Cartea 'ROCK SUB SECERA SI CIOCAN' iti arata cum se luptau rockerii pentru libertate in comunism

de Andreea Gherfi

Cartea 'ROCK SUB SECERA SI CIOCAN' iti arata cum se luptau rockerii pentru libertate in comunism


Anul trecut, in noiembrie, a iesit din tipar cartea „Rock sub secera si ciocan”, de Nelu Stratone, prima parte dintr-o ampla cronica a rockului autohton, un proiect Hyperliteratura.ro. Daca acest prim volum incepe de prin anii `60, de la geneza muzicii rock in Romania, si acopera toata perioada comunista pana la Revolutie, urmatoarele doua volume vor aborda perioada anilor `90, respectiv 2000 si pana la momentul tragic Colectiv.

Poze Poze pentru articole - RSSSC

Asa cum spune si autorul, Nelu Stratone, in prefata cartii, „povestea rockului romanesc este, pe de o parte, si povestea mea”, intreg periplul acestei carti este o istorie care, desi abunda de informatii si date la care altfel n-ai fi putut avea acces cu usurinta, este vazuta si scrisa din perspectiva personala, Nelu fiind prezent la mai toate concertele si fiind martor la mai toate evolutiile si perioadele prin care au trecut cele mai mari formatii de rock de la noi. Sa vedem unele dintre cele mai importante perioade si evenimente din muzica rock prezentate in carte.

1960 – 1970: INCEPUTUL MUZICII DECADENTE si „PUTREZICIUNEA” OCCIDENTALA

Daca se poate compara cu ceva tensiunea din acea perioada, cea mai rezonabila comparatie ar fi cu atmosfera din romanul orwellian distopic, „1984”. Intelectualii se zbateau prin inchisori sau lagare si se contureaza tot mai tare tipologia umana preferata a regimului, „Omul Nou”. Pe acest fundal, in domeniul muzical, se creeaza o bresa reprezentata de muzica din Occident, rock'n'rollul, jazzul si beatul, iar tinerii au fost primii cei mai receptivi. Desi erau catalogate drept subversive, acest curente nu au putut fi interzise pentru ca erau promovate la greu de toate radiourile, cat si de coloanele sonore ale filmelor.

In perioada asta apar si primele formatii vocal-instrumentale din Romania: SFINTII (devenita apoi PHOENIX), TERRA SIX si CLASICII, in Timisoara; PIONIERII (devenita apoi OLYMPIC '64), COMETELE, SFINX, ENTUZIASTII, ROSU SI NEGRU, STELELE 23 (trupa ce a mai purtat si numele PORTATIV, pana sa devina SAVOY) in Bucuresti etc.

IN LIPSA INSTRUMENTELOR, UNELE FORMATII ISI CONFECTIONAU CHITARELE DIN CAPACE DE WC-URI

In perioada la care ne referim, informatiile muzicale si instrumentele erau greu de gasit. Asa ca fiecare s-a descurcat cum a putut. Unii au fost mai norocosi, avand rude plecate in strainatate care le trimiteau scule profesioniste, altii, mai ghinionisti, se multumeau sa le recicleze diverse materiale sau chiar capace de WC, cum erau chitarele formatiei ENTUZIASTII, care „semanau cu cele ale formatiei The Shadows, avand lemnul vopsit in rosu si fata de culoare alba, confectionata, dupa cum povestea cineva din trupa, din... capace de wc.”

APARITIA SOC A PLETOSILOR SI MINIJUPISTELOR – „MALAGAMBISTII”

Oamenii au ramas uluiti cand au inceput sa apara pe strazi tineri cu plete si fete cu fuste mulate si scurte. A fost prea mult. „Profesorii din licee sau cei din mediul universitar muzical propuneau ca unii elevi sau studenti sa fie exmatriculati doar pentru ca faceau parte dintr-o formatie beat.”, tinuta extravaganta era denumita „malagambista”.

Poze Poze pentru articole - RSSSC

TEXTE FONETICE, CA SA NU TE PRINDA MILITIA

Baietii din formatiile de atunci cantau la inceput coveruri dupa trupele mari din afara. N-a mers prea mult, fiindca cenzura a strambat din bot. Treptat, tovarasii s-au incruntat atat de tare la auzul limbii engleze, incat, daca aveai tupeul sa folosesti textele originale in limba „putreziciunii” capitaliste care exala dinspre Vest, erai luat pe sus si aruncat in dube, tuns, snopit in pumni si inchis. Asa ca baietii din formatii au venit cu o solutie geniala si amuzanta:

In aceste conditii, „Yellow Submarine” devenise „Nea Marin din Severin”: „Nea Marin, din Severin / si-a luat un submarin / submarin si-a cumparat si pe mare a plecat / Ura, ura pentru nea Marin, ca are submarin, care submarin?”, „Vezi bine, gard des n-ai” („It’s Been a Hard Day’s Night”, The Beatles), „Ogarul” („Oh, Carol”, The Rolling Stones), „Elin oribil” („Eleanor Rigby”, The Beatles), „Nenea Virgil” („Bungalow Bill”, The Beatles) sau „Popa Nan” („Penny Lane”, The Beatles), astfel pacalind cenzura.

Poze Poze pentru articole - RSSSC

1971 – 1977: APOGEUL CENZURII SI ROCKERII PROSCRISI

Cand tovarasul s-a intors din vizita la Kim Ir-Sen si Mao Zedong, s-a intors resetat. Voia si el controlul absolut, asa ca a dat cu pumnul in masa si s-a creat Consiliul Culturii si Educatiei Socialiste care se subordona Comisiei ideologice a C.C. – P.C.R. De-acum, acest organism putea „sa suspende publicatii, sa retraga tirajul unei carti de pe piata, sa interzica difuzarea filmelor, a discurilor sau a emisiunilor radio sau de televiziune care nu respectau indicatiile, scopul principal fiind acela de a izola cultura romana de cea occidentala.”

Poze Poze pentru articole - RSSSC

„LAS’ CA VEDETI VOI, MAMA VOASTRA DE GOLANI PLETOSI”

„Membrii unor formatii au fost constransi, prin diverse metode, sa colaboreze cu securitatea si sa intocmeasca note informative referitoare la colegii de trupa”, si tot mai multe formatii apeleaza la textele unor poeti clasici sau compun piese instrumentale ca sa evite problemele. Ce sa mai spunem ca toti cei care se abateau de la normele vestimentatiei si esteticii, erau tratati ca niste proscrisi.

Ionica Ghircoiasu aka Johannes Cornelius Just (METEOR, Iasi) povesteste o intamplare din acea perioada, cat era la camin la facultate:

Viitorul nu suna bine deloc. Ba chiar era tot mai had pentru artisti. Nimeni nu mai putea misca fara sa se teama. Multe formatii nu au rezistat sicanelor din ce in ce mai evidente si s-au desfiintat ori s-au retras in activitatea de club.

Poze Poze pentru articole - RSSSC

Poze Poze pentru articole - RSSSC

O (ALTA) TRUPA SUBVERSIVA SI SUPARATA – TIMPURI NOI

Dintre numeroasele formatii despre care Nelu s-a documentat si a scris in aceasta prima parte a cronicii rock, amintim una dintre marile trupe, si anume TIMPURI NOI, care apare fix pe fundalul sufocant si teribil din acea perioada a apogeului cenzurii. in 1982, „Adrian Plesca „Artan” (solist vocal), Dan Iliescu (chitara, voce), Sorin Badea (chitara bas, voce), Mario Cuibus (clape), Razvan Moldovan (tobe, voce) se hotarasc sa infrunte formatiile hard rock care dominau pe atunci scenele muzicale, adoptand sonoritatile new wave, care la acel moment erau la moda in rockul mondial”, ne spune Nelu in „Rock sub secera si ciocan”.

Dan Iliescu povesteste si cum l-a intalnit pe Razvan Moldovan, fiind amandoi in armata, unul canta la chitara, celalalt „batea la valiza”:

Poze Poze pentru articole - RSSSC

Galagiosi, suparati si debordand de energie, TIMPURI NOI au fost primiti cu ostilitate de public la inceput. Au inteles foarte repede ca nu puteau fi populari, dar au continuat, participand la o sumedenie de festivaluri rock unde au luat multe premii.

Dupa un timp, Badea si Cuibus parasesc trupa, noul basist fiind Radu Cartianu, la clape evoluand Lulu Mihaescu, cunoscuta publicului din filmul „Veronica”.

ARTAN SI-A BAGAT PICIOARELE IN „MARELE POET DE PESTE O SUTA DE KILE”, ADRIAN PAUNESCU

Curand, Adrian Paunescu, fiind in plina verva si ascensiune cu Cenaclul Flacara, unde invitase multi folkisti ai momentului si multe alte formatii rock, a pus ochii pe TIMPURI NOI. Voia sa atraga publicul tanar si cum sa atragi tinerii altfel decat prin formatiile pe care acestia le ascultau?

Artan stia foarte bine cum procedeaza poetul regimului si atat a asteptat.

Evident ca au avut de furca apoi cu autoritatile, li s-au facut reclamatii si era cat pe ce sa fie dati afara de la facultati, daca nu intervenea mama lui Razvan Moldovan pe langa o activista: „Draga, fii un pic mai umana, astia sunt copii de Bucuresti, mai cretini!” (p. 347)

Dar nu va divulgam mai multe despre TIMPURI NOI si nici despre istoria rockului autohton ca sa va lasam sa descoperiti singuri amploarea acestui proiect la care autorul, Nelu Stratone, a muncit 10 ani sa-l intregeasca si care s-a materializat intre paginile „Rock sub secera si ciocan”.

COMANDA ROCK SUB SECERA SI CIOCAN AICI



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: