Conexiuni: Piata este plina de surogate apartinand altor genuri. (interviu cu Florian Stoica)

de Andreea Gherfi

Conexiuni: Piata este plina de surogate apartinand altor genuri. (interviu cu Florian Stoica)


Conexiuni revin pe scena in formula care le-a consacrat numele, respectiv componenta originala din anii ’90 cu Florian Stoica (vocal), Victor Solomon (chitara), Gabi Isac (bass) si Victor Lenghel (tobe). Fanii ii vor putea vedea live pe 28 aprilie, la Hard Rock Cafe in cadrul unui concert ce se anunta a fi extrem de special.

Am stat de vorba putin cu Florian Stoica, solistul formatiei, si l-am descusut de cateva impresii legate de situatia in care se afla acum rockul romanesc.

Metalhead: Ce suprize muzicale pregatiti pentru concertul de la Hard Rock Cafe?

Florian Stoica: Daca le-as spune, n-ar mai fi surprize... Dar, hai sa spun totusi ceva legat de subiect: in timpul recitalului, avem uneori obiceiul sa ... abordam unele teme muzicale pe care nu le pregatim, ci, pur si simplu, le interpretam pe moment.

Metalhead: Ce parere aveti despre noua generatie a rockului romanesc? Exista vreo formatie tanara care v-a atras atentia in mod special?

Florian Stoica: Indiferent de genul muzical, un artist se remarca in primul rand printr-un hit, minim. Cu cat are mai multe hituri, cu atat mai bine pentru el. Cu cat acel/acele cantec/e rezista mai mult in timp, cu atat mai lunga ii poate fi artistului cariera. E regula nemiloasa careia i se supun artistii, fie ca vor, fie ca nu. Un cantec bun este precum un izvor. Mai greu sau mai usor, in cele din urma, el iese la iveala. Tinerii, cei care inca mai compun si canta muzica rock, se confrunta cu doua mari probleme: prima – nu prea au creatii valoroase (cu scuzele de rigoare, dar nu am auzit ceva care sa “ma dea pe spate”), a doua – dificultatea in promovarea unui cantec, fie el si foarte bun(apar intermediarii care le pun, in multe cazuri, conditii destul de greu de acceptat). Artisti celebri ai muzicii internationale, oameni-legenda, spun ca, astazi, situatia artistilor tineri, la nivel mondial, este extrem de grea. Evident, tinerii romani nu fac exceptie.

Metalhead: Multi artisti considera ca muzica ar trebui sa se adapteze tehnologiei prezentului, in timp ce altii sunt de parere ca streamingul online este daunator muzicii lor. Ce parere aveti despre acest lucru?

Florian Stoica: Depinde ce scop ai.

Metalhead: Dupa o relatie atat de indelungata si de stransa cu muzica, mai exista emotii atunci cand va aflati pe scena?

Florian Stoica: Da, intr-o mai mica sau mai mare masura, ele exista.

Metalhead: Ce va inspira atunci cand compuneti cantece noi?

Florian Stoica: Teme muzicale sau melodii intregi iti pot veni in minte oricand si oriunde te-ai afla. Dar asta este partea cea mai simpla din facerea unui cantec...

Metalhead: Ce muzica va place sa ascultati atunci cand sunteti in elementul dumneavoastra?

Florian Stoica: Genurile sunt diverse. Starea de spirit care ne anima la un moment dat este cea care ne duce spre ceva anume.

Metalhead: Privind retrospectiv, credeti ca muzica anilor '80 avea mai mult suflet decat cea din prezent?

Florian Stoica: Da! Insa si generatiile s-au schimbat in unele privinte esentiale. Atunci, publicul astepta mesajul care sa-i atinga sufletul, nu-l puteai pacali cu produse surogat. Oamenii, indiferent de genul muzical preferat, invatau imediat melodia, o fredonau si altora, recomandandu-le astfel piesa. Radiourile difuzau foarte des o piesa pentru ca ascultatorii o indrageau, iar difuzorii veneau in intampinarea dorintei lor.

Azi, sunt tot mai putini ascultatori de rock, piata este plina de surogate apartinand altor genuri, multe fiind foarte des difuzate, dar dintr-un motiv diferit fata de anii ’80: metoda heavy rotation! Difuzorii aplica metodele lui Pavlov pe oameni. Si o fac cu succes, pentru ca o mare parte dintre ascultatori au senzatia ca daca aud des acelasi cantec, sigur este ceva grozav, chiar daca propriile simturi le “spun” altceva... Dar cine sa-si mai asculte propria fiinta? Ei nu sunt in stare sa retina acel cantec, sa-l fredoneze, nu, pentru ca nici nu prea au ce, dar nici n-au in... “dotare” cu ce. Nu, ei cand vor sa recomande un cantec, fac trimitere la videoclipul piesei, ei descriu scene vazute, ca sa recomande un cantec, adica, ei ar putea avea probleme cu... auzul, daca, Doamne fereste,... orbesc. Trist

Metalhead: Ce planuri aveti pentru vara anului 2017?

Florian Stoica: Indiferent ce ne propunem, am fi bucurosi sa ne fie deranjate planurile cu cat mai multe solicitari de a sustine recitaluri, concerte.

Mai multe informatii despre concertul pe care trupa Conexiuni il va sustine pe 28 aprilie la Hard Rock Cafe gasiti pe www.iabilet.ro



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: