Cum iau si eu bani daca ajung la Radio ?

de Morrison

Cum iau si eu bani daca ajung la Radio ?


Am zis sa fac un articol ca sa stie tot poporul si artistii care viseaza sa-si auda piesa la radio cu gandul ca vor castiga bani daca ajung acolo. (evident, trupele noastre de rock/metal vor sa ajunga acolo sa se promoveze nu ca sa castige bani. O sa vedeti oricum ca nu o sa castige mai nimic)

Incep cu deci. Deci, cum functioneaza toata treaba cu banii incasati din difuzari de la radio:

Un radio din Romania difuzeaza muzica, cu artisti romani si straini si mai difuzeaza pe langa dansa si reclame cu fundal muzical sau spoturi de promovare de concerte care si dansele au fundal muzical cu minunatul artist care canta. Toate acestea se declara catre organismele care le cer care la randul lor, dupa, strang si banutii aferenti. Pentru fiecare piesa / spot / jingle in parte se trimit: titlu, compozitor, textier, artist etc..

Banutii aferenti vin din incasarile pe care le are radioul respectiv din publicitatea vanduta asa ca acesta ajunge sa plateasca intre 1% si 3% lunar din ce vinde el acolo. Atentie, plata se face ca procent din incasari deci nu pe fiecare piesa difuzata. In Romania sunt peste 10-15 entitati care cer aceste rapoarte si cer bani pentru artistii pe care ii reprezinta asa ca fiecare isi face calculele singurel apoi vine si arunca factura pe geam. Daca radioul incaseaza ceva, plateste, daca nu, sanatate si voie buna, tocmai ti-a promovat noua piesa gratis (atat pentru el cat si pentru tine).

Un calcul ar putea fi de genul: Piesa X de la artistul Y a fost difuzata de 1000 de ori la radioul A, de 500 de ori la B, 100 la C si 400 la D. Asta inseamna ca ea a adunat 2000 de difuzari. Apoi entitatea in functie de cati artisti are, aduna banutii pentru toti acestia de la toate radiourile si face un calcul ca mai sus pentru fiecare. Are in sac 1000 de bani de aur si 5 artisti cu cote de difuzare de 10%, 50% si 40% deci imparte banii cum ar veni dupa o schema interna. "Tu, Vasile, poftim 5 bani de aur".

Organismul poate verifica daca radiourile au declarat bine, verificand ce a primit de "mai departe" cu alte entitati independente care fac un fel de monitorizare si cer bani pe ea, evident. (nielsen, media forest etc..)

Problema in Romania apare atunci cand radiourile nu platesc pentru ca au la randul lor de incasat bani de la diversi (agentii de media, furnizori etc..) asa ca banii se blocheaza si se invart de colo colo.

Mai exact, mai bine nu mai cereti niciun ban daca ajungeti la radio ca oricum nu veti primi mai nimic sau dureaza foarte foarte foarte mult daca aveti o piesa care se difuzeaza de 10 ori pe zi la un singur post. Meregeti cu toporul doar daca observati ca va difuzeaza toata Romania si ati ajuns atat de celebri incat si oglinda va cere autograf (cel mai probabil veti avea un avocat atunci sau cel mai probabil avand in vedere specificul site-ului METALHEAD, nu veti ajunge acolo ca deh, rockul se asculta in familie)

Daca am gresit ceva, corectati-ma (poate s-a mai schimbat legea)

Bafta !

Morrison





Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: