Rock FM a stat de vorba cu Brendan Perry de la Dead Can Dance - interviu

de Cristi Nedelcu

Rock FM a stat de vorba cu Brendan Perry de la Dead Can Dance - interviu


Prietenii de la Rock FM au discutat cu Brendan Perry de la Dead Can Dance, formatie pe care o vom vedea pe data de 16 Mai la Arenele Romane. Concertul din Bucuresti va face parte din cadrul turneului 'Europa - 2022'.

Iata mai jos discutia avuta cu Brendan.

Rock FM - Stiu ca inceputurile Dead can Dance au fost foarte grele. Credeai atunci ca peste niste ani veti ajunge sa fiti atat de importanti in intreaga lume? Nici stilul nu a fost unul comercial. Ai riscat chiar totul. Cum vezi acum anii de inceput?

Brendan Perry - Imi este destul de greu sa privesc cu ochii de acum ceea ce am facut cu asa de multi ani in urma. Eram foarte tanar si nu existau obligatii. Nu trebuia sa duc mancare acasa, nu aveam copii de dus la scoala. Eram un tanar cu o pasiune mare de tot - muzica! Am facut tot ce am putut ca sa merg in directia asta. M-am mutat in diverse orase, ba chiar in diverse tari, insa am reusit sa ma dedic 24/24 muzicii. Nici nu ma gandeam ca vom ajunge sa cantam in atatea tari, in atatea locuri... Cu mintea de acum spun clar ca a fost nebunie. Nu stiu cum am reusit sa supravietuiesc fara niun venit. Daca ma scoti acum din casa si-mi spui ca de astazi trebuie sa ma descurc fara niciun ban si fara un loc in care sa stau... nu stiu daca ma descurc. Nici nu stiu de unde sa incep. Clar in acei ani era nebunia tineritii si inconstienta tipica varstei.

Rock FM - Eu m-am nascut intr-un oras din Romania care se numeste Targoviste. intre 1993 si 1997 toti ascultatorii de rock aveau acasa casete cu Dead can Dance. Si crede-ma ca eram multi! Din pacate nu gaseai materiale originale. Toti aveam casete piratate. Insa exista o dragoste uriasa pentru voi. M-am intrebat mereu daca au existat semne care sa va faca sa aflati ca si in tarile unde lucrurile mergeau mai greu in acei ani existau oameni care va ascultau cu mare pasiune. Chiar ne-ati adus multa bucurie in vremurile alea gri.

Brendan Perry - Multumesc mult! Da! Chiar am aflat! stiu ca era greu in fostul bloc de est sa gasesti muzica. Ori nu exista, ori era foarte scumpa, insa am avut parte de surprize mari. Prin 1988 am fost contactati de cineva din Polonia care ne invita pentru un eveniment acolo. Am ramas uimiti. In topul lor national discul nostru de atunci era pe locul 2 in topul celor mai bune discuri ale anului. Cred ca pe locul 1 erau cei din U2. Ne-au trimis propunerea de concert, trebuia sa cantam intr-o sala de 25.000 de locuri. (rade) Noi nu aveam niciun ban. Locuiam intr-o garsoniera. Am fost luati total prin surprindere. Partea si mai amuzanta este ca organizatorii ne-au intrebat daca vrem sa ne facem o firma pentru ca vor sa ne plateasca in produse - haine de blana, obiecte etc. Iar noi sa le vindem apoi prin firma noastra. (rade) Am refuzat. Era mult prea complicat. Insa acum regret acel moment. Trebuia sa mergem. Oricum, stiam ca suntem ascultati peste tot. Primeam semnale.

Rock FM - Cum au fost anii astia pandemici pentru tine?

Brendan Perry - Nu a fost chiar rau pentru ceea ce tine de muzica. Am pierdut insa cativa prieteni...

Rock FM - Regret sa aud asta...

Brendan Perry - Eu am fost ferit. M-am mutat de cativa ani in Franta. Stau intr-o casa in afara orasului si nu prea interactionez cu lumea. Nu sunt foarte interesat de iesiri, de stat la povesti... Am stat la mine. Am o casa din piatra, o gradina mare, totul este asa cum imi place. Am avut timp sa lucrez si la muzica noua, plus la o serie de reorchestrari ale unor cantece mai vechi. Am avut libertatea de a experimenta o multime de idei. Am invatat sa cant la doua instrumente noi... nu am pierdut nicio zi. Regret totusi ca am fost nevoiti sa amanam de atatea ori concertele programate inca din 2019.

Rock FM - Tot ai adus vorba despre instrumentele noi la care ai invatat sa canti. in decursul anilor unele instrumente care erau folosite destul de mult pe primele discuri au disparut lasand locul unor noi instrumente, unor noi sunete... Cum a venit schimbarea? Cand compui ceva auzi in minte exact cum ai vrea sa sune? Apoi cauti acel sunet pana dai de el?

Brendan Perry - Ceea ce spui tu este mai repede modul in care scriu compozitorii de clasica. La mine functioneaza exact invers. Eu ma joc cu sunetele. Ma joc cu nuantele, cu formele, caut sa ating niste senzatii pe care le vreau neaparat in piesa respectiva. Am introdus mereu instrumente noi, am cautat mereu sa captez in muzica fiecare poveste pe care voiam sa o transmit. Este mult de vorbit pe acest subiect. Dar cred ca fiecare muzician are modul lui de a scrie.

Rock FM - Noul turneu va urma linia inceputa in 2019? Vor avea fanii mai tineri ocazia sa asculte si piese de pe primele materiale discografice?

Brendan Perry - Da! Acoperim intreaga activitate a formatiei. Vom traversa toate etapele. Multe parti au fost reorchestrate. O sa cantam piese foarte cunoscute, insa forma lor o sa fie diferita. Am apelat la un cor de sase persoane care vor da o alta dimensiune. Corul este un element nou si spun eu ca ajuta enorm la redarea exacta a atmosferei. Am pregatit un eveniment interesant. Cred ca este cea mai buna productie de pana acum.

Rock FM - Muzica voastra are o atmosfera speciala. Este foarte greu sa o redai live. Este greu sa produci pe scena acele stari si emotii. Unde te simti cel mai aproape de muzica? Pe scena, sau in studio?

Brendan Perry - in concerte. insa nu stiu daca am inteles exact ce ma intrebi. in ce sens sa ma simt apropiat de muzica?

Rock FM - incerc sa aflu unde simti ca reusesti mai bine sa le oferi oamenilor senzatiile pe care doresti sa le transmiti. Atunci cand esti in fata lor? Sau atunci cand esti in studio si inregistrezi ceea ce simti?

Brendan Perry - Acum am inteles. in concert este mai bine. Acolo trebuie sa oferi totul din prima. Nu exista relaxarea din studio. Trebuie sa ai grija la ceea ce canti, insa in acelasi timp trebuie sa nu sacrifici trairile. Eu cand sunt pe scena sunt ca intr-in vis. Parca ma desprind de scena. Totul se transforma. insa este foarte important sa te asiguri ca ceea ce canti este asa cum trebuie. Nu stiu cum sa-ti explic. Trebuie sa ajungi acolo pe scena ca sa intelegi ce vreau sa zic. in live totul prinde viata in timp real. Povestea se desfasoara sub ochii tai. Nu este ca in studio undepoti lucra la o piesa si doua luni de zile.

Rock FM - Nu este pentru prima oara cand ajungi in Romania. iti mai aduci aminte ceva de la precedenta vizita?

Brendan Perry - Da! Am mai fost. tin minte exact. Dar atunci am venit cu proiectul meu solo. Nu mai stiu insa anul.

Rock FM - In 2010

Brendan Perry - Asa este. in 2010. Din pacate nu am apucat sa vizitam nimic. Am ajuns dimineata, am mers la sala de concert, era un teatru frumos (Sala Palatului), apoi am fugit repede la hotel sa ne odihnim cateva ore. Eram epuizati. Am condus toata noaptea si trebuie sa-ti spun ca din cauza drumurilor nu a putut nimeni sa inchida ochii. Drumurile la voi erau teribile (rade). Ne-au zgaltait efectiv toata noaptea. Dupa concert am plecat direct spre urmatoarea tara. Deci tin minte acel moment. in special drumurile (rade).

Rock FM - Ultimele cuvinte sunt ale tale. Spune-mi ce vrei sa le transmit fanilor Dead can Dance din Romania?

Brendan Perry - Va multumesc mult pentru asteptare. Ne vedem in 16 mai la Bucuresti.

Rock FM - Multumesc mult pentru interviu. Stiu ca ai un program foarte plin astazi, prin urmare te las sa-ti tragi putin sufletul. Ne vedem la Bucuresti.

Brendan Perry - Si eu multumesc!

Sursa: ROCK FM

Nu uitati, pe 16 Mai, la Arenele Romane din Bucuresti, ne vedem Cu Dead Can Dance intr-un show ce se anunta memorabil.

Biletele se gasesc in format electronic pe www.iabilet.ro si in magazinele Flanco, Metrou Unirii 1, Muzica, IQ BOX si pe terminalele Selfpay. Online, puteti plati cu cardul, Paypal,carduri de tichete culturale Sodexo, pe factura la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier oriunde in tara.



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: