Despre organizatori, trupe tinere si trupe consacrate

de Morrison

Despre organizatori, trupe tinere si trupe consacrate


Am citit zilele trecute un articol care, printre altele, ridica o problema la fileu: De ce in majoritatea showurilor de rock si metal in deschidere sunt trupe noi, iar trupele consacrate cu 10-20 de ani in spate ajung mult mai greu pe scena.

In dulcele stil propriu voi fi sincer desi stiu ca voi supara niste oameni, multi prieteni, dar daca nu le spune nimeni aceste lucruri cred ca mai mult rau li se face decat bine.

De ce alege un organizator trupe tinere in deschidere? Motivele sunt variate:

TRUPELE TINERE

- trupele tinere sunt foarte active, comunica constant, isi strang fanii, trag din greu sa scoata si ele un album, vor sa cante cat mai mult, isi aduc prietenii la concerte si se implica activ in a ajuta la organizarea unui concert bun si a de face impresie
- trupele tinere au public tanar, plin de hormoni (da, e firesc), oameni din noua generatie de rockeri, majoritatea fara o directie muzicala stabilita dar care vin (Daca gasesc 20 de lei) la concerte pentru ca li se pare interesant si pentru ca le place sa-si intalneasca prietenii atat cei de pe scena cat si din public. E ca la "Romana" acum 15 de ani cand ne strangeam pe treptele alea chit ca nu se intampla nimic, doar ne adunam acolo, eram o comunitate
- publicul trupelor tinere fiind destul de activ face si show la concert, se agita, ajuta trupa sa se simta bine pe scena dar mai ales inainte de concert ajuta la promovarea showului fiecare cum poate (stiu cazuri in care fanii ieseau in fata clubului sau se duceau "in centru" sa imparta flyere ca era gol la concert. Respect!)
- din punct de vedere business, trupele tinere intotdeauna vor canta pe bani mai putini (da stiu, suna ciudat, dar asta e adevarul) sau nu cer niciun fee (lucru gresit, cereti macar 10 lei de caciula sa puneti pret pe munca voastra, ceva modic) asa ca organizatorii le prefera

TRUPELE CONSACRATE

- aici avem de-aface in mare cu trupe care canta de la inceputul sau jumatatea anilor 90 cu membri cu familii, copii, "scarbici" si multe probleme pe cap. Oamenii iubesc ceea ce fac si desi stiu ca trupa lor cel mai probabil nu va castiga un Grammy, continua sa bage putinii bani care le raman la sfarsitul lunii in pasiunea lor, muzica.
- marea lor problema din punctul meu de vedere e ca asteapta sa fie invitati sa cante, lucru care nu se va intampla aproape niciodata (decat daca organizatorul e "tovaras" cu un membru din trupa si vrea sa-i invite "ca asa vrea muschiu lui")
- trupele consacrate scot materiale greu si asta le face sa comunice mult mai greu cu fanii lor (pe social media, ca asa e la moda acum). O trupa tanara daca scoate constant cate ceva si face cate ceva, comunica, fanbaseul creste uneori exponential, oamenii sunt in priza asa ca atunci cand anunta un concert, toata lumea vede si e activa si daca ii place si headlinerul, vine si la concert.
- trupele consacrate au in genere si fani cu o varsta mai ridicata care de obicei nu prea vin sa piarda noptile prin cluburi pentru ca trebuie sa mearga la "scarbici" a doua zi asa ca nu le cade prea bine sa ajunga acasa la nevastra la ora 3 dimineata. Asa ca de obicei, trupele consacrate sunt o solutie la festivaluri unde vine "toata lumea"
- pentru ca au parte de o comunicare mai lenta, multi organizatori nu stiu daca acestea mai activeaza. Cand ultimul comunicat de presa de pe METALHEAD.ro cu o trupa e datat 1 februarie 2013, ceva nu e bine.
- un avantaj clar al trupelor consacrate e ca au experienta, fac show, oamenii stiu la ce sa se astepte, canta profesionist, impecabil si isi fac treaba cu varf si indesat. Cu trupele tinere uneori poti avea surprize.
- solutia pentru ele ar fi sa compuna mai mult, sa comunice constant (o sa repet asta pana devine clar pentru toata lumea), sa-si largeasca fanbase-ul si sa agate din publicul tanar (16-24 de ani) care mai mult ca sigur ca nu e aclimatizat cu muzica lor (vremurile se schimba, muzica se schimba, ce era la moda in 90 acum e "batranesc", e totul o chimie complicata - voi reveni cu un articol si pe tema asta)

Concluzille le trageti singuri, eu zic doar ca cine are ceva de invatat din ce am scris mai sus, sa invete, cine nu, ma poate injura in continuare. Am prea multi prieteni printre trupe astfel incat sa-i mint in ultimul hal. Pur si simplu merita adevarul.

Deocamdata, nu vin cu solutii pentru ca nu le am. Investighez

Keep up the good work !

Ma inclin,

Morrison



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: