De ce in cadrul concertelor trupele vor avea nevoie tot timpul de un tobosar (real)

de Cristi Nedelcu

De ce in cadrul concertelor trupele vor avea nevoie tot timpul de un tobosar (real)


Exista multe proiecte de genul 'one mand band' sau chiar formatii care atunci cand inregistreaza albume folosesc diferite programe pe calculator.

Un exemplu elocvent este albumul October Rust al celor de la Type O Negative. Josh Silver, claparul formatiei, a declarat in 2007 ca tobele pentru respectivul album au fost inregistrate cu ajutorul unui astfel de program.

In prezent exista multe softuri care pot inlocuie tobele si tobosarii, insa un nou studiu indica faptul ca cel putin pentru sesiunile live, tobosarii nu vor fi niciodata inlocuiti de astfel de programe. Sau nu ar trebui sa fie inlocuiti. De ce?

In primul rand un calculator care lucreaza cu 0 si 1 are un ritm perfect, pe cand un tobosar are mici fluctuatii care pe langa faptul ca 'atragatoare' pentru urechile noastre, sunt si acele mici detalii care creaza un stil unic pentru tobosarii cu adevarat talentati. In plus, pentru cineva obisnuit cu muzica, intr-o sesiune live se simte diferenta dintre un ritm de tobe perfect executat de un program si un ritm de tobe interpretat de un muzician real.

Cel mai mare avantaj pe care il au tobosarii in cadrul concertelor live este ca au libertate de exprimare, ca pot lua decizii in functie de situatie, de raspunsul publicului, ca pot improviza. Aceasta capacitate de a lua decizii in functie de o situatie data lipseste cu desavarsire unui program. Se intra intr-o zona care nu se mai incadreaza in 1 si 0, iar computerele nu pot (inca) accesa aceasta zona.

Asadar, tobosari, nu aveti de ce sa va temeti. Computerele nu va vor lua locul, cel putin nu in viitorul apropiat.




Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: