Despre muci, fasole si metal

de Morrison

Despre muci, fasole si metal


Toate trupele de orice gen sunt ca niste bucatari: vor sa faca o mancarica gustoasa cu diverse ingrediente care spera sa fie pe placul publicului si sa aiba succes.

Se pune mult alcool, tigari, nervi si bani alaturi de acorduri, solouri, bridge-uri, "refrene si refrenuri" plus mai multa sau mai putina inspiratie. Fiecare piesa inseamna defapt munca unor oameni si multe nopti nedormite, ganduri si viziuni asternute pe portativ iar rezultatul poate fi mai bun sau mai putin bun.

Apoi intervine publicul care fie apreciaza o trupa, fie o ignora. Problema uneori e faptul ca unii nu pot intelege ca fiecare trupa munceste si pune suflet si tine la munca ei iar daca cei doi, ascultatorul si trupa, nu sunt pe aceeasi lungime de unda, automat intervine disconfortul. Trupa isi vede de treaba ei dar ascultatorul nemultumit se apuca de aruncat cu bocanci, capace de bere si pamant in munca trupei, catalogand-o in diferite moduri si feluri. Acum si trupele sunt de doua feluri: unele nu pun la suflet si isi vad de ale lor, altele citesc toate comentariile negative si opiniile si au impresia ca ceva nu e bine in ceea ce fac si procesul creativ (chit ca e bun sau mai putin bun) clacheaza.

Cred ca avem o problema mare la noi in tara unde mai nou s-a ajuns in stadiul in care se comenteaza pentru absolut toate nimicurile iar mancatoria a ajuns la cote maxime.

Ce nu am inteles si nu o sa inteleg niciodata, e de ce nu isi vede fiecare de treaba sa. Daca e "trupete", poate demonstra ca e mai bun prin munca, releaseuri si sali pline de concerte, nu aruncand cu mucii in fasole pe unde apuca de ce trupa X canta nu stiu unde si trupa lui nu.

Daca suntem de cealalta parte a baricadei, in fata scenei, cu ce ne deranjeaza ca o trupa face sau nu anumite chestii, concerte, albume etc.. cat timp muzica lor nu ne place? Cu ce ajuta pe absolut oricine daca aruncam cu aceiasi muci in aceiasi fasole? Si mai ales daca trupa respectiva canta intr-un festival. Nu-ti place? Nu veni la ea sau daca vii, bea o bere, discuta cu prietenii, fa altceva. Ca ma gandesc ca nu pentru ea ai dat un milion doua pe bilet.

De ce nu putem sa ne vedem fiecare de ale noastre si sa fim putin mai constructivi? Cred ca am avea cu totii de castigat. Trebuie sa devenim din ce in ce mai constienti ca doar gandind "toti pentru unul si unul pentru toti" putem culege roadele in cativa ani.

Nu exista comparatii intre trupe. Nu e una mai buna si alta mai proasta. Fiecare canta pe limba ei, ce ii place in ce credere. Singurul arbitru e testul timpului, numarul de albume scoase, numarul de concerte si numarul de bilete vandute.

Daca ceva nu-mi place mie, nu e normal sa-mi bat joc de munca altuia. Toti suntem diferiti, gandim diferit, pana si culorile le vedem diferit, se pare.

Hai sa ne suflam mucii mai des si sa nu ii mai aruncam in fasole.

Ma inclin,

Morrison



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: