Ce am invatat in ultimele zile?

de Cristi Nedelcu

Ce am invatat in ultimele zile?


Am asteptam cateva zile sa scriu aceste randuri pentru ca si eu la randul meu am pierdut oameni dragi in tragedia de vineri seara. Am asteptat sa mi se aseze gandurile, frustrare si neputinta, atat cat se poate.

Am aflat ca putem fi uniti in astfel de momente, de la metalistii tineri la babele care iti vor locul in autobuz, toti au iesit in strada intr-un mars al tacerii, dar un mars care a nascut voci interioare, un mars care ne-a facut sa constientizam ca sunt multe probleme la care noi am inchis ochii.

Dar acum, mai mult ca niciodata, am realizat ca 'Silence Is Betrayal', ca Negative Core are dreptate.

Am aflat de asemenea ca avem eroi printre noi, ca 'satanistii' au indeplinit cea mai mare porunca a Dumnezeului crestin, pentru ca "nu este dragoste mai mare ca atunci cand cineva isi pune sufletul pentru aproapele lui".

Nu poti decat sa te simti mic, neimportant, un nimic, pe langa ce sunt Rugina si Claudiu.

Am aflat ca autoritatile romane si reprezentantii de top ai bisericii statului sunt degeaba. Le-au dat Ordinul National 'Pentru Merit' in grad de Cavaler. Cea mai mare distinctie ce o poate oferi statul roman, distinctie pe care secretara de la cotroceni a primit-o de 3 ori! Pentru ca face cele mai bune cafele probabil. Daca o astfel de distinctie poate fi oferita unei secretare, pai atunci lui Rugina si lui Claudiu ar trebui sa le faca statuie.

Am aflat ca suntem 'satanisti', am fost catalogati asa de preoti, de intelectuali, de babe, de inculti, de figurine publice, de specialisti, de politicieni si de cine mai vreti voi. In acelasi timp am avut si avem alaturi de noi preoti, intelectuali, babe si asa mai departe.

Preoti care spun ca mesajul pieselor celor de Goodbye to Gravity este in concordanta totala cu invataturile crestine, care au fost verticali si au cercetat o serie de informatii disponibile oricui si nu au plecat urechea la toate cacaturile care apar in media.

Media care a avut nevoie de o tragedie pentru a scoate de pe post toate non-valorile plastificate. Media care promoveaza artistii astia de carton, iar artistii care fac muzica sunt nevoiti sa cante si sa faca repetitii pe unde apuca, pentru ca nimeni nu stie de ei. Nu ma refer doar la artistii scenei de rock si de metal, ci si la artisti de jazz, de blues, de folk, de hip-hop, de rap, de orice alt gen muzical care este contracurentului.

Acum, cam pe langa subiect, trebuie totusi sa ne uitam si la noi, la comunitatea asta mica de rockeri si metalisti din Romania, care a avut totusi nevoie de o tragedie de genul asta ca sa fie unita. Asa am inteles ca elitismul nu isi are locul intre noi. Ca segregarea pe genuri nu reprezinta nimic. Avem impresia ca daca ascultam rock si metal suntem peste restul din multe puncte de vedere, apoi, daca ascultam nu stiu ce gen de metal, suntem si mai buni decat altii care asculta alt gen. Nu fratilor, intai de toate suntem oameni, care intradevar avem o identitate aparate, care facem parte dintr-o forma de contracultura bine definita, dar sa ramanem aici, sa nu continuam cu ierarhizari, segregari si alte elitisme. Tanu Index a spus acum ceva timp ceva foarte bine. Luati si ascultati aici daca nu ati facut-o pana acum. - https://www.youtube.com/watch?v=NObxTcYals0

Ceea ce conteaza acum este ca ne-am unit, ca am donat sange, bani, bunuri, ca am pornit campanii, ca am incercat si am si facut ceva. Conteaza sa ramanem uniti de acum inainte. Pe COLECTIV.INFO aflam cum puteam ajuta!

Ma intorc la eroii nostri, la Rugina si la Claudiu. Scriu despre ei pentru ca pe ei i-am cunoscut. Sunt sigur ca au mai fost si alti eroi in noaptea cu pricina. Cu Rugina am lucrat la evenimente, chiar daca eu faceam ceva si el altceva. Era un munte de om cu un suflet de mii de ori mai mare. Era cel care chiar ajuta underground-ul romanesc, chiar daca la el se apela tot timpul pentru cele mai mari concerte din Romania. Ma intalnisem cu el cu cateva zile inainte la lansarea de la Asemic. Venise sa sutina si sa ajute formatiile mici, dar atat de mari calitativ. Asta facea si vineri seara. Nu o sa imi iasa din cap niciodata ultima oara cand l-am vazut la Asemic, mi-a zambit, a ridicat berea, si cu un gest al mainii m-a intrebat ce fac. Atunci faceam bine.

Pe Claudiu il tin minte tot de la evenimente, era fotograful zambaret tot timpul, care de cate ori ne intalneam la un concert in care nu aveam treaba cu organizarea, venea si facea misto de mine ca nu trebuie sa ma mai duc la baruri sa vad daca lispeste ceva sau daca in backstage totul e bine pus la punct. Nu cred ca l-am vazut altfel decat binedispus pe Claudiu, si te coplesea cu veselia lui aproape copilareasca. Daca asa sunt 'satanistii', mi-as dori sa fim un popor de satanisti.

Un alt erou este Irode. Mobilizarea pe care a putut sa o faca, sa o puna la punct, modul in care a organziat mai multe fronturi in acelasi timp te face din nou sa te simti mic. Iohannis ar putea sa ii dea si lui cateva Ordine Nationale, ca sigur e mai important ca secretara lui.

Din pacate tot asa am aflat despre incompetenta autoritatilor si despre lipsa de credinta si iubire a reprezentantilor bisericii. Nu crestinismul este de vina, ci cei care pozeaza in crestini, cum nici democratia nu este de vina, ci cei care pozeaza in oameni politici, adepti ai democratiei.

Am vazut mai multa iubire si crestinism la rockerii satanisti in timpul unui singur weekend decat am vazut la crestini in timpul Saptamanii Patimilor.

Am vazut totusi si preoti verticali, dupa cum am spus, preoti care au lovit la randul lor in atitudinea bisericii. La finalul articolului voi transcrie un extras dintr-o scrisoare deschisa a unui astfel de preot.

De politic nu cred ca mai are rost sa vorbim. Dupa ce s-a intamplat vineri noapte, nu mi-am schimbat deloc pararea despre clasa politica, autoritati si oficialitati. Ajunsese la un nivel asa de jos incat pur si simplu nu mai are unde sa mai coboare.

Doua mesaje trebuie sa ne ramana in minte, vorba celor de la Negative Core si a celor de la Goodbye to Gravity 'We're not numbers we're free, we're so alive/And the day we give in is the day we die"

Imi cer iartare ca poate am fost haotic in exprimare, ca poate am deranjat pe cineva, ca mi-au scapat detalii.

Inchei dupa cum am spus cu mesajul unui preot roman:

"Multe am aflat zilele astea despre bostani, dar cel mai important lucru l-am aflat despre oameni, nu in intelepciunea pentru morti a parintelui Savatie, ci in iubirea pentru vii a celor doi tineri, Claudiu si Adrian, care au murit in foc, dupa ce s-au intors acolo ca sa-si salveze prietenii. Baietii acestia nu au stiut cat de periculosi sunt bostanii si muzica rock. Nu stiau ei nimic despre moarte si simbolurile ei, dar ne-au invatat ceva despre viata si dragoste. Mai mult ca sigur ca nu aveau in camerele lor nici cutiute cu moaste sfinte. Dar s-au intors in foc de doua ori pentru aproapele lor. Eu nu stiu daca m-as fi intors macar o singura data. Ei au implinit cea mai mare porunca a lui Iisus: "nu este dragoste mai mare ca atunci cand cineva isi pune sufletul pentru aproapele lui". Eu nu sunt in stare sa o implinesc nici pe cea mai mica. Nu s-or fi jucat ei de-a lumina, dar sufletele lor curajoase s-au facut cu totul lumina. Ma plec cu cutremur in fata jertfei lor, ca si cum ar fi intrat in foc sa-mi salveze copilul. Cand m-or urmari sa ma arunce in foc demonii bostanilor, as vrea sa am si eu curajul si dragostea lui Claudiu si Adrian." - INTREAG ARTICOLUL AICI



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: