Perceptiile: Metalistul, comunitatea metal si alte genuri muzicale

de Chris Chris

Perceptiile: Metalistul, comunitatea metal si alte genuri muzicale


De ceva vreme am tot cochetat cu ideea de a-mi impartasi experienta dobandita in acesti ani cu muzica si comunitatea metal. Iata ca intr-un final am ajuns si la acest moment in timp in care pot scrie ceva pertinent.

Este bine cunoscut de cei din comunitatea metal ca aceasta muzica este supusa la o imagine (per total) negativa. Evident ca exista trupe cu satane, muzicieni cu probleme cu alcoolul sau cu droguri, la fel de bine si trupe/artisti fara acestea. Tot asa si comunitatea, persoane care nu se pot simti bine fara o bere (sau “cinspe”) si persoane care se bucura de un pahar de vin din an in paste. Ok, cred ca am scris destule generalitati si chestii care puteau la fel de bine sa nu fie spuse, si toti stiam de ele.

Cu acele cateva idei expuse mai sus am sa subliniez acu ce voiam sa spun: toti avem prejudecati. Sa luam un pusti care a inceput sa asculte si el metal. Incet si sigur incepe cu ceva mai usor de ureche (poate mai comercial) si ajunge pe parcurs sa stie exact ce-i place la un subgen sau altul. Pe parcursul calatoriei sale va fi afectat de prejudecati, ca de ce are parul lung, ca de ce poarta numai negru, ca e un poser, ca trupele ce le asculta sunt naspa si tot asa. Axandu-ma pe partea de interactiune a lui cu societatea, el se distanteaza de ea, cauta un refugiu in aceasta comunitate si e de inteles la acea varsta. Descopera trupe care canta despre lucruri complexe: o istorie a zeilor, o viziune a persoanei proprii in oceanul imens care este universul (sau pe polul opus o blasfemie de caterinca). O sa observe ca muzica pe care APARENT o asculta restul cunoscutilor sai nu are aceasta calitate. Si nu zic ca nu poate fi asa, poate unele persoane nu’s interesate de muzica, o vad ca un sunet de fundal si e la indemana sa asculte Baauer-Harlem shake.

Aici ajung in punctual in care voiam. Multi se cred automat superiori pentru ca asculta aceasta muzica (si nu pentru calitatile proprii), ca daca ei asculta o trupa cu un mesaj inteligent, automat si ei sunt mai buni ca restul . O alta problema este aceea a celor care asculta metal agresiv, pot considera ca orice are un sunet mai usor de digerat ca avand o calitate slaba, nimic de oferit. Multi or sa zica acu: mai asculti un jazz sau folk, bun astea sunt genuri de muzica pe care comunitatea nu le-a etichetat ca fiind vazute negativ. Dar daca o sa zic de hip-hop, de muzica electronica, de reggae.

Vorbim de open-minded, si ne place sa aruncam aceasta formulare de multe ori, insa muzical vorbind, metalistul generic nu va asculta altceva in afara metal. Cand zic ca el nu asculta altceva ma refer strict pe ideea ca, ar putea sa aprecieze si alte genuri, insa nu o va face din anumite motive (‘cuz that’s not very metal). Personal am avut mereu o afinitate pentru muzica electronica, si acu ceva vreme am fost mai interesat sa vad in ce ramuri s-a impartit. Este ametitor cate subgenuri exista, exact ca in metal; si sunt subgenuri care au apreciere in underground si nu ajung in top 40, exact ca in metal. Orice gen de muzica are exemplele sale de chestii diluate pentru un public larg, dar la fel de bine are exemplele sale de muzica facuta din dorinta de a crea si a exprima o viziune.

Daca la inceput aceasta comunitate are bratele deschide pentru oricine doreste sa isi imparta dragostea pentru aceasta muzica, pe parcurs poate sa devina destul de restrictiva. Nu ea insasi, ci mentalitatea pe care o dezvolta o parte din cei din comunitate, si astfel comunitatea insasi se schimba. Si asa ajungem sa judecam pe unii si pe altii si muzica pe care o asculta ei. “Industrial, pff, acelasi beat obosit facut la calculator, nimic natural”; “Muzica house? Bumtzi bumtzi ala…pfa”; “DnB, ce asculta toti pustii aia teribilisti”; “Dubstep? Wob wob d-ala obosit”; “Rap? 50 de centi ala”. Exemplele pot continua, si am ales special pe acestea pentru ca sunt de obicei contestate, mai putin (sau deloc) decat a-capella, jazz, reggae, samba si tot asa.Unde unele stiluri muzicale sunt mai “prietenoase” pentru miscarile corpului in ritm de dans, altele sunt puse sa te aduca intr-un stadiu de relaxare totala sau altele sa te puna pe ganduri. Sunt diferite? Da. Pot exprima atitudini si sentimente diferite? Da. E automat mai buna una ca cealalta? Nu neaparat, depinde de dorintele si asteptarile celui ce asculta muzica respectiva.

Concluzia finala a celor scrise este ca: daca tie iti place sa asculti uk-garage (spre exemplu) fa-o! Daca tu vrei sa vorbesti si despre alte genuri de muzica cu cei din comunitatea metal, fa-o (eventual o sa gasesti pe cineva care ori e interesat, ori stie ca si tine cate ceva)! Genurile muzicale au calitati diferite, de unde si diversitatea, iar nu orice gen are exact ce are metalul, si vice-versa.



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: