Porcupine Tree vor concerta la ARTmania Festival 2023

de Cristi Nedelcu

Porcupine Tree vor concerta la ARTmania Festival 2023


Reunita cu mare succes dupa un hiatus de mai bine de un deceniu, trupa britanica Porcupine Tree va concerta pentru prima data in Romania la ARTmania Festival 2023, care va avea loc in perioada 28 – 30 iulie. Supergrupul, condus de reputatul muzician englez Steven Wilson, va urca pe scena principala a festivalului, in Piata Mare din Sibiu.

Bazele Porcupine Tree au fost puse de Steven Wilson in 1987. Alaturi de el, in formula actuala a formatiei, se afla claviaturistul Richard Barbieri, care a facut parte din grupul new wave Japan, si bateristul Gavin Harrison, care mai colaboreaza cu The Pinneaple Thief, dar si cu trupa-fenomen King Crimson.

Atat Steven Wilson, ca artist solo, cat si Gavin Harrison, cu The Pineapple Thief, au facut parte din line-up-ul ARTmania Festival, in 2018, respectiv 2022. In primii ani, Steven Wilson a fost cel care a compus integral muzica pentru proiectul sau. Din 1993, a inceput sa coopteze diversi muzicieni, intre care Richard Barbieri, la clape, Colin Edwin, la bas, si Chris Maitland, la tobe. Primul line-up a rezistat pana in 2002, cand Gavin Harrison l-a inlocuit pe Chris Maitland.

De-a lungul timpului, grupul a facut si schimbari de ordin muzical. A trecut de la rock psihedelic, space rock si rock experimental la progressive rock, alternative rock si progressive metal.

Din 2010 pana in prezent, trupa a fost in mare parte inactiva pe scena muzicala, Steven Wilson fiind implicat in diverse proiecte solo, la fel si alti membri.

Steven Wilson, Richard Barbieri si Gavin Harrison au continuat, intermitent, sa lucreze in secret, iar dupa un deceniu a aparut „Closure / Continuation”.

Albumul, rezultatul unui proces de creatie care a durat 12 ani, a fost lansat in iunie 2022. Aparitia lui a fost urmata, toamna aceasta, de o serie de concerte sold-out pe arene din Europa, pentru care li s-au alaturat Randy McStine (chitara) si Nate Navarro (bas). Printre show-urile de succes a fost cel de pe Wembley Arena, unde trupa a cantat in fata a 12.000 de persoane.

„Consideram ca este probabil in top 3 cele mai bune albume pe care le-am facut pana acum, alaturi de In Absentia si Fear of a Blank Planet. Este Porcupine Tree pur, dar, in acelasi timp, suna proaspat”, spun membrii trupei despre „Closure / Continuation”.

Cu fiecare lansare, Porcupine Tree a explorat noi idei muzicale, trecand de la rock psihedelic pastoral si peisaje sonore electronice ambientale la pop experimental si metal propulsiv. Albume ca „Fear of a Blank Planet”, nominalizat la GRAMMY in 2007, si „The Incident”, din 2009, au aratat ca Porcupine Tree a imbinat fara efort genuri distincte pentru a crea un univers muzical revolutionar care este propriu grupului.

De la „On the Sunday of Life...”, aparut in 1992, si pana la „Closure / Continuation” (2022), grupul Porcupine Tree a lansat „Up the Downstair” (1993), „The Sky Moves Sideways” (1995), „Signify” (1996), „Stupid Dream” (1999), „Lightbulb Sun” (2000), „In Absentia” (2002), „Deadwing” (2005), „Fear of a Blank Planet” (2007) si „The Incident” (2009). Lor li se adauga zece albume live si cinci compilatii.

Pentru cea de-a 16-a editie ARTmania Festival, inclusa in proiectul „Punti Muzicale Prin Antreprenoriat Cultural”, derulat de ARTmania Events cu Inferno Metal Festival & Music Conference si Midgardsblot Festival, doua dintre cele mai importante evenimente de gen din Norvegia, au mai fost confirmate trupele Emperor (Norvegia), SAMAEL (Elvetia), Pain of Salvation (Suedia), iar noi nume vor fi comunicate in saptamanile ce urmeaza.

Abonamentele pentru editia de anul viitor pot fi cumparate, doar astazi la pretul de 350 lei+ taxe in format fizic, de la clubul Quantic din Bucuresti, unde are loc un eveniment pentru public la care accesul este liber.

Online, abonamentele pentru ARTmania Festival 2023 vor costa 400 lei + taxe si pot fi achizitionate de aici.

„Punti Muzicale Prin Antreprenoriat Cultural” este un proiect finantat prin Granturile SEE 2014 – 2021 in cadrul Programului RO-CULTURA. Proiectul are o valoare nerambursabila de 980.230,30 lei (198.102,36 euro) si se desfasoara pe o perioada de 12 luni. Granturile SEE reprezinta contributia Islandei, Principatului Liechtenstein si Regatului Norvegiei la reducerea disparitatilor economice si sociale in Spatiul Economic European si la consolidarea relatiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul si sudul Europei si statele baltice. Aceste mecanisme de finantare sunt stabilite in baza Acordului privind Spatiul Economic European, ce reuneste statele membre UE si Islanda, Liechtenstein si Norvegia ca parteneri egali pe piata interna. In total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde intre 1994 si 2014 si €1,55 miliarde pentru perioada de finantare 2014-2021.

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului si are ca obiectiv general consolidarea dezvoltarii economice si sociale prin cooperare culturala, antreprenoriat cultural si managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro.

ARTmania Festival, primul festival romanesc care a dezvoltat in Romania ideea de imbinare dintre arta si divertisment, reprezinta o platforma dedicata promovarii tuturor formelor de expresie artistica inspirate din cultura rock.

Incepand cu 2006, ARTmania s-a consacrat drept principal promotor regional al proiectelor muzicale contemporane. Muzica este componenta de baza, dar reprezinta doar o parte din experienta pe care ARTmania Festival a dorit sa o ofere iubitorilor de arta din Romania si din strainatate.

Inca de la inceput, ARTmania a fost gandita ca o platforma culturala care sa ofere publicului diverse evenimente si moduri de a experimenta forme variate de expresie artistica, precum concerte, expozitii, lansari de carte si proiectii de film.

Fiind cel mai longeviv festival rock din Romania si una dintre marcile cu cea mai indelungata traditie de pe scena culturala regionala, ARTmania si-a conturat propria identitate prin intermediul unui concept indraznet si al unui ambient special: Piata Mare a uneia dintre cele mai frumoase cetati medievale din Estul Europei.

ARTmania exploreaza mereu drumuri noi, capitalizand experienta editiilor anterioare, la care au concertat, intre altii, Steven Wilson, Serj Tankian, Devin Townsend, Dream Theater, Opeth, Die Toten Hosen, Nightwish, Within Temptation, Apocalyptica, HIM, Gathering, The Sisters of Mercy, Lacuna Coil, Helloween, Lacrimosa, Poets of the Fall si Deine Lakaien.



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: