in primul rand trebuie sa apreciezi importanta pe care migratia oamenilor a avut in conturarea acestui gen muzicala. La inceputul secolului 20, portul Smyrna din Turcia, Izmir-ul de astazi, era epicentrul unui stil muzical care fusese influentat atat de Otomani cat si de Occident, mai ales de cantecele napolitane din Italia. Dupa esecul invaziei Turciei de catre Grecia din 1922 si distrugerea in mare partea a Smyrnei, multi dintre muzicieni au fugit in Grecia unde au contribuit la dezvolatrea Rebetiko in asa numitul stil Cafe Aman sau Cafe Ottoman. Asa au fost puse primele baze ale muzicii urbane din Grecia iar ulterior aceasta s-a dezvoltat ca urmare a schimbului de populatii dintre Grecia si Turcia din 1923. Aproximativ 1.5 milioane de oameni au venit din Asia Mica si din alte parti ale Turciei iar ca urmare au aparut adevarate ghetouri urbane in orase precum Atena sau in porturi ca Pireu si Thesalonik.

O cultura a pietii negre s-a dezvoltat in aceste zone care erau practic guvernate de bande de cartier care controloau prostitutia, traficul de droguri si in general orice fel de contrabanda. Pe acest fundal s-a dezvoltat un folk urban cu influente de blues, mai ales in portul Pireu, ca urmare a utilizarilor instrumentelor Bouzouki si Baglamadaki. Pana si temele cantecelor aveau ca subiect schimbarile din culutra locala, filosofia sau diferite forme de contra cultura cunoscute ca Koutsavakis si Mangas. Intr-o nota mai sobra erau si piese despre viata in inchisoare sau despre efectele devastatoare a unor boli precum tuberculoza. Prin anii '30, acest stil, cunoscut ca muzica din Pireu, s-a interesectat cu stitlul Cafe Aman iar rezultatul a fost faza clasica a stilului Rebetiko.

In 1936 dictatorul Ioannis Metaxasa ajuns la putere si odata cu el au urmat decenii de cenzura in Grecia pana la finalul juntii militare din 1974. In prima faza, dictatura a interzis versurile tuturor pieselor, ceea ce insemna ca noile piese trebuiau sa treaca intai de aprobarea autoritatilor iar versurile pieselor vechi trebuiau sa fie schimbate iar toate trimiterile la droguri sau activitati criminate sa fie schimbate sau scoase cu totul. Aceasta noua forme de National Socialism a descurajat promovarea muzicii care era considerata ca avand origini non-europene, in alte cuvine, orice venea din partea orientala. Acest lucru a dus la interzicera unor posturi de radio care transmiteau aceasta muzica. De-a lungul timpului Rebetiko insa a cunoscut multe 'reinvieri' si transofrmari, insa perioada anilor 1920 - 1930 este considerata epoca de aur a acestui stil muzical."

Rezultatul acestor influente le gasiti in noul album semnat Brendan Perry pe Spotify





Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: