Cu si despre Asemic, un proiect instrumental de care avea nevoie underground-ul romanesc - interviu

de Cristi Nedelcu

Cu si despre Asemic, un proiect instrumental de care avea nevoie underground-ul romanesc - interviu


Asemic este un proiect special pe scena muzicala din Romania. Nu prin prisma faptului ca este strict instrumental, ci pentru ca muzica lor te capteaza, te face sa astepti cu nerabdare urmatoare nota, urmatorul acord.

Meritul este al artistilor, toti avand in spate ani de experienta fiind membrii sau fosti membrii in formatii importante ale scenei metal din Romania.

Am vorbit cu Vlad despre acest proiect iar ce a iesit puteti citi mai jos.

1. Salutari din partea Metalhead intai de toate! Cum v-a venit ideaa unui proiect strict instrumental? Si cine a fost in spatele demararii acestuia?

Salutari si voua si multumim pentru faptul ca v-ati gandit la noi! Istoria Asemic nu este foarte complicata, dat fiind si faptul ca in septembrie implinim abia 2 ani de activitate. Eu(Vlad) si cu Liviu mai cantasem impreuna in Innergrave, unde ne-am dat seama ca suntem cam pe aceasi lungime de unda dpdv muzical, iar in 2013 cand m-am mutat in Bucuresti, am decis sa ne reapucam de cantat, avand in vedere ca nici unul din noi nu avea o trupa la momentul respectiv. Ideea cu muzica instrumentala a pornit de la dorinta de a iesi din zona de confort si din tiparele metal bine stiute. Hotararea a fost mai usor de luat si datorita faptului ca in Romania acest sector muzical(instrumental) este subdezvoltat si sunt putine trupe care indraznesc sa abordeze lucrurile in acest fel.

2.Cum s-a ajuns la actuala componenta Asemic?

Alexei a venit in Asemic la nici 2 saptamani dupa ce ne-am apucat de repetat, la recomandarea lui Tudor Scanteie :D, pe care-l intrebasem initial daca nu este interesat sa ni se alature la chitara, lucru pe care l-a facut intr-un final in noiembrie 2014. Intre septembrie 2013 si momentul in care Tudor a venit in formatie, am mai incercat sa intregim componenta cu cativa chitaristi, insa din diverse motive tehnice sau de viziune asupra trupei nu a mers, chiar pana la punctul in care hotarasem de comun acord sa ramane in 3 si sa nu mai cautam.

3. Stiam ca v-a luat mai mult sa-l convingeti pe Tudor sa vi se alature, cum ati reusit pana la urma?

Muzical, a fost una din cele mai simple chestii, deoarece Tudor si-a aratat interesul fata de stilul noastru inca de la inceput, cand mai venea spectator la repetitii cu Alexei, insa nu ni s-a alaturat din motive logistice si de timp, el cantand, cum bine stiti, si cu Negative Core Project si cu Tiarra. Pana la urma si-a dat seama ca se poate organiza, iar dovada a fost ca in 2 saptamani de la intrarea in Asemic a fost gata prentru primul concert.

Poze Poze pentru articole - Asemic

4. Cine compune pentru Asemic?

La acest capitol putem spune ca sunt o trupa “guitar-driven”. Riffurile si ideile in general pleaca de la chitaristi, deoarece noi putem canta acasa cand/cum vrem si ne e foarte usor sa inregistram. Dupa faza incipienta, compozitia e un efort colectiv, deoarece discutam, aranjam si modificam la repetitii ca sa ajungem la o forma care convine tuturor.

5. Am ascultat si am vazut live multe trupe instrumentale, insa majoritatea incep sa se repete la un moment dat. Pe voi v-am vazut cred ca de 2 sau de 3 ori si am stat pur si simplu pironit in fata scenei. Ce faceti ca sa sunati asa de 'altfel'?

In primul rand, multumim pentru vorbele de apreciere! Cred ca aici intervine frica multor trupe de a iesi, chiar si cu un pas, din tipare, in ciuda faptului ca poate influentele din alte genuri i-ar ajuta sa-si deschida un pic orizonturile si faca lucrurile “alfel”. Noi cantam ce ne suna bine, indiferent daca suna trist sau vesel, jazzy sau metal. Desi nu e o muzica foarte alambicata si complicata ritmic, incercam sa compensam prin armonie si prin contrast, iar toate melodiile reprezinta starea prin care trece trupa intr-un moment sau altul.

6. Ca influente pentru muzica Asemic pe cine nominalizati?

Intr-o ordine oarecare, cateva trupe care cred ca influenteaza muzica Asemic sunt: Animals As Leaders, Cynic, Intervals, Allan Holdsworth, The Contortionist, Exivious, Plini, Pink Floyd, Scale The Summit, iar lista poate continua si cu nume din afara industriei rock, precum Esbjorn Svensson, Larry Carlton, Chick Corea sau John MacLaughlin. Avand in vedere ca ascultam inclusiv hip hop si muzica electronica, influentele noastre vin din toate domeniile, lucru pe care probabil il veti remarca pe albumul care urmeaza sa apara.

7. Stiu ca va pregatiti sa lansati un album. Ce detalii puteti sa ne spuneti pana in momentul de fata?

Albumul este intitulat “Luminescentity”, va contine 7 melodii si probabil cateva interludii si momentan este in stadiul de mix si master. A fost inregistrat in perioada martie-aprilie, in Bucuresti, iar de inregistrat/mix/master se ocupa Dan Georgescu, tobarul din Byron, despre care avem doar cuvinte de lauda si il recomandam cu mare drag.

Am dat drumul unei piese pe Internet, “Solitary human being”, care spre incantarea noastra a fost primita foarte bine si acum asteptam nerabdatori rezultatul final. Cu putin noroc, albumul va fi disponibil la Rockstadt.


8. In afara de festivalul de la Rasnov, pe unde va mai putem vedea?

Momentan, incercam sa organizam un concert de lansare a albumului in Bucuresti, in toamna acestui an si apoi poate promovarea lui in cateva orase din tara.

9. Nu aveti in vedere sa adaugati si voce la una sau doua piese de pe primul album?

Nu ne-am gandit la voci in sensul de “lead singing”, insa pregatim o surpriza pentru cei ce vor asculta atenti albumul :D.

10. Eu unul vreau merch cu Asemic! Va fi disponibila o linie de merch in viitorul apropiat?

In momentul in care va fi gata albumul, cu siguranta pe langa formatul fizic si digital al acestuia vom avea disponibile si tricouri, atat barbatesti, cat si girlies. Ne gandim si la patchuri, pene de chitara si poate postere.

11. Un ultim cuvant pentru Metalhead si fanii vostri?

Multumim inca o data echipei Metalhead pentru acest interviu si keep up the good work! Ne bucuram sa vedem ca exista interes din partea publicatiilor de specialitate din Romania si pentru muzica instrumentala si speram sa va placa in continuare ce facem si sa discutam si cu alte ocazii. Fanilor le cerem scuze pentru intarzierea cu albumul, deoarece am tot amenintat din primavara ca va iesi, insa garantam ca asteptarea le va fi rasplatita. Nu in ultimul rand: Multumim pentru suport!



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: