La o discutie cu DIABLO, formatie de metal din Coreea de Sud - Interviu

de Cristi Nedelcu

La o discutie cu DIABLO, formatie de metal din Coreea de Sud - Interviu


O buna prietena a METALHEAD, Daniela Mindra, a stat de vorba cu formatia DIABLO din Seul, o legenda a scenei metal Sud-Coreene. Ce a iesit puteti citi mai jos.

1. Salutari baieti! Va multumesc pentru timpul acordat acestui interviu. Va rog sa va prezentati pe scurt.

Salut! Placerea este de partea noastra! Noi suntem DIABLO! Crane la voce, Demian la chitara, Rock chitara, Min bass si Dee la tobe.

2. Ma bucur sa va cunosc. Spuneti-mi va rog, ce v-a determinat sa formati o trupa si cand anume s-a intamplat?

Totul a inceput in 1993. Wow, a trecut foarte mult timp de atunci! Eram doar foarte indragostiti de muzica Rock, asa ca ne-am adunat in sala de repetitii. Din moment ce au trecut mai mult de doua decenii de atunci, in trupa au mai ramas doar doi dintre membrii originali: Demian (chitara) si Dee (tobe). Dupa un timp, ni s-a alaturat Rock chitaristul si mai apoi basistul Min. Oh, si vocalul nostru Crane care si-a exprimat dorinta de a face parte din trupa dupa un timp indelungat in care a ascultat muzica trupei DIABLO; Crane a facut parte dintr-o alta trupa anterior si experienta deja castigata l-a ajutat ajunga membru al trupei Diablo.

Poze Poze pentru articole - DIABLO

3. De unde sunteti si cum ati ales numele trupei voastre?

Toti traim in Seul, Coreea de Sud. Numele trupei DIABLO vine de la masina sport Lamborghini Diablo. In acea perioada muzica noastra era incredibil de rapida, asa ca am considerat ca Diablo ni se potriveste ca o manusa. Nu ne-am imaginat atunci ca aceasta masina va deveni atat de faimoasa, hahaha!

4. Care este genul de Metal pe care il abordati? Care sunt principalele influente in muzica voastra?

Trupa DIABLO este puternic influentata nu numai de trupe Heavy Metal precum Pantera si Metallica, ci si de alti artisti din diferite genuri muzicale. Suntem gata sa acceptam si sa invatam de la oricine sau orice. De exemplu, melodia noastra 'Harlem Desire' este o reprezentare buna a combinarii sunetului Heavy Metal si cel Old Disco. Un alt exemplu este piesa noastra numita 'Breath', o piesa cu o popularitate crescuta care uneste Dubstep-ul cu Rap si, desigur, cu sunetul puternic de Heavy Metal.


5. Cate albume a lansat Diablo pana in prezent? Imi puteti spune pe scurt povestea din spatele lor?

Pana acum, avem doua albume complete si doua mini-albume. Pentru noi este mereu o provocare si o placere sa lucram la un nou album. Ca trupa, DIABLO incearca mereu sa reflecte parerile si filosofiile fiecarui membru in parte atunci cand creem muzica. De asemenea, intotdeauna ne gandim la ascultatori, la fani. Vrem sa ne asiguram ca mesajele transmise de muzica noastra ajung la sufletele lor.

6. Am ascultat albumele voastre si am fost incantata sa aflu ca, pe langa muzica excelenta, pot savura si versuri in limba engleza care descriu sentimente extrem de profunde. Intentionati sa lansati albume integral compuse in limba Engleza?

Da, da! Bineinteles! De fapt, al doilea nostru album 'Undefined' a fost inregistrat in limba engleza, in intregime. Traim in secolul 21, un timp al globalizarii, haha. Noi scriem muzica deopotriva in coreeana si engleza. Cand lucram la un nou album, incepem de regula cu un concept si apoi cu versuri si muzica. Hmm... Incepand cu mini-albumul nostru 'Dumb', am dorit nespus de mult sa vorbim despre violenta care are loc in scoli, despre agresivitatea studentilor mai mari asupra celor mai tineri. Este intr-adevar o mare problema. Ar trebui sa asculti melodia 'Your name.'. Asta va explica totul. Ah, da! De asemenea mai avem o piesa numita 'Nameless' de pe mini-albumul nostru 'The Keeper of Souls' care vorbeste despre sinucidere, una dintre cele mai grave probleme sociale cu care se confrunta Coreea de Sud.

7. Care este statusul trupelor K-Metal in afara granitelor?


Ei bine, inca avem un drum lung de parcurs. Exista numeroase trupe Metal in Coreea, trupe foarte bune, insa din pacate nu sunt foarte bine cunoscute in strainatate. DIABLO doreste sa treaca aceasta limita si sa nu se opreasca doar la fanii din Asia. Dorim sa cantam pentru si mai multa lume, sa cucerim scene si inimi. Europa este cu siguranta pe lista noastra obligatorie.

Poze Poze pentru articole - DIABLO

8. Care sunt asteptarile voastre in ceea ce priveste viitorul trupelor K-Metal? Sunteti optimisti?

Ei bine, la inceputul anilor 2000, New Metal-ul era foarte celebru, intr-adevar. O combinatie de Rock si Rap a fost modalitatea excelenta de a ajunge la public, si asta facea cea mai iubita trupa Rock de atunci din Coreea, Seo Taiji. Dar pentru ca trupele de Metal de la noi sa ajunga la mase trebuie sa faca numeroase schimbari. Deocamdata, din pacate aici este apreciat K-Pop-ul. Cu toate acestea, daca trupe ca noi ar primi mai multe oportunitati de a fi Live la Show-uri Tv importante si de a se intalni mai des cu fanii, K-rock-ul ar depasi cu siguranta granitele Asiei.

9. Sunteti deja o legenda pe scenele Sud-Coreene. Exista vreo sansa ca Diablo sa concerteze si in Europa in viitorul apropiat?

Bineinteles! Ne-ar incanta foarte mult sa ajungem in Europa! De fapt chiar planuim asta. La momentul potrivit ne vom vedea acolo cu siguranta!

10. In care alte tari ati mai concertat? Ati fost bine primiti de fanii de acolo?

Diablo a cantat pe scenele din State, Japonia, Taiwan, Hongkong si China continentala. Ei bine, a fost foarte interesant sa aflam ca fiecare tara in parte are stilul ei de a se bucura de show-rile noastre. Spre exemplu, fanii chinezi ne-au iubit nebuneste! Ne-au intampinat ca pe niste idoli K-Pop haha. Pentru noi a fost o placere imensa de fiecare data cand ne-am intalnit cu fanii nostri straini.

11.Exista foarte multi iubitori ai muzicii rock in intreaga lume. Nu are rost sa mentionez faptul ca Diablo va fi cu siguranta bine primit. V-ati gandit sa produceti un album pe continentul nostru? Daca da, preferati o tara anume?

Primul si al doilea album Diablo au fost inregistrate in strainatate, in Japonia respectiv Statele Unite. Sa lucram cu producatori renumiti la nivel mondial in studioul de inregistrare este mereu, fara indoiala, o experienta extraordinara pentru noi, ca muzicieni. Inca nu am decis in ce tara vom produce un viitor album insa cu siguranta ne dorim sa o facem pe taramuri Europene.

12. Ce parere aveti despre trupele Metal din Europa? Imi puteti spune numele unei trupe care va place in mod deosebit?

Ii iubim pe cei de la In Flames. Trupele din Europa pot fi extreme, grele, brutale si totusi melodice. Si tehnicile sunt impresionante! Este absolut uimitor!

13. Ca trupa, care este cea mai mare realizare a voastra, un moment de care va aduceti aminte cu placere?

Oh da! Ne aducem aminte cu placere de ziua in care am stat pe scena cu legendara trupa Pantera, la un Rock Fest din Japonia. Dupa ce DIABLO a teminat de cantat, Phil Anselmo (da, este vorba despre vocalul trupei Pantera!) Phil a venit personal in camera noastra de asteptare si a strigat "FUCKIN' AWESOME, GUYS!" . Da, a fost intr-adevar grozav! Am castigat de asemenea primul loc in concursul de popularitate pentru incepatori, castigand in fata unor trupe extraordinare, cum ar fi Static-X.

14. Concertele voastre par a fi o experienta inaltatoare pentru fanii vostri. Care este sentimentul pe care voi il aveti atunci cand va vedeti fanii savurand fiecare moment al reprezentatiei voastre?

Poze Poze pentru articole - DIABLO

Este un sentiment aproape de nedescris. Este exaltant sa poti impartatsi aceleasi sentimente cu ei prin intermediul muzicii. Muzicienii si fanii lor devin una, fara bariere, fara granite. Este o experienta atat de profunda! Noi existam datorita fanilor nostri. si le multumim pentru asta!

15. Tineti-o tot asa, baieti! Va asteptam cu bratele deschise in marea noastra familie Metal din Europa!

Va promitem ca ne vom face drum spre voi cu bratele deschise de asemenea, cat de curand posibil! Ne vedem acolo! Let's ride!

Photo credits: Teran Park



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: