La o discutie cu Rock n Ghena dupa 18 ani de activitate

de Cristi Nedelcu

La o discutie cu Rock n Ghena dupa 18 ani de activitate


Rock n Ghena vor deschide concertul Dead Kennedys de la Bucuresti iar acest lucru se intampla in anul in care formatia de hardcore isi sarbatoreste majoratul.

Am stat de vorba cu ei, iar ce a iesit vedeti mai jos.

1. Salutare! Rock n Ghena in deschidere la Dead Kennedys. Cum suna asta pentru voi? Cum ar fi sunat acum 18 ani?

Rock n Ghena in deschidere la Dead Kennedys suna la fel ca si Rock n Ghena in deschidere la Unearth, Madball, Brujeria, First Blood, Dog Eat Dog, Born from Pain etc. Cu alte cuvinte nu ne imaginam ca o sa cantam alaturi de idolii nostri din copilarie cat si actuali. Dead Kennedys este o trupa care a facut si inca face istorie. Practic s-au infiintat cand multi dintre noi ne nasteam. Au facut parte din revolutia culturala din SUA, au provocat dezbateri si controverse despre cenzura muzicii rock, culminand cu Jello care a devenit un membru activ contra PMRC (Parents Music Resource Center).

Putem vorbi despre aceasta trupa zile in sir dar un lucru este cert si anume ca este o onoare pentru noi sa impartim scena cu aceasta trupa legendara si minunata. Acum 18 ani nici macar nu indrazneam sa visam asa ceva dar cu perseverenta si credinta in ceea ce faci visele pot deveni realitate. Multumim Metalhead pentru aceasta ocazie unica !

2. Sunteti majori pe scena metal din Romania. Cum o vedeti acum fata de cand ati inceput toata nebunia?

Drifting on the memory lane, totul pare atat de indepartat.Sunt totusi 18 ani. In orice caz eram alti oameni atunci, din gasca de atunci ramanand doar Rocco si Rares care a venit la scurt timp dupa infiintarea oficiala a trupei. Rock n Ghena la acea vreme era o gasca de adolescenti, o gasca care veneau dintr-un oras mic de la malul marii, o gasca cu avant, care isi pusesera in cap sa scoata la lumina o muzica ce era cantata cu suflet si cu daruire. Totul curgea fluent si cred ca am reusit in foarte scurt timp la vremea aceea sa ne impunem punctul de vedere. Nu ne interesa ce e in jurul nostru. Pur si simplu spuneam tot ce e de spus prin muzica si nu numai. Repetitiile se faceau intr-o cabina de actori din casa de cultura din Mangalia, cu instrumente precare pe alocuri improvizate si totusi totul iesea brici.Intre timp multe s-au schimbat in scena romaneasca de hardcore, metal, multi au venit dar si multi au plecat. Nu ne place sa o definim ca scena metal sau hardcore deoarece pentru noi este scena underground romaneasca.Sunt multe gasti bune care isi auto produc muzica si incearca sa scoata capul la suprafata din cand in cand sa ia o gura de aer pentru a putea trai in continuare in acest underground unde sincer din pacate nu prea mai exista daruirea si pasiunea aceea neconditionata si adevarata povarnita din suflet pentru ceea de faci asa cum era o data, unde din dorinta de a canta erai in stare sa o faci si pe o coada de matura. Totusi comparativ cu scena de acum 20 de ani sunt si lucruri schimbate in bine referitor la oamenii care se incapataneaza si se implica sa sustina acest fenomen incepand cu graphic designeri pana la organizatori, promoteri, radiouri, cluburi, producatori, sunetisti dar nu in cele din urma cu trupe care inca se incapataneaza sa reziste. Trupele tinere din ziua de astazi si nu numai, au posibilitatea sa cante pe instrumente performante, sa aiba merch, sa inregistreze albume in cele mai optime conditii, lucruri care acum 20 de ani nu erau posibile si probabil ar trebui sa apreciem mai mult ceea ce avem acum ca sa putem sustine in continuare acest fenomen.

3. Ati fi schimbat ceva in parcursul asta de aproape 2 decenii?

De-a lungul timpului poate au existat decizii pripite sau gresite, poate nu am batut fierul cand e cald, poate nu am facut compromisuri, poate nu am lasat de la noi cand trebuia sa lasam,

dar consideram ca totul a fost sa fie asa cum e scris si credem ca a iesit bine. Nimic nu a fost si nu este intamplator. Rock n Ghena este o parte din copilaria noastra cat si din viata noastra adulti. Ne-a modelat si ne-a facut sa fim ceea ce suntem astazi. Cu siguranta, in aceaste doua decenii Rock n Ghena ne-a schimbat pe noi. In bine !

4. Ce anume va inspira sa faceti muzica, sa compuneti?

Pasiunea, uneori dusa la paroxism si faptul ca acest nume este independent, unitar si indivizibil. Pentru ca Vrem x Stim x Putem = Facem.Pentru ca ne dedicam si ne implicam 100% si atunci inspiratia o ai in orice moment. Nu trebuie decat sa o lasi sa se transforme in unealta cu care iti fauresti muzica pe care vrei sa o simti si sa o transmiti mai departe. In momentul cand canti cu suflet si din suflet, publicul tau simte asta si pleaca acasa cu sentimentul acela placut ca cineva ii respecta si se dedica pentru ei si ii intelege. Trupa de pe scena le-a mai dat un impuls sa mai treaca peste o zi sau o perioada grea din viata lor.

5. Pe scena sunteti artisti. In afara ei cu ce va ocupati?

In afara scenei avem un mic imperiu cu case de lux pe litoral, masini scumpe, yacht-uri in portul turistic din Mangalia si multe altele.Iti imaginezi ca glumesc nu? In mod elocvent ca multe alte trupe din Romania, avem day to day jobs din care ne intretinem familiile si reusim sa existam sa facem hardcore. Sa supravietuim in socialul romanesc. Din fericire avem langa noi oameni care ne sustin neconditionat de foarte mult timp cu ceea ce facem incepand de la familii, colegii de serviciu etc.


6. Cu ce alte formatii ati mai vrea sa impartiti scena?

Dorim sa impartim scena cu absolut toate trupele din underground cat si cu trupe din afara tarii. Acest fenomen trebuie sustinut si consideram ca mofturile de genul vreau sa cant cu x, y sau z trebuiesc lasate de-o parte.Trebuie sa intelegem ca exista o singura scena asa ca sustineti underground-ul romanesc pentru ca are potential !! Veniti la concerte si cumparati albumele trupelor voastre favorite. In rest “United we stay divided we fall”.

7. Cum a fost primit 'The Hate, The Pain, The suffering' de fani?

Avand in vedere faptul ca sunt atat de multe albume bune aparute in ultimul an in Romania, neasteptat de bine. Am primit multe ganduri bune de la toata lumea si ne bucuram imens ca s-a inteles ce am vrut sa transmitem cu acest EP. Cu alte cuvinte pasiunea si daruirea si-au spus din nou cuvantul.Am vrut ca ascultatorii sa primeasca exact ceea ce am vrut sa transmitem. Am vrut ca totul sa iasa perfect. Nu poti induce o stare de spirit pe un album daca nu te dedici 100%.Deci…exempli gratia.De aceea dupa scurt timp de la lansare acestui EP am luat decizia sa scoatem clipul pentru piesa "vieti Pierdute", o piesa reprezentativa care povesteste despre locurile de unde provenim, unde ne-am nascut si unde probabil o sa murim. Va invitam sa ii dati o ascultare/vizualizare.

Am avut cateva colaborari pe acest EP cu Vita de la Implant pentru Refuz, cu Hefe de la Coma si cu Toni Dijmarescu carora cu aceata ocazie le multumim imens pentru aportul lor pe acest EP cat si pentru aportul lor adus muzicii rock romanesti. Pe langa faptul ca acesti oameni minunati ne sunt prieteni de o viata, am dorit sa colaboram cu ei tocmai pentru a incuraja aceasta scena underground romaneasca, pentru a o sustine si pentru a transmite un mesaj cat mai puternic cu putinta.

8. Ce planuri aveti vara asta in materie de concerte?

Vara aceasta ne vedem in Bucuresti cu Dead Kennedys, Pe 3 august ne vedem la Rockstdat Fest la Rasnov si pe 4 august la Out of Doors Fest in Costinesti. Abia asteptam sa ne vedem cu totii in the pit si sa ridicam putin praful in aer si sa ne incarcam bateriile. In toamna acestui an pregatim a doua parte a turneului de promovare pentru 'The Hate, The Pain, The suffering, turneu care a inceput in primavara. Datele cat si locatiile or sa fie anuntate in curand. Poate avem noroc si bagam cu BUG MAFIA :)).

9. Ultimele cuvinte va apartin

Ganditi deschis, rezistati si fiti liberi ! Nimeni nu va poate lua asta ! Trebuie sa invatam sa ne acceptam mai mult, sa ne respectam mai mult si sa ne iubim mai mult. Cu un suflet pur putem razbi orice greutate pe care viata ne-o ofera si nu trebuie sa lasam ura sa scoata ce e mai rau din noi. Nu fugiti de voi!!

Asadar ne vedem cu Rock n Ghena alaturi de The Dead Ceausescus si Dead Kennedys pe 3 Iulie in Quantic din Bucuresti.

Biletele se gasesc in format electronic pe www.iabilet.ro si in reteaua fizica iabilet.ro/retea: Magazinele Flanco, Metrou Unirii 1 langa casa de bilete Metrorex, Magazinul Muzica, Magazinele IQ BOX, Agentiile Perfect Tour, Magazinele Uman si pe terminalele self-service ZebraPay din toata tara.

Aceastea costa dupa cum urmeaza

- presale - 85 lei

- la intrarea - 100 lei

Accesul este permis persoanelor sub 14 ani doar insotite de un adult.

Un eveniment METALHEAD powered by ROCK FM



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: