Prima Strategie Culturala de termen lung a Municipiului Bucuresti a fost adoptata

de Elena Paraschiv

Prima Strategie Culturala de termen lung a Municipiului Bucuresti a fost adoptata


Consiliul General al Municipiului Bucuresti a adoptat ieri, 1 august 2016, prima Strategie Culturala a Municipiului Bucuresti, care va ghida actiunea in materie culturala a autoritatii locale pentru urmatorul deceniu. Strategia culturala se doreste a fi un document de referinta, dar mai ales lansarea unui proces de decizie si actiune strategica si consecventa pentru o dezvoltare sustinuta pe termen lung, care sa contribuie la dezvoltarea orasului prin cultura.

Demersul propus de aceasta strategie este unul de tip orasul ca ecosistem; sistemul cultural se intersecteaza cu sistemul economic, dimensiunea urbana, necesitatea permanentizarii unui mediu curat, prietenos si atractiv pentru cetatenii Bucurestiului. Sistemul cultural este vazut, in acest sens, ca generator de calitate a vietii si ca un conector privilegiat in oras. Cultura, in sens larg, va permite cetateanului sa isi adanceasca atat sentimentul de apartenenta, cat si cel de promotor al orasului Bucuresti.

Astfel, identificand zonele critice, dar si oportunitatile de la nivelul orasului, strategia culturala propune, printre altele, o actiune concertata si consecventa care vizeaza reechilibrarea ofertei si infrastructurii culturale pe intregul teritoriu al orasului, printr-o „activare” a cartierelor si un sprijin consecvent pentru o cultura in proximitate; asigurarea accesului si incurajarea unei participari generalizate a tuturor cetatenilor orasului la sistemul cultural, care sa promoveze nu doar un public-spectactor, ci un cetatean implicat, si care sa incurajeze participarea locuitorilor care nu se regasesc in oferta culturala prezenta; valorizarea patrimoniului bucurestean ca resursa cheie de dezvoltare; incurajarea reaproprierii spatiului public de catre cetatenii orasului; legitimarea si sustinerea sectoarelor culturale si creative ca motoare de dezvoltare economica; dezvoltarea turismului cultural etc.

Elaborarea strategiei a fost lansata in anul 2014, in contextul provocarii asumate de Bucuresti de a candida pentru titlul de Capitala Europeana a Culturii 2021, ambele demersuri propundu-si asumarea culturii ca un motor de dezvoltare a orasului si de crestere a calitatii vietii pentru locuitorii sai. Aceasta strategie este rezultatul unui proces indelungat si complex de elaborare, de aproape doi ani, realizat sub coordonarea ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti, in colaborare cu numerosi parteneri, care a presupus realizarea a numeroase studii si analize si un proces de consultare la care au participat, in cadrul a 12 intalniri de consultare, peste 230 de persoane reprezentative din domeniul cultural – directori ai institutiilor publice de cultura, antreprenori culturali, reprezentanti ai ONG-urilor cu activitate in zona culturala, dar si ai administratiei locale municipale si de sector, cetateni interesati de acest proces.

In conditiile pionieratului acestui demers si lipsei cronice a unor informatii privind sectorul cultural si practicile culturale ale bucurestenilor, ARCUB a comisionat in prima parte a acestui proces o serie de studii si cercetari cantitative si calitative care sa raspunda nevoii de fundamentare a strategiei pe o mai buna intelegere a ecosistemului cultural bucurestean si a derulat consultari pe marginea acestora. Toate aceste rapoarte sunt disponibile pentru consultare in pagina web dedicata acestui proces: www.strategiaculturalabucuresti.ro

Este important de subliniat ca demersul realizarii unei strategii culturale si a armonizarii acesteia cu planul de dezvoltare al Bucurestiului, al detalierii si perfectionarii lui, atat prin consultari specializate, cat si prin dezbatere publica, este un demers pionier in Capitala. Documentul strategic adoptat astazi reprezinta primul document strategic de viziune al Strategiei Culturale a Municipiului Bucuresti 2016-2026, operationalizarea si implementarea strategiei culturale urmand a se realiza sub autoritatea Primariei Municipiului Bucuresti, in colaborare si consultare cu intregul sector cultural bucurestean si cu actorii cheie din domeniile complementare vizate.

Strategia este disponibila pe site-ul PMB si pe site-ul Strategiei Culturale Bucuresti

Sursa: bucuresti2021.ro



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: