De ce nu canta trupa ta la concerte?

de Morrison

De ce nu canta trupa ta la concerte?


Cand anuntam un concert, vin cam 20-30 de mailuri in primele 24 de ore. La Paradise Lost si Finntroll am depasit recordul stabilit la Sepultura (cam 40 de mailuri), iar la Sabaton, aproximativ 20 dar nisate. Sa zicem ca media per concert e de 30 de mailuri (cand zic mailuri zic si mesaje pe facebook, YM etc..). Am zis sa trag niste concluzii pentru ca atunci cand cateva zeci de oameni afla ca trupa lor nu a fost "selectata" sa cante, apar frustrari. De ce trupa ta nu canta la concerte? Pai sunt mai multe motive:

1) Nu stii sa te vinzi


Cand vrei sa iti vinzi marfa de pe taraba, fa-o profesional, ca organizatorul ala care oricum nu stie mai nimic despre tine, sa vada avantajele pe care le aduci tu cantand la evenimentul sau. De exemplu:

- sunt pe aceeasi felie cu artistul si m-as potrivi foarte bine pe scena, evenimentul ar parea inchegat si organizat cu cap
- am mai cantat cu el in 1684 si am avut in fata scenei 500 de oameni care m-au aplaudat si am vandut si vreo 20 de CD-uri la stand
- daca vin eu si cant, am 50 de prieteni care-si vor cumpara bilet etc..

Nu trimite niciodata un mesaj pe facebook, ai sanse foarte mici sa fie citit. Ataseaza mereu la mail o prezentare si cateva vorbe despre tine, explica avantajele pe care le aduci tu daca faci parte din lineup (daca nu aduci un plus, nu vei canta mai mult ca sigur), incearca sa-l faci pe promoter sa inteleaga despre ce canti tu, unde ai mai cantat, de ce ai mai cantat unde ai cantat, cat poti sa canti, ce piese cunoscute ai, ce public aduci in medie cand canti in club etc.. Fii profi !

2) Organizatorul este limitat de managementul trupei


Atunci cand showul nu este festival si promoterul aduce trupe in turneu, de obicei lineup-ul este clar si nu poate fi suplimentat (trupa headliner vine cu trupele de deschidere care platesc cota parte la cheltuielile de transport si productie alaturi de el). Totusi, daca organizatorul vrea, poate propune sa deschida portile cu 3 ore mai devreme si sa bage una, doua, trei trupe in deschidere. Pentru siguranta, chit ca poate chit ca nu poate, urmeaza pasii de la punctul 1) iar daca te refuza si zice: line-up-ul e deja facut si nu pot fi alte trupe de deschidere atunci sunt doua variante 1) are el niste trupe pe care vrea sa le promoveze (lucru firesc, doar sunt banii lui si munca lui) 2) chiar nu poate sa te puna pe afis din varii motive: punctul 1 de mai sus, nu te potrivesti pe afis, nu ai urmat toti pasii de mai sus si nu l-ai convins ca aduci plus valoare pe afis etc..

Treaba cu managementul trupei merge cam asa: tu anunti ca vrei sa pui 2-3 trupe sa vina lumea mai devreme sa bea bere. Managerul zice, ok, da-mi niste linkuri sau zice: ok, merg pe mana ta dar da-mi si mie sa ascult. In orice caz, daca nu urmezi pasii de a te vinde mai bine nu ai nicio sansa sa canti.

3) Organizatorul nu vrea trupe in deschidere

Inca o trupa, doua sau trei pe afis inseamna bani si timp consumat pentru organizator. Chit ca trupele canta gratis. Asta pentru ca trebuie sa le dea protocol, timp pe scena, sa plateasca mai mult pe locatie, sunet (se consuma curent, apa etc..), trebuie sa le dea un loc in backstage, cateva invitatii etc.. totul se cuantifica. Asa ca multi prefera sa nu se complice si sa nu mai puna nume pe afis mergand pe fraza:"Oricum capul de afis imi vinde 99% din bilete". Asa ca in acest caz, nu vei canta

4) Nu stie nimeni de tine ca mai existi

Aici o sa fiu injurat dar multe trupe activeaza "in secret". Nu fac absolut nimic un an de zile, nu tu piesa noua, niciun concert nou (pana la urma daca vrei sa fii pe lista scurta, iti faci singur concert, e imposibil sa nu gasesti un club cu sonorizare unde sa poti canta gratis, sau intreaba-ne pe noi), nu un comunicat de presa etc.. Poti inventa orice: concert aniversar de 5 ani de cand a aparut primul album, ziua solistului trupei, primul concert cu noul basist, concert pentru sustinerea cauzei Y. Inventeaza, orice, doar canta si daca o faci, comunica treaba asta. NU doar pe Facebook. Organizatorii nu au vreme sa citeasca 500 de posturi pe zi de la 500 de trupe. organizatorii citesc METALHEAD.ro si alte publicatii de profil pentru ca acolo are loc o filtrare si e si firesc sa fie asa. Trimite un comunicat de presa, pune cat mai multe despre tine acolo, fa cat mai mare tam-tam si promoveaza-te. Ca apoi sa nu fii mirat ca nu ai fost "invitat" sa canti la concertul X, trupa ta prefera. Nu o va face nimeni decat daca organizatorul stie clar ce trupe vrea sa aiba pe afis (lucru care se intampla doar in 5% din cazuri).

Ce trebuie sa intelegi e ca niciodata si absolut niciodata nu exista organizatori care "nu vor sa promoveze undegroundul sau trupele romanesti" ci intotdeauna se aplica una din variantele de mai sus. Daca urmezi punctul 1), ai cele mai mari sanse sa apuci sa canti si cand o faci, da totul din tine sa faci impresie buna. E o probabilitate mare sa fie si alti organizatori la concert care sa te remarce.

Ma inclin,

Morrison



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: