Nu ai nevoie nici de patru clase pentru a intelege versurile hiturilor de azi

de Cristi Nedelcu

Nu ai nevoie nici de patru clase pentru a intelege versurile hiturilor de azi


Andrew Powell-Morse, cunoscut pentru diferitele studii si analize pe care le face pe diferite domenii de activitate, si-a indreptat atentia si catre industria muzicala.

Obiectul studiului au fost versurile actualelor piese din topurile Billboard, topuri etalon pentru piata muzicala si pentru stabilirea trand-urilor.

Morse a analizat peste 220 de cantece care au stat cel putin 3 saptamani pe pozitiile fruntase ale topurilor Billboard. Ceea ce este ingrijorator este ca declinul a inceput de mai bine de un deceniu.

In 2005 versurile erau compuse la nivelul unui copil de clasa a III-a spre a IV-a, insa acum, sau mai exact in 2014 nivelul de 'inteligenta' a versurilor era potrivt pentru un copil de clasa a II-a spre a III-a, iar tendinta continua.

Poze Poze pentru articole - Lyrics

Morse a luat in calcul piesele din topurile Billboard de Pop, Country, Rock 'n' Roll si R&B/hip-hop.

Cele mai inteligente versuri sunt cele din topurile country, pentru care media este de 3.3. Urmeaza la egalitate versurile trupelor pop si rock 'n' roll cu 2.9 si in final R&B/hip-hop cu 2.6.

Cel mai 'inteligent' cantec este Dani California, de la Red Hot Chilli Pappers cu un nivel de clasa a V-a spre a VI-a ( 5.5 ).


Iar cel mai 'putin inteligent' este 'The Good Life' de la Three Days Grace. Poti sa fii prescolar si tot ii intelegi profunzimea ( 0.8 ).


Pentru Hip-Hop, cele mai inteligente versuri le are Eminem, pentru Rock Nickelback iar pentru Pop, Mariah Carey.

Poze Poze pentru articole - Lyrics

Cu toate acestea trebuie sa tinem cont de faptul ca este vorba de analiza versurilor pieselor din topurile Billboard, iar aceste rezultate nu pot fi generalizate pentru intreaga industrie muzicala sau pentru un intreg gen de muzica.



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: