Interviu Metalhead Meeting 2016: E-an-na

de Andreea Gherfi

Interviu Metalhead Meeting 2016: E-an-na


Infiintata in 2014, formatia sibiana E-an-na a devenit in scurt timp una dintre cele mai interesante proiecte ale metalului romanesc. Compozitiile formatiei sunt incadrate in genul folk metal, dar pastreaza o anumita doza de agresivitatea creand un echilibru muzical extrem de placut urechii.

E-an-na au lansat de curand o piesa extrasa de pe noul lor material care va putea fi ascultat incepand cu aceasta toamna. Noua melodie, intitulata 'Cei cazuti', vine si cu un lyric video care poate fi urmarit mai jos!

Metalhead: Care este cel mai frumos moment pe care ati apucat sa-l traiti pe o scena?

Andrei: Pentru mine cred ca a fost concertul de la Rock'n'Iasi. Desi am cantat foarte tarziu, lumea a ramas pana la 1 noaptea pentru noi, foarte multi in tricouri cu noi. Ba chiar am avut si oi pe scena (cei care au fost prezenti stiu despre ce vorbim).

Ovidiu: Rock'n'Iasi 2016. Sa ma urc pe o scena inghetatat la 1 noaptea si sa aud atatia oameni strigandu-mi numele o fost ceva la care nu m-am gandit niciodata. Nu mi-o venit sa cred cati au ramas prin ploaie doar sa ne asculte pe noi.Cum am mai spus, pentru mine, Iasi inseamna acasa.

Paul: Pentru mine ar fi prima zi din concursul Jaxx Rock Battle, cumva dupa multe ore de condus de la Iasi pana la Cluj, toti fiind obositi (ce sa mai, eram praf), am aterizat direct in spatele scenei de la Cluj, si intr-o ora ne-am urcat pe scena sa cantam. A durat 20, poate 30 de secunde si cand am simtit feedback-ul de la public mi-a trecut orice stare de rau, oboseala si am uitat tot ( infara de piese :)) ). A fost incredibil ca un public sa te bucure mai mult decat ai putea tu pe ei.

Alex: Rock'n'Iasi 2016. A fost prima oara cand am fost toti uniti ca si prezenta scenica iar atmosfera a fost perfecta, chit ca aveam toti degetele inghetate.


Metalhead: Care sunt elementele principale din care este inspirata muzica formatiei E-an-na?

Andrei: Incercam sa folosim elemente folclorice pe cat posibil neexplorat pana acum in metal, si in aproape aceeasi masura facem asta si cu cele moderne. Avem mult material compus, iar piesele sunt foarte diversificate. Personal, inca nu cred ca poti defini muzica noastra intr-un mod prea cuprinzator, din cauza asta. Viitorul rezerva multe lucruri ;)

Ovidiu: As spune ca este exact o adunatura de multiple genuri pe care as dori sa le aud impreuna.

Paul: Fiecare asculta total altceva si nu ne place ce asculta celalalt, e combinatia perfecta cand fiecare isi aduce elementele preferate.

Alex: Breakdown-uri!


Metalhead: Care este beneficiul de a canta acest gen de muzica?

Andrei: Este un (sub)gen care, aparent, e pe val atat la noi, cat si in afara, ceea ce nu poate fi decat de bine pentru noi. Tin, totusi, sa mentionez faptul ca nu am tinut nicio secunda cont de acest aspect cand ne-am apucat sa formam trupa. Eu visam de multi ani sa imi fac o trupa de folk metal, doar ca oportunitatea nu s-a ivit mai devreme.

Ovidiu: Primesti invitatii la festivaluri si toata lumea te venereaza. Glumesc. Este un gen care are si o prindere puternica live, deoarece iti da o stare mai vesela si iti permite sa traiesti acolo.

Alex: Mai inveselesti oamenii iar pe hateri ii faci sa se incrunte.


Metalhead: Cu ce incepe procesul creatiei in trupa E-an-na?

Andrei: Cu nebunie. Adesea se intampla sa imi vina o idee cand sunt in mijlocul unui lucru foarte "important", cel putin conform criteriilor sociale standard (lucru, invatat etc.). Jiana, de exemplu, am compus-o dintr-un foc, in loc sa invat pentru bac, prin iunie 2014 (evident, ulterior au avut loc ajustari). Eu zic ca a fost alegerea potrivita, mai ales ca nici nu mi-a afectat in mod negativ rezultatul. Inspiratia vine pe neasteptate, si trebuie sa i se ofere intaietate.

Ovidiu: Foarte aleatoriu. De exemplu o parte mai moderna din Tinca Popii e scrisa dupa cum o luat autobuzul gropile in drum spre casa mea.

Paul: Astia imi dau niste drum beats inumane si eu le fac astfel incat sa nu ai nevoie de 3 maini si 4 picioare.

Alex: Cand incerci sa-i explici lui Andrei de ce nu-i posibil sa canti cum poate Guitar Pro-ul.


Metalhead: Ce surprize pregatiti pentru cea de-a doua jumatate a anului 2016?

Andrei: Lansarea Ep-ului (despre care am mai vorbit intr-un interviu anterior). Evident ca au avut loc intarzieri majore. Neavand vreo obligatie, putem sta oricat ca sa retusam piesele, lucru care se va simti la final. Cat despre activitatea live, avem niste planuri pe care urmeaza sa le divulgam mai tarziu.

Ovidiu: #nananaPesteTot

Alex: Breakdowns, Hard Bass and Cheeki Breeki.


Metalhead: Care credeti ca este motivul pentru care Romania nu se poate mandri cu un public al rockului/metalului la fel de numeros ca in alte tari?

Andrei: Probabil ca proportia de ascultatori de metal nu e aceeasi ca cea a altor tari, dar mie nu mi se pare ca o ducem tocmai rau. E adevarat ca nu merge totul bine, dar nu putem spune ca nu avem cu ce ne mandri. Oricum, am observat ca randurile metalistilor s-au ingrosat considerabil cu noile generatii. Or fi ei tineri (adica mai ceva decat mine), dar ei sunt viitorul acestei miscari.

Ovidiu: Personal consider ca este si faptul ca romanul nu realizeza cat de mult rau face. Trupele au nevoie de ei, au nevoie de public pentru a creste, in schimb la noi toata lumea devine fan dupa ce o trupa deja o devenit cunoscuta. Diferenta publicului in cazul unui concert gratis / 10 lei intrarea arata multe despre cat de mult chiar apreciaza acesta muzica underground.

Alex: Ura si invidia pe care o elimina anumiti oameni. Ii un factor destul de problematic in Romania.


Metalhead: Care ar fi solutia sau care sunt pasii pe care ar trebui sa-i urmam pentru a expune tinerelor generatii aceasta cultura a muzicii rock/metal?

Andrei: Mi se pare ca e destul de bine ceea ce facem. Cum spuneam, multe lucruri pot fi imbunatatite, si spre asta trebuie tintit. Din pacate, insa, cel mai des, lucrurile care pot fi imbunatatite nu prea tin de cei care se ocupa neaparat de bransa asta (ma refer aici la cei care detin locurile in care se pot organiza concerte, consiliile locale si lipsa lor de interes in a finanta miscarea culturala etc.) Multe orase nu au nici sali de repetitii, iar lista problemelor poate continua mult. Pe de alta parte, cred ca tocmai aceste conditii fac Rock-ul romanesc oarecum unic. E nevoie de dedicatie pura si fara alte itnentii obscure ca sa fii hotarat sa induri orice conditii aiurea numai de dragul muzicii tale. In principiu, recomandarile sunt standard: sustineti trupele in masura in care puteti (muzica se poate cumpara; daca nu muzica, atunci merch-ul; daca nu merch-ul, atunci un bilet de concert; daca nu, macar poti spune mai departe despre trupa pe care o indragesti... ideea fiind ca, daca te intereseaza, cumva poti pune osul, oricat de putin).

Ovidiu: Un pas destul de important ar fi sa incetam sa le spunem ca ei asculta muzica non adevarata si noi da. Ar trebui lasati ei sa descopere daca vor sa ramana la metalcore sau sa asculte ceva mai vechi. Nu inteleg cu ce ajuta sa insulti un copil de 13 ani care incearca sa se integreze intr-o comunitate (care mai are si un motto ca fiecare e liber) pentru gusturile sale.

Alex: Mai putina judecata si ura aruncata asupra oamenilor in special copiilor. Unele lucruri par sa nu se mai schimbe...


Metalhead: Vreti sa transmiteti un mesaj pentru cei ce vor veni sa va vada pe 5 iunie la Arenele Romane?

Andrei: Abia asteptam sa ne vedem acolo in numar cat mai mare. Promitem ca o sa facem prezenta noastra acolo una memorabila. Hai noroc!

Ovidiu: As dori sa retraiesc seara de la Quantic unde am vazut cea mai mare hora de la noi. Oare se poate?

Paul: Dupa concert, va asteptam tot in fata scenei, unde mai mult ca sigur o sa fim si noi :D

Alex: Sa va fie berea buna si rece.

Abonamentele si biletele pentru acest eveniment se gasesc in format electronic pe www.iabilet.ro si in format fizic in retelele iaBilet (http://www.iabilet.ro/retea), Eventim, Myticket si Bilete.ro (locatii fizice in toata tara: Muzica, Metrou Unirii 1, IQ BOX, Say Shops, Perfect Tour, Senia, terminalele ZebraPay, Diverta, Vodafone, Orange, Germanos, Carturesti, Humanitas, Sala Palatului, oficiile Postei Romane, inMedio etc..)

Nu uitati sa verificati informatiile si regulile de acces ale festivalului!



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: