De vorba cu E-an-na, una dintre surprizele placute ale underground-ului romanesc - interviu

de Cristi Nedelcu

De vorba cu E-an-na, una dintre surprizele placute ale underground-ului romanesc - interviu


E-an-na este o formatie infiintata recent, care momentan se afla pe podium la categora Best Metal Newcomer in cadrul Metalhead Awards. De aceea am schimbat cateva vorbe cu baietii ca sa aflati mai multe despre trupa.

1. Salutari din partea Metalhead! Intai de toate, ce inseamna E-an-na?

Salut! Am preluat numele din sumeriana antica, unde E-an-na era numele templului dedicat zeitei Ishtar. Cea mai apropiata traducere ar fi sintagma "casa cerului", ceea ce vrem sa si insemne pentru noi, dat fiind ca E-an-na reprezinta o lume alternativa pe care noi o creem.

2. Cum a aparut formatia?

Formatia a aparut in prima jumatate a lui 2014, cand Andrei(voce, instrumente traditionale) si Ovidiu (chitara) aveau ca proiect principal trupa Prohod. Ne doream demult sa infiintam o trupa de folk metal, asa ca am inceput sa lucram la idei. Cam in aceeasi perioada Ovidiu ii propune scurt lui Dragos(bass) un parteneriat, acesta acceptand pe loc. Lucrurile s-au potrivit remarcabil. Cu Alex, celalalt chitarist, nu am avut nicio problema, el fiindu-ne dinainte coleg (Prohod, Warchant), asa ca a fost nevoie de un minut ca sa-l recrutam. Cat despre tobe, dupa cum stie toata lumea, aici e eterna problema. Postul e inca vacant (deci inca mai cautam, poate se va gasi cineva interesat), desi avem cativa candidati cu care ne incercam norocul.

3. Mai aveti si alte proiecte muzicale in care sunteti implicati sau E-an-na este singurul?

E-an-na nu e singurul, dar e proiectul principal & pentru care ne dedicam aproape toate resursele. Andrei, Ovi & Alex fac, de asemenea, parte din Warchant, iar Prometheic e un proiect post rock format tot din Andrei & Ovi (proiect cu care vom sustine primul concert in aceasta duminica, in cadrul concertului caritabil pentru victimele tragediei din Colectiv, unde vor mai participa Echo, Kalias & Consequence). Alex mai are un proiect de black metal cu influente folclorice, intitulat Hoia Baciu, iar Andrei mai are diverse alte proiecte de care se ocupa ocazional (activeaza ca membru live in God; Shades ov Sha'arimrath - black metal; Solomonar; etc.)

4. Ce artisti va inspira din punct de vedere muzical si ce anume va inspira atunci cand scrieti versuri?

E o paleta destul de variata aici. Avem influente incepand de la folk metal (Arkona, Eluveitie) pana la djent/deathcore (Born of Osiris, etc.) si chiar pana la folclor si jazz, dar asta se va observa mai bine abia pe primul nostru album, intrucat piesele vor fi destul de diferite. Cat despre versuri, ele incearca sa descrie E-an-na (noua lume in care dorim sa evadam) & toate calitatile ei. Andrei: "Cea mai buna inspiratie in privinta versurilor o am dupa ce citesc diverse istorioare de-ale lui J. L. Borges sau merg la munte".

5. Cam cand sa ne asteptam la un prim material semnat de voi?

Planul e sa lansam un Ep de 4 piese prin ianuarie/februarie. Vom avea niste invitati speciali (o voce feminina, vioara & alte surprize), asa ca e nevoie de timp, ca sa ne asiguram ca totul o sa sune perfect. Ep-ul va contine atat piese proprii, cat si inca o interpretare a unei piese traditionale (pastram suspansul, ha). Iar daca suntem norocosi, vom lansa si un album in 2016.


6. Va vom vedea intr-un viitor apropiat la concerte prin tara?

Cat mai rapid, de indata ce avem tobosar stabil si ne permitem financiar (momentan banii mergand spre Ep & loc de repetitie).

7. Ce faceti in afara scenei?

Ce face toata lumea: lucram, mergem la facultate. Incercam sa ne mentinem existenta ca sa putem face muzica.

8. Pentru Metalhead Awards sunteti pe podium la categoria Best Romanian Metal Newcomer. Cum va explicati cresterea rapida in popularitate?

A fost o surpriza placuta sa aflam nu doar ca am fost propusi, ci si ca eram in top in momentul in care am aflat, fara sa fi facut vreun anunt. Adevarul e ca folk metal-ul prinde in zilele noastre, in special daca vine cu ceva inovativ. Nu avem de gand sa fim o trupa exclusiv cu piese saltarete, ci sa gasim un balans, sa putem cuprinde cat mai multe stari, per ansamblu. De asemenea am avut noroc cu o mana de oameni exceptionali care ne-au ajutat cu promovarea (Cerbu', Lupu' Blond etc.) si carora le multumim!

9. Ultimele cuvinte sunt ale voastre.

Indemnam pe toata lumea sa-si urmeze visele, chiar daca asta presupune un drum sinuos si cu putine sperante cel mai adesea. Vrem sa multumim tuturor oamenilor care ne sustin, si, daca va place ceea ce facem ne puteti vota la Metalhead Awards, la sectiunea Best Metal Newcomer : https://www.facebook.com/events/904839236255207/permalink/961670467238750/

De asemenea, puteti descarca primul nostru single, Jiana, gratuit de pe profilul nostru de Bandcamp: https://e-an-na.bandcamp.com/releases

Multumim & keep the underground alive!



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: