Parerea mea: Rock N Ghena

de Morrison

Parerea mea: Rock N Ghena


Ii stiu pe Rock n Ghena de prin 2004 cand i-am chemat sa cante prin Underworld in cadrul primelor concerte METALHEAD, atunci cand tot undergroundul canta doar sa poata sa o faca si sa vrea.

Alte vremuri, alta distractie. Au fost cam 400-500 de concerte pe o perioada de 5 ani (cam unul la 3-4 zile, uneori si 3 pe saptamana) unde indiferent de stilul cantat, ca era hardcore, ca era metal, ca era punk ca era alternative ca era ska, urcai pe scena, cantai si luai si bani (ce se scotea din intrare minus niste costuri de "productie").

De ce v-am zis asta? Din acelasi motiv pentru care am ales ca la sfarsitul articolului sa va ofer si o piesa misto de la Rock n Ghena care se cheama "Survival Of Self". Cred ca mangaliotii au inteles exact aceasta treaba, faptul ca o trupa trebuie sa supravietuiasca prin forte proprii si nu o poti face decat cu mari eforturi si doar cantand, cat mai mult, cat mai bine.

Ce-mi place la Rock n Ghena?
Cum ziceam si mai sus, baietii au tras din greu, de multe ori si nu scapa nicio ocazie sa cante prin tara. Cum se anunta un show, cum trimit mail, suna, facebook etc.. "Vrem sa bagam si noi". Si nu scapi de ei pana nu te conving sa ii bag in lineup. Ii bagi in lineup pentru ca fac show, canta un hardcore curat, american as putea zice si nu mi-e jena sa-i pun pe scena cu nicio trupa. Canta cu atata dezinvoltura de parca ei au construit scena aia (la propriu, cu ciocanul si cu lemne).

Sound-ul e clar, inchegat, puternic si cu mesaj, ca doar e hardcore ca la carte, nu povesti de adormit copiii. Cu chiu cu vai au tras albume, au filmat videoclipuri, au mers pe banii lor prin toata tara, au cantat in conditii sumbre dar si in conditii bune, au supravietuit si dupa 14 ani inca apar pe afisele showurilor mai mici sau mai mari din toata tara.


Ce nu-mi place la Rock n Ghena? E greu de zis, sunt una din trupele mele preferate din tara, dar, ca de obicei in Romania, la capitolul sound, cel putin live, pot deveni monotoni. Prea putine breakdownuri si treaba asta te face practic sa obosesti la propriu in fata scenei de la prea multa tavaleala. Pentru hardcore asta e bine, asa se face, e "by the book" dar daca vor sa agate si fani din zonele arondate (metalisti, de exemplu) ar trebui sa le dea si ce le place: mai un mini-solo, mai un breakdown de scandal, de respiro, mai un refren (da, nu prea ai ce versuri sa inveti la Rock n Ghena :) asta ma duce cu gandul la punk: fara refrene si jingleuri)

Pana una alta, o sa-i tot vedeti prin Bucuresti si prin tara. Fac show, fac atmosfera, comunica cu publicul si sincer rar am mai vazut atata pasiune pentru obiectul muncii in Romania ca la baietii astia.

Va las cu "Survival of Self", cred ca o piesa reprezentativa pentru miscarea underground romaneasca.

Ma inclin,

Morrison



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: