La o discutie alaturi de Coiotu' de la Trooper inainte de lansarea albumului cu numarul 10

de Cristi Nedelcu

La o discutie alaturi de Coiotu' de la Trooper inainte de lansarea albumului cu numarul 10


Trooper pregatesc albumul cu numarul 10. Discul urmeaza sa fie prezentat fanilor prin doua concerte ce vor avea loc in zilele de 3 si 4 iunie, in clubul Quantic din Bucuresti. Ne-am gandit sa aflam care este atmosfera in randul trooperilor cu doar cateva saptamani inainte de marele moment.

Metalhead: Salutare, Coiot! As vrea sa stiu cum a fost perioada asta de pandemie pentru voi.

Coiotu': A fost grea. Cred ca nimeni nu ar putea sa spuna altceva. Ne-a prins in plin turneu de promovare pentru "Strigat - Best of 2002 - 2019". Am fost nevoiti sa amanam peste 30 de concerte. Cel mai stresant a fost ca nu stiam cand se va termina. Lucrurile escaladau de la o saptamana la alta. Ne-a luat cateva zile sa ne regrupam. Am inceput sa vorbim pe Skype in fiecare seara, sa continuam sa scriem piese, sa povestim, pur si simplu. Dupa 25 de ani in care ne-am vazut saptamana de saptamana, dupa 25 de ani in care am cantat saptamanal impreuna, brusc ne-am trezit "separati". Personal, am fost afectat. Nu am constientizat in prima faza, insa pana la urma am ajuns la medic. Am mai vorbit despre situatia prin care am trecut la acel moment. Nu am sa dezvolt din nou. Am inceput sa inregistram din izolare tot felul de piese pe care nu le-am mai cantat in concerte de ani zile. Postam saptamanal cate un clip. La finalul izolarii chiar am lansat un album - "Live din Izolare". Ne-am dorit sa fim alaturi de publicul nostru, sa le aducem cateva momente de bucurie si de speranta. Cred ca am reusit. Iar ei ne-au intors inzecit! La inceputul pandemiei, chiar cu o zi inainte de intrarea in vigoare a primelor norme, am dat primul concert online. Nu am cerut bani, am vrut sa fie un fel de cadou pentru cei care aveau bilete la toate concertele amanate brusc. Au intrat o multime de prieteni acolo, am vorbit, am cantat, a fost un moment frumos. Tot in perioada asta am scris si piesele pentru albumul "X". Nu stiam cand se va putea canta iar, totul era in ceata, prin urmare am stabilit sa lansam periodic single-uri. Asa ca am apucat sa le oferim patru piese celor care iubesc Trooper - "Radacini de dor", "Dragoste falsa", "Lumea s-a stins", "Rupi tacerea".

Ce sa spun? A fost o perioada grea pentru toata lumea.

Metalhead: Albumul cu numarul 10 are 9 piese. Nu a mai fost loc pentru una? (rade)

Coiotu': Am vrut sa includem 10 piese. Chiar era pregatita si piesa. Insa am renuntat in ultimul moment. Cred ca oricine putea sa vina cu ideea asta: discul 10, 10 piese. Asa ca am preferat sa fie noua. Sa dezechilibreze putin totul. Parca este mai placut. Ma simt mai confortabil.

Metalhead: Spuneai intr-un interviu trecut ca fiecare piesa vorbeste despre o forma de sfarsit. Povesteste-mi putin despre fiecare cantec in parte.

Coiotu': Da! Asa este. Insa nu a fost ceva "cautat". Pur si simplu la final am sesizat. Cred ca perioada asta si-a spus cuvantul. Subconstientul a lucrat serios. Haide sa-ti povestesc putin si despre piese.

- Dansul cu focul - este deschiderea perfecta pentru album. Heavy metal ca in vremurile bune. Are ca subiect felul in care vedem cum totul se darama in jurul nostru, insa niciodata nu consideram ca este vina noastra. Mereu altul este vinovat. Are un refren puternic de tot. Cred ca o sa devina un cantec obligatoriu in concertele Trooper.

- Lumea s-a stins - aici il avem invitat pe tenorul Operei Nationale Bucuresti, Alin Stoica. Ne doream de mult timp sa inregistram ceva impreuna, insa nu am reusit sa ne suprapunem agendele. Subiectul este "sfarsitul lumii". Felul in care pentru bani suntem gata sa omoram, sa distrugem, sa calcam totul in picioare. Este o piesa cu o incarcatura uriasa.

- Radacini de dor - deja a devenit o preferata a celor care iubesc Trooper. Nu mai exista concert fara cantecul asta. Mi-am varsat toate frustrarile legate de Romania - de la masacrul din paduri, pana la cesionarea resurselor, de la vanzarea unor zone uriase, pana la singuratatea crancena si neputinta cu care se confrunta o mare parte a populatiei.

- Fara masca - iubesc piesa asta. Este in forta, rapida, melodioasa, are toate elementele pe care le iubesc eu la muzica rock. Vorbeste despre toate barierele care apar zi de zi in jurul nostru. Nu mai poti sa vorbesti nimic, nu mai poti sa te porti in niciun fel, nu mai poti sa respiri, nu mai poti sa faci nimic fara sa te judece unii. Orice spui trebuie analizat, controlat, combatut aiurea, mereu cineva se supara, mereu deranjezi pe cineva... Este trist de tot. Orice subiect ai atinge intr-o discutie, cu siguranta cineva o sa se simta ofuscat. Pana acum mergea sa postezi pisici. Acolo dadea toata lumea like. (rade) Acum nu mai merge nici asa. Te vor intreba unii de ce ai pus pisici de rasa. De ce nu ajuti pisicile de pe strada? De ce ai pus pisici si nu caini? Gasesc ei ceva. Nu mai vorbesc despre subiectele serioase! Chiar este nesanatos acest trend, de a fi fals in totul si de a te lega de absolut orice face, spune sau este un alt om.

- Spune-mi ceva - este o balada epica marca Balaurul. Tot despre un sfarsit este vorba si aici. Un sfarsit trist. O ruptura dintre oameni... ireparabila.

- Cand esti doar un simplu om - 12 minute de poveste. Depresia omoara multi oameni in fiecare an. Depresia este o boala pe care ne prefacem ca nu o vedem. Piesa asta este un carusel de stari si emotii. Cred ca va intra repede in inima ascultatorilor. Cu siguranta avem cu totii persoane apropiate care au trecut prin "povestea" asta.

- Dragoste falsa - este primul single lansat. Am reusit sa inregistram mare parte chiar in saptamana in care se inchidea lumea din cauza pandemiei. Clipul a fost filmat in plina izolare. Am iesit din casa cu declaratii pe propria raspundere. De multe ori dragostea se transforma. Alteori se stinge. Dar nu avem curajul sa plecam. Ramanem acolo in relatie si facem ca totul sa fie din ce in ce mai rau. Dragostea se poate transforma in ura.

- Rupi tacerea - piesa vorbeste despre faptul ca trebuie sa intelegem cat de importanta este viata unui om. Traim atat de putin, incat este o mare risipa sa fim niste "executanti" pentru altii. In fuga pentru bani si functii, uitam sa traim.

- Ruinele - este o piesa atipica. Am scris textul in clipa in care am realizat cat de mult rau am putut sa primesc din partea unor oameni pe care i-am tinut alaturi de mine ani si ani de zile. Fiecare tradare a reusit sa "omoare" cate o bucata din sufletul meu. Tot traseul vietii mele este pavat cu morminte. Cu locuri marcate in care m-am tot stins bucata cu bucata. Incarcatura acestei piese este teribila pentru mine.

Poze Poze pentru articole - trooper 10

Metalhead: Daca vin la ambele concerte de lansare voi vedea doua concerte in oglinda?

Coiotu': Nu! Singurul lucru care se va pastra sunt trupele care vor urca pe scena. Noi vom canta doua setlisturi diferite. Vineri vom canta ceva, sambata vom schimba 70% din playlist. Pastram cateva piese impuse, apoi schimbam totul. Asa ca oricine va decide sa vina la ambele show-uri va asculta o multime de piese. Inca nu am stabilit setlisturile pentru ca este incredibil de greu. Avem deja zece albume. Iubim toate piesele. Cum sa alegi intre copiii tai? Nu se poate!

Metalhead: Cum vezi scena rock din Romania dupa mai bine de 25 de ani de cantat?

Coiotu': Am vazut zeci de trupe aparand, disparand, revenind, renuntand etc. Ma bucur sa vad ca apar trupe tinere. Ma bucur sa vad ca unele chiar canta ceea ce simt. Nu incearca sa fie "la moda". Le urmaresc din umbra si sper sa vad peste cinci, 10 ani ca vor conta in peisajul muzical. Nu prea stiu ce sa mai spun. Chiar nu sunt multe lucruri de spus. Exista in momentul asta o mana de gasti active. Uneori ma gandesc cu nostalgie la anii '90. (rade)

Metalhead: Legenda spune ca dupa atatia ani ajungi sa nu ii mai suporti pe oamenii de langa tine. La voi cum sta treaba?

Coiotu': Noi nu ne suportam de la inceput. Deci ne-am rodat. (rade) Stam din interes unii cu altii. (rade) Avem o echipa tare de tot. Am facut asa de multe lucruri frumoase impreuna, incat nu ar putea sa ne destabilizeze niste certuri mici. Trooper este mai important decat micile noastre orgolii. Ne intelegem bine. Chiar si dupa 27 de ani. La noi este democratie totala. Echipa Trooper este formata din oameni cu drepturi egale. Indiferent ca esti muzician, sunetist, omul de la merch, tehnic... suntem prieteni. Prieteni vechi si buni. Ma stiu cu Oscar de 29 de ani. Pe Balaur il cunosc de 41 de ani. (rade) Pe John il cunosc de 24 de ani. Intelegi ce spun aici? Suntem frati!

Metalhead: Mai vrei sa ne spui ceva despre concertele de lansare? Un secret?

Coiotu': Mai spun atat. Vom avea niste trupe foarte tari in deschidere! Ii pot anunta acum pe Jack of all Trades, Rebrain si Lovebite. Ne plac mult gastile astea pentru ca se vede ca fac totul din suflet. O sa ne bucuram sa ii avem din nou alaturi. Dar povestim mai multe in perioada viitoare!

Metalhead: Multumesc pentru interviu. Succes la repetitii.

Coiotu': Multumesc si eu! Sa ne revedem sanatosi. Nu uitati, prieteni: 3 si 4 iunie 2022 - club Quantic. Biletele sunt pe iabilet.ro!



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: