Cu Marchosias despre split-ul cu Akral, planuri de viitor si multe altele - interviu

de Cristi Nedelcu

Cu Marchosias despre split-ul cu Akral, planuri de viitor si multe altele - interviu


Marchosias lanseaza impreuna cu Akral Necrosis pe data de 5 Octombrie split-ul (inter)SECTION. O recenzia a materialului o puteti citi AICI. Cum cu Akral am facut un interviu in pragul turneului lor, Black Initiatic Mass, pe care il puteti citi AICI, trebuia sa facem un interviu si cu Marchosias. De aceea am schimbat cateva vorbe cu Csaki. Ce a iesit vedeti mai jos.

1. Salutari din partea Metalhead. Cum a inceput povestea Marchosias?

Salutari. Povestea a inceput relativ banal, intr-o seara de decembrie 2010. La vremea respectiva inca eram membru Horrify si aveam in plan sa infintam ceea ce ulterior a devenit Charnabon. Ma tot macina o linie melodica de 2-3 zile pe care nici cum nu o puteam integra in nici una din formatiile sus amintite. De aici a fost doar un pas pentru a se naste un nou concept. Treptat au inceput sa apara si membrii, ultimul sosit a fost Morke.

2. Ce inseamna 'Marchosias'?

In sensul demonologic inseamna al 35-lea demon din cei 72, marele si puternicul marchiz al iadului, comandant a XXX de legiuni demonice. In conceptia noastra inseamna vointa si puterea de a trece peste anumite bariere si idei preconcepute, din cateogira truisme. Marchosias cel cunoscut de public in concerte si de pe cd-uri inseamna 5 oameni cu putere de munca si mult simt al umorului, inseamna aproape 40 de concerte incepand din 2012 cand am urcat prima data pe scena, inseamna o abordare muzicala mai libertina, trecand peste anumite reguli sau clisee. Marchosias inseamna muzica LIVE. In curand implinim 5 ani de existenta si ca paradox nu avem nici un videoclip sau sedinta foto oficiala, noi "vorbim" pe scena. Tot timpul am considerat mai important un concert decat un videoclip sau o sedinta foto despre nimic. Daca tot faci un efort financiar considerabil pentru un clip, macar sa fie extras de pe un album, sa prevesteasca apocalipsa, sau ceva.....iar cu sedintele foto ce sa zic??? cele mai faine sendinte sunt instantaneele, si alea doar live le poti obtine. Oricum eu personal sunt de principiu ca o trupa care pune accentul pe activitatea online si neglijeaza concertele, asa are si fanii...virtuali.

3. Cine a fost cu ideea din spatele colaborarii cu Akral?

Colaborarea cu Akral s-a dezvoltat natural, a inceput cu colaborari live, sustinere reciproca, prietenie si respect. De aici a fost doar un pas sa se nasca si un "copil". Cand deja era clar ca trebuie sa scoatem ceva, ne-am gandit ce ar putea sa faca mai interesant materialul, asa s-a nascut ideea coverului reciproc, in special ca ambele trupe canta black metal, dar fiecare intr-o abordare proprie. Slay The Whore e primul si singurul cover cantat de Marchosias, cine ne cunoste sau ne-a urmarit activitatea stie ca suntem militanti ANTI-COVER-uri, e o forma de cersetorie care nu te ajuta prea mult ca formatie, daca te respecti si stii ce vrei sa faci.

4. De ce ati ales Slay The Whore pentru reinterpretarea de pe (inter)SECTION?

Ideea era simpla, cand ne-am decis sa facem cover unii de la ceilalti, am zis atunci hai sa fie piesa AIA, cea mai cunoscuta de la ei de catre public, asa poate sa-si dea seama foarte bine ascultatorul ce e altfel si ce a ramas din varianta originala. A fost putina matematica in spatele deciziei. Cel putin din punctul de vedere Marchosias, Sacred Book e piesa care deja publicul o cere in concerte, fredoneaza versurile. De pe la a doua piesa se tot aude SACREEEED BOOOOOK.

5. Aveti in plan sa sustineti niste concerte prin tara cu Akral?

Normal, am dori sa sarbatorim lansarea acestui material printr-un concert in Bucuresti si chiar in alte orase daca putem sa ne sincronizam. Formatia fara concerte e ca sexul fara orgasm ;)

6. Cine compune in Marchosias si de unde vine inspiratia?

Pai aici e putin mai complexa treaba, in 5 ani am reusit "performanta" sa trecem prin mai multe schimbari de componenta, si majoritatea fostilor membrii sau actuali au adus ceva la ce inseamna piesele Marchosias. Teoretic oricine e liber sa vina cu o idee, o linie melodica, sau chiar o piesa, dar realitatea e ca cel mai mult putem sa multumim fostului chitarist Strigat, si din formula actuala Edward, fara a subestima munca sau aportul celorlalti. Fiecare fost sau actual membru are/a avut un rol in dezvoltarea formatiei atat din punct de vedere muzical, cat si ca identitate.

7. Care sunt trei albume pe care le-ati recomanda oricui?

1. Marduk - Nightwing (obligatoriu pentru orice ascutlator de black)

2. Anathema - Judgement

3. Graveworm - When Daylight's Gone

si lista ar mai putea continua la infinit. E doar o lista personala, sigur ceilalti membri ar avea totalmente alte preferinte, suntem diferiti din multe puncte de vedere, ceea ce in cazul nostru e un lucru pozitiv.

8. Cand vom avea un LP semnat de voi?

Planurile de viitor suna cam asa: toamna aceasta apar cele doua materiale audio, dorim sa lansam pe piata 1 sau chiar 2 modele de tricouri, respectiv in curand vom avea un concert aniversar Marchosias 5 ani, mai exact in data de 7 noiembrie, in Hard Club Cluj. In proportie de 99% deja am batut in cuie toate detaliile, urmeaza sa revenim in viitorul foarte apropriat cu toate detaliile. Pe termen lung si mediu, datorita faptului ca Edward este clasa a 12-a, si vara viitoare are de dat niste examene, in prima jumatate a anului viitor o lasam putin mai moale cu concertele, si ne vom focusa pe piesele de pe primul album....vorba aia avem deja toate notele, doar tre' sa le punem in ordine :)). Daca totul merge conform planurilor, teoretic la finalul lui 2015, inceputul lui 2016 putem discuta cu subiect si predicat despre album. Dupa album mai ramane de vazut ce urmeaza, idei avem ce ne-am dori, dar pana la concretizarea lor trebuiesc purtate niste discutii, semnate niste hartii, pus pe sina niste deal-uri realistice. Nu ne place sa ne hazardam, aplicam principiile sanatoase din constructii. Nu poti construi acoperisul inainte sa ai fundatia si cladirea in sine.

9. Care este ultimul concert la care ati fost si care este urmatorul la care planuiti sa mergeti?

Ultimul concert la MHM Dark Funeral si Satyricon. Nu prea am in plan in viitorul apropriat vreun concert, nu prea am vazut inca ceva care chiar sa ma atraga, poate de as reusi odata sa vad Marchosias live :)) (pentru asta exista sanse foarte mici).

10. Un ultim gand pentru fanii vostrii si cititorii nostri?

Sa ne (re)vedem cu bine cat de curand in fata si pe scena, si dupa la o bere. Nu uitati sa puneti bani deoparte pt cadouri de craciun, vom avea pe taraba 2 cd-uri noi si 2 tricouri :))



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: