De vorba cu Gus Unger-Hamilton de la Alt-J

de Cristi Nedelcu

De vorba cu Gus Unger-Hamilton de la Alt-J


Colega noastra Alesia a stat de vorba cu Gus Unger-Hamilton din trupa Alt-J inainte de concertul lor viitor din Romania.

Salut Gus, ma bucur ca ne putem auzi. Pentru ca tocmai urmeaza sa cantati in Romania, voiam sa te intreb cum e sa pornesti in turneu din nou, fara restrictii si lockdowns?

S-a simtit super bine sa pornim din nou la drum. In timpul pandemiei au fost momente in care am simtit ca poate lucrurile nu vor mai reveni vreodata la normal. Am avut atatea mutatii ale virusului, am iesit si intrat in lockdown, am tot reprogramat si anulat concerte.


Si cum crezi ca v-a afectat pe voi toata pauza aceasta?

Am ajuns intr-un punct in care toti eram foarte demoralizati, ma intrebam daca mai sunt inca un muzician, nu am mai cantat live de atat de mult timp. Ce rost are totul daca nu avem si concertele, muzica live? La inceputul acestui an abia lucrurile au inceput usor usor sa mearga si au revenit usor la normal, si am inceput sa ne gandim ca va fi totul bine pana la urma. Suntem foarte fericiti sa fim din nou pe scena.


Crezi ca s-a schimbat cu ceva procesul de pregatire al unui turneu, post-covid?

Sincer, totul se simte normal, ca inainte. Chiar ciudat de normal. Ma asteptam sa se simta altfel, sa fie cateva diferente, insa totul e la fel in perspectiva mea. Avem cateva tari care ne dau inca emotii, insa in mare, totul se desfasoara ca inainte.


Din 2020 si pana acum, industria muzicala a suferit destul de multe schimbari, oare ai o imagine despre ce urmeaza in continuare?

Daca ar fi sa imi imaginez, as spune ca din ce in ce mai multe aspecte din lumea aceasta de diertisment se vor muta in virtual. Oamenii au inceput sa se obisnuiasca cu intalniri pe zoom si au integrat socializarea aceasta video din ce in ce mai mult. Totusi, sunt sigur ca vom avea mereu concerte. Daca ar fi sa ramana un singur lucru pastrat pentru totdeauna, stiu ca vom avea mereu muzica live. Daca toata saptamana am lucrat de acasa, am interactionat online, in weekend sigur voi simti nevoia sa vad un eveniment live.


Eu sunt adepta muzicii live si observand mai multe feluri de public, mi s-a parut mereu ca difera atitudinea de la tara la tara. Tu vezi diferentele in comportamentul publicului fiind pe scena?

Da, clar sunt tari unde publicul are mai multa energie. In Spania si Mexic temperamentul latin este observabil foarte repede, publicul are o energie aparte si un entuziasm aproape extrem. La pol opus, Japonia este cunoscuta pentru publicul rezervat si mai linistit. In Franta publicul este mai boem, asculta mai atent versurile si oamenii nu prea vorbesc intre ei in timpul spectacolului. In America si UK vezi cum oamenii se simt bine, insa simt nevoia sa vorbeasca si cu prietenii din jur in timpul concertului. Acolo mereu o sa auzi un murmur constant si te distrage putin.


Ai un cumva un concert de-al vostru pe care nu o sa il uiti niciodata?

Da, clar! Primul nostru concert, l-am facut in casa unde stateam pe vremea aia, in Leeds. Am chemat cam 30 de prieteni in perioada Craciunului si le-am cantat cele cateva piese pe care le aveam gata la momentul respectiv. Era primul concert pe care il aveam vreodata, char daca era la noi acasa. A fost genial sa ii vedem pe prietenii nostri cum se opresc putin si se gandesc "hei, oamenii astia suna chiar bine". Ne era frica sa nu li se para ca sunam rau sau ceva asemanator. Concertul asta clar va ramane de neuitat mereu.


Ma intreb foarte des, va este greu sa alegeti melodiile pentru setlistul din turneu?

Hmm, sa stii ca abia acum la al 4-lea album putem sa zicem ca da, ne place sa cantam absolut toate piesele de pe el live. Plus, avem piesele pe care le-am cantat deja si stim care sunt acelea la care oamenii reactioneaza bine si care plac publicului, asa ca ne facem setlistul in functie de ele. Abia acum a inceput sa fie usor sa alegem piesele.


Deci in momentul de fata puteti toti sa picati de acord asupra unui set?

Eeeei bine... (rade) Mereu vom avea dezbateri. Tocmai am avut o discutie pentru ca am un cantec pe care imi place super mult sa il cant in Germania, iar lui Thom nu prea ii place si am discutat ceva pe acel set. Dar na, iti dai seama ca nu avem certuri sau ceva de genul asta.


Care ti se pare ca e cel mai "underrated" cantec al vostru, dar care tie iti place mult?

Hmm, asta chiar e un subiect bun si stiu deja si raspunsul. Avem un cover al piesei "Lovely Day" inclusa in al doilea nostru album. Mie mi se pare una din melodiile noastre cele mai bune sincer. Chiar daca nu este scrisa de noi, aranjamentul ei in sine si ce face fiecare din noi pe bucata lui mi se pare foarte frumos si suntem tare mandri in legatura cu asta. Aceasta cred ca este piesa care nu a atras neaparat atentia fanilor, insa noua ne place foarte mult.


Cand e ultima oara cand ai avut emotii pe scena?

Anul asta in Februarie am facut o repetitie-concert pentru cativa dintre prietenii nostrii, 40-50 de persoane. Urma sa cantam in America si simteam nevoie sa eliberam niste emotii inainte, asa ca am facut asta. Atunci am vazut ca toti aveam emotii, nu prea indrazneam sa ne uitam in ochii lor. Mereu un public mai mic ne da emotii mai mari.


Crezi ca e mai greu sa canti in fata prietenilor decat in fata unei multimi mai mari?

Clar da. E altceva cand chiar cunosti oamenii aia si nu esti sigur ce parere au despre muzica ta. Fanii care vin la concerte au cumparat bilet, stii deja ca iti apreciaza muzica. Prietenii iti pot spune orice si sincer.


Ai cumva vre-un sfat pentru artistii care sunt la inceput de drum si abia se obisnuiesc cu emotiile?

Cred ca cel mai bun lucru pe care il poti face e sa canti cat de des poti. Cat mai multe concerte. Si preferabil in afara orasului tau. Daca esti dintr-un oras mare, cel mai bine ar fi sa canti in orase mai mici de pe langa, pana te obisnuiesti, si apoi cand esti pregatit sa ai concerte mai mari si in locatii mai bune. Facand asta, esti sigur ca primul tau concert in capitala de exemplu va fi unul bun. Daca ai un concert important prea curand si nu esti 100% pregatit, ai sanse mai mici ca oamenii sa te tina minte.


Cum ti se pare toata adaptarea asta a industriei la online?

Noi sincer avem noroc cu echipa noastra. A fost o vreme cand incercam sa facem si social media singuri si nu eram foarte priceputi la asta. Nu eram deloc, de fapt. Asa ca cel mai mare noroc al nostru asta e, ca avem o echipa care ne ajuta cu asta. Imi imaginez ca pentru cineva care face si asta poate fi putin coplesitor, luand in calcul cat continut media circula in zilele noastre. Uneori simt ca artistii nu ar trebui sa faca asta, sa faca materiale scurte ca sa convinga publicul sa interactioneze sau sa devina virale. Artistii ar trebui sa se poata concentra pe muzica, compus, ceea ce ne face artisti, stii?

Pentru ca eu cred foarte mult in ideea ca mereu putem invata ceva de la orice persoana cu care avem contact, as vrea sa terminam in aceasta nota. Care este lucrul pe care ti-ai dori ca toata lumea sa il stie in viata?

Asta e un sfat pe care nu il urmez nici eu mereu, dar pe care incerc sa il urmez. Nu poti controla mereu ce se intampla, insa poti controla modul in care reactionezi. Asta e ceva ce ii spun des sotiei mele. Am devenit parinti acum nu foarte mult timp, si uneori cel mic plange si tipa foarte tare, si noi nu intelegem de ce si devenim agitati. Si ma gandesc ca singurul lucru pe care il putem face este sa controlam modul in care reactionam si abordam situatia. Si asta e ceva ce merge aplicat in viata, in general.

Noi mai avem putin pana pe 22 Iunie cand ne vedem cu alt-J la Arenele Romane din Capitala!

Biletele se gasesc in format electronic pe www.iabilet.ro si in magazinele Flanco, Muzica, IQ BOX si pe terminalele Selfpay. Online, puteti plati cu cardul, Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo si Edenred, pe factura la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier oriunde in tara.

Un eveniment BestMusic Live powered by Radio Guerrilla



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: