Interviu cu Fantazia. Viitorul metalului suna bine!

de Cristi Nedelcu

Interviu cu Fantazia. Viitorul metalului suna bine!


Fantazia e o formatie de care cu siguranta vom auzi in viitor iar un interviu era mai mult decat necesar. Copii care canta muzica de oameni mari si o fac foarte bine.

1. Salutari din partea Metalhead! Cum este sa canti intr-o trupa de rock/metal la varsta voastra?

ARTHUR: E foarte fain sa cant intr-o trupa rock la varsta mea (am 11 ani) pentru ca lumea nu ma mai vede ca pe un copil / elev obisnuit, ci ca pe un tanar star rock care face ceva ce nu multi copii / oameni pot sa faca.

ANDREI: Salut! Este foarte fain, imi place mai mult decat alte activitati pe care le-am facut deoarece imi place sa fiu pe scena cu baietii. De fapt, de 2 ani si jumatate cant rock, am inceput cu blues, intre timp mi-am dat seama ca imi place mult mai mult rock-ul.

RADU: Ce ar putea raspunde un adolescent la intrebarea asta: Excelent! (Mai ales ca am o justificare pentru parul lung).

ROBERT: Sa faci parte dintr-o trupa rock este ceva fascinant si diferit de ceea ce fac ceilalti copii de varsta noastra. Dar pentru noi nu conteaza varsta, atata timp cat o facem din pasiune.

2. Intai de toate spuneti-ne cateva detalii despre voi. Ce faceti in afara de muzica?

ANDREI: Ieri (in 19 iulie) am implinit 14 ani. Am inceput sa cant acum 4 ani la chitara electrica. Ce-mi mai place sa fac in afara de muzica este sa filmez, sa merg cu bicicleta. (MTB style, adica rape, fagase si serpentine ). Am facut 3 ani de inot, de 3 ani fac tenis de masa. Am inceput si mi-a si placut sa joc baschet dar m-am lasat datorita cantatului la chitara, deoarece a trebuit sa-mi protejez mainile.

ARTHUR: Eu am facut cativa ani de inot, de performanta, sau asa se numea grupa, doar ca am facut de multe ori otita si asta mi-a afectat auzul la o ureche. in prezent practic ju-jitsu, si in curand am examenul pentru centura portocalie. In afara de asta citesc mult, ma uit la filme, fac excursii prin sara s.a.

RADU: In mare parte, chiar daca nu 'fac' muzica, o ascult. In rest, ma amuza jocurile pe calculator (nu Pokemon go!) si oricat as sta in fata lui, nu mi se pare destul!

ROBERT: Cum muzica si fotbalul se inteleg foarte bine, acestea sunt cele doua activitati preferate ale mele. Exista in Arad un club de fotbal pentru amatori care m-a primit si pe mine. De asemenea, si fizica este o pasiune pentru mine, iar experimentele si mai si.

3. Cum a luat nastere proiectul vostru?

RADU: Cred ca la inceput nici nu am stiut ca-i vreun proiect. Eu, cel putin. Eram doar niste copii care voiam sa cantam impreuna. A devenit proiect intre timp, dupa primele premii. (sau inainte ?)

ANDREI: Eram la palatul copiilor la cercul de chitara clasica. Ne-am mai vazut reciproc la cate un concert, eu si Arthur cantam in alte trupe / formule si nu ne cunosteam. Ulterior, profesorul nostru de la palat, Paul, ne-a selectionat si ne-a intrebat daca vrem sa formam o trupa. Eu trecusem intre timp de la chitara clasica la chitara electrica. Asa a luat nastere acum 2 ani si jumatate trupa Fantazia, la Palatul copiilor Arad.

ARTHUR: Cred ca la finalul anului 2013 ne-am hotarat sa cantam impreuna, prin mai 2014 am avut primul concert, prin iulie prima participare la un festival-concurs, unde am castigat 6 premii 1 si premiul de popularitate si in octombrie 2014 am participat la NextStar. Am cantat apoi in zeci de concerte, in deschidere la trupe mari, Cargo, Kempes... In iarna lui 2015 am lansat prima piesa (BAZAR BIZAR). Prin iarna lui 2016 am lansat alte 2 piese (EROU NECUNOSCUT, LABIRINT). Si acum cateva zile am lansat si primul nostru videoclip pentru piesa LABIRINT.

ROBERT: Proiectul a inceput la Palatul Copiilor din Arad, sub indrumarea profesorului nostru, Paul Edeleni. Fiecare dintre noi eram inscrisi individual la diverse instrumente. Eu eram la chitara, dar am trecut la bas cand s-a format Fantazia.

4. Ati experimentat si cu alte stiluri muzicale?

ANDREI: Da, eu de fapt acum 4 ani am inceput sa cant blues, putin jazz, intre timp mi-am dat seama ca-mi place mai mult rock-ul.

ROBERT: Am incercat reggae, dar nu ne sta bine cu dread-uri :)); asa ca am ramas la rock.

ARTHUR: Eu am un canal pe youtube unde public tot felul de coveruri, dar majoritatea sunt rock sau metal. Cand eram mai mic mai cantam Mika sau Maroon 5, dar mi-a trecut. Am incercat si un pic de opera, daca tot aveam registrul vocal ce-mi permitea sa fac asta. O experienta recenta a fost o colaborare care a aparut si pe un CD in Germania, scos de o tobosarita extrem de talentata, Sina. E un fel de rock mai vechi, gen MeatLoaf combinat cu un pic de country, cred.

RADU: Nu sa cant. Dar am ascultat si altceva. Cand eram mic stiam toate cuvintele de la "Strazile" a lui BUG Mafia, spre disperarea bunicii...


5. Cine compune muzica si versurile si de unde vine inspiratia?

RADU: Toti, in afara de mine.

ROBERT: Fiecare din noi are cate o idee; le adunam la un loc; si le trimitem profesorului nostru de la Palat, Paul pentru inchegare si finisare; apoi Arthur face linia de voce si textul, mai schimba structura, adauga bridge-uri... Simplu, nu-i asa? Inspiratia ne vine din "experienta de viata" (de rocker), traita pana acum.

ANDREI: Nu stiu de unde ne vine inspiratia, cateodata ma intalnesc cu Robi si incercam sa compunem cate ceva. Cand reusim, trimitem incercarile noastre profesorului nostru Paul sa-si spuna parerea. De partea de voce si versuri se ocupa doar Arthur. Cateodata (de cele mai mullte ori) e destul de mult de lucru pana finalizam toti piesa.

ARTHUR: Muzica o compunem de obicei toti din trupa, plecand de la o tema facuta de unul dintre noi. De versuri ma ocup eu, ma mai verifica parintii, sa nu cant tampenii. Inspiratia pentru muzica imi vine din tot felul de trupe sau piese pe care le ascultam, iar cea pentru versuri o gasesc in tot felul de carti pe care le-am citit / le citesc.

6. Ce mari artisti v-au influentat pana acum?

RADU: Nu pot sa zic ca m-au influentat. Pentru asta ar trebui sa se regaseasca in modul meu de a bate la tobe ceva din stilul lor, iar eu nu am ajuns atat de departe. Dar ii admir mult pe Mike Mangini si Mike Portnoy.

ANDREI: Pe mine m-au influentat Gary Moore, John Petrucci, Zakk Wylde, Kirk Hammett, Joe Satriani si Steve Vai.

ARTHUR: Ca trupe ascult de cand eram foarte mic Kamelot, Helloween, Nightwish, Within Temptation, Alternosfera s.a, de fapt parintii ascultau in masina sau acasa, ca eu nici nu stiam sa vorbesc sa le spun ce-mi place. Ca solisti imi plac Roy Khan (ex-Conception, ex-Kamelot), Tommy Karevik (Seventh Wonder, Kamelot), Michael Kiske (ex-Helloween, Unisonic), Andi Deris (Helloween), Tarja (ex-Nightwish), Floor Jansen (ex-After Forever, Nightwish), Marcel Bostan (Alternosfera).

ROBERT: Pe la trei ani am inceput sa fredonez melodiile trupei Cargo, tinand in mana o lanterna in loc de microfon. Acum am si alte preferinte, ascultand si studiind tehnicile unor basisti ca Flea, Steve Harris sau John Myung.

7. Cu cine ati vrea sa impartiti scena?

ROBERT: Ha, ha! Poate cu niste artisti de circ sau iluzionisti... sa ne faca sa disparem si sa aparem..., sa fie un spectacol vizual impresionant.

ARTHUR: Daca ar fi sa cantam impreuna cu cineva ar fi Tommy Karevik, Tarja s.a Daca ar fi sa cantam la acelasi festival, sau in deschidere, atunci ar fi Nightwish, Kamelot, Alternosfera s.a

RADU: Cu cei de la Megadeth!

ANDREI: As vrea sa cantam impreuna cu John Petrucci si Joe Satriani. De la Dream Theater avem deja in repertoriu 2 piese, si de la Joe Satriani 4 piese.

8. Ce planuri de viitor aveti? Concerte, lansari?

ARTHUR: Am vrea sa lansam albume, sa cantam la festivaluri mari (Rock AM Ring, Wacken), sa avem turnee.

ROBERT: Planuri de viitor: imbunatatirea tehnicii, cat mai multe compozitii si participarea la cat mai multe festivaluri de muzica rock pentru a deveni cat mai cunoscuti.

ANDREI: Sper sa fiu mereu pe scena deoarece imi place sa cant. Sper si sa avem cat mai multe concerte si mai sper si sa reusim sa lansam un album, n-am idee cand, sper sa avem inspiratie.

9. Cand sa ne pregatim pentru primul album?

ANDREI: Poate anul viitor, nu se stie.

ARTHUR: In primul rand trebuie sa fim noi pregatiti pentru asta:-) si mai avem mult de lucru tinand cont ca vrem sa aiba cel putin 10 piese albumul si noi avem cam 4 piese terminate si alte 2-3 in lucru, asa ca mai devreme de un an nu prea avem cum sa avem gata material suficient.

ROBERT: Inca nu stim, depinde de creativitatea si ambitia pe care o avem.

10. Ce parere au prietenii, profesorii si cunostintele voastre in general despre faptul ca sunteti asa dedicati muzicii?

ANDREI: Parintii m-au sustinut de la inceput, la fel si cativa prieteni. Dintre profesori, o parte ne sustin, iar altii sunt indiferenti.

ARTHUR: Prietenii – unii dintre ei sunt destul de dedicati muzicii asa ca li se pare normal ca avem concerte si sa compunem piesele noastre. Profesorii - unora nu le pasa deloc de ce facem noi, unora le place ce facem. Cunostintele - unii ne sustin si le place ce facem, sau asa ne spun. Apoi mai sunt haterii care ne urmaresc fiecare postare pe youtube si ne dau dislike si se leaga de fiecare greseala, dar ne-am obisnuit, asta vine la pachet cu 'viata de artist'.

RADU: Toti sunt incantati, chiar daca profesorii sunt usor exasperati de faptul ca bat ritmul pe banca in timpul orelor :))

ROBERT: Multi ne incurajeaza si ne felicita pentru ceea ce facem.

11. Ultimele cuvinte va apartin.

ANDREI: Vom participa saptamana viitoare la GBOB ARTmania, vom fi pentru prima oara la un concurs rock ce nu e doar pentru copii, vom concura cu adulti, bineinteles ca am emotii, chiar daca de cativa ani mai cant in trupe cu adulti, e altceva. Eu consider ca va fi o experienta deosebita, si sper ca vom face impresie buna. \m/

ROBERT: KEEP CALM AND ROCK ON!

ARTHUR: FOR THOSE ABOUT TO ROCK, WE SALUTE YOU!

RADU: prefer sa nu rostesc ultimele "cuvinte" ca nu-mi vin in minte decat lol, kek, lmajlo etc.



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: